Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРЕОБРАЗЯВАНЕ: Зала 3 на НДК ще бъде преустроена, за да се проведат там срещите на високо ниво на министрите.
ПРЕОБРАЗЯВАНЕ: Зала 3 на НДК ще бъде преустроена, за да се проведат там срещите на високо ниво на министрите.

Председателството рекламира страната и привлича инвестиции

68 млн. лв. за ремонти на НДК, парламента и резиденция "Бояна"

Как ще бъдат похарчени предвидените в бюджета 150 млн. лв. за българското председателство на ЕС от 1.01. до 30.06.2018 г.? Мнозина виждат в това само разходи, но шефството ни е свързано и с невероятна реклама за страната, която може да привлече огромни потоци чужди инвестиции.

С тези 150 млн. лв. трябва да се направят ремонтите на сградите на НДК, резиденция "Бояна", разходите за кетъринг, охрана, ВИП зали на летище София, нощувките на определени високопоставени политици, транспортът на делегациите, бензинът, преводът, рекламата на България, сувенирите и подаръците.

Най-сериозното перо за България ще е за ремонти на втората сграда на парламента,

СЛЕД 20 Г.: След дълго обмисляне и множество проекти зала "Света София" в бившия Партиен дом ще бъде ремонтирана.
СЛЕД 20 Г.: След дълго обмисляне и множество проекти зала "Света София" в бившия Партиен дом ще бъде ремонтирана.
на НДК и на резиденция "Бояна" - съответно 38, 20 и 10 млн. лв. Освен това в бюджета за председателството се включва и контролът върху строителството. Вече е обявена първата обществена поръчка за надзор върху ремонта на НДК. Тя е за 240 хил. лв.

В тези сгради ще се проведат основните мероприятия на българското председателство.

След подобряване на инфраструктурата идва и увеличението на щата в постоянното ни представителство в Брюксел. За 21 месеца - от 1 януари 2017 г. до 30 септември 2018 г., съставът му ще набъбне със 104-има души. От тях 59 ще са дипломати, а 31 души - техническа администрация. Тези хора ще получат командировъчни, каквито се предвиждат по наредбата за дългосрочните командировки в чужбина.

В момента в мисията има 114 души. Те получават по 109 евро на ден, което значи, че месечната им заплата е 3379 евро. С решение на МС тя се вдига със 169 евро на месец и става 3548 евро. А новите 104-има души, които ще бъдат изпратени от 1 януари 2017 г. до 30 септември 2018 г., ще получават същите пари.

Така бюджетът ще трябва да отдели 1,5 млн. евро само за заплати на служителите ни в Брюксел. Отделно за новите 104-има от тях ще са необходими средства за наем на квартири и пътни. Според запознати прилична квартира в белгийската столица не може да се наеме за по-малко от 1000 евро на месец. За 21 месеца само за квартирни пари за новите служители ще са необходими над 2 млн. евро, или 4 млн. лв. Отделно ще им бъдат платени пари за самолетни билети и медицински застраховки.

Латвийците, които бяха начело на ЕС през 2015 г. са купили апартаменти за своите дипломати, изпратени допълнително в Брюксел, а след това са ги продали. Така са възвърнали част от парите, които са похарчили.

Иначе в София с подготовката на председателството ще са заети 1200 експерти от различни ведомства. Те са командировани в специално открития за това Национален център, координиращ целия процес. Но няма да получават командировъчни, заявиха от центъра в отговор на "168 часа". Това обаче не им пречи да вземат бонуси, които са предвидени в бюджетите на министерствата.

Всички тези 1200 служители ще минат през обучения, за които ще бъдат изразходени доста пари. Засега е минала една обществена поръчка на Дипломатическия институт към МВнР, при която са платени 68 хил. лв. за курс на служители.

Общо за обучение до края на т.г. са отпуснати 1,8 млн. лв. През следващата година ще бъде в още повече теми и за него ще са необходими около 10 млн. лв. Сумата подлежи на конкретизиране.

Сериозно перо от бюджета ще бъде отредено на мобилните телефони, таблети и лаптопи, както и техническо оборудване за конферентни разговори на екипа на председателството.

Едно от най-важните и най-сложните звена в подготовката е сигурността. Общо гостите за шестте месеца ще са между 20 000 и 30 хиляди души. НСО ще трябва да осигури лична охрана за всеки от министрите на 27-те останали страни членки при техните срещи. При това тук ще има заседания на 10 формата - на ръководителите на съответните ресори: земеделие, регионална политика, околна среда, външна политика, вътрешна сигурност, здравеопазване, образование, социална политика, култура, и на постоянните представители.

НАТОВАРВАНЕ: Гардовете от НСО ще работят извънредно.
НАТОВАРВАНЕ: Гардовете от НСО ще работят извънредно.

А за екипите на министрите сме задължени да осигурим по двама охранители на делегация. Това значи общо 81 гардове за министерските срещи, без да се броят допълнително заетите с масовите мероприятия.

Сериозни усилия НСО ще трябва да хвърли и за т.нар. колегиум на Еврокомисията. Той ще се проведе през втората седмица на януари 2018 г. Обикновено трае по 2-3 дни.

ВИП: Жан-Клод Юнкер ще дойде с 5-6 души сътрудници, осигуряваме му нощувките, транспорта и охраната.
ВИП: Жан-Клод Юнкер ще дойде с 5-6 души сътрудници, осигуряваме му нощувките, транспорта и охраната.

За всички еврокомисари също се полага личен гард. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер и комисарят по външна политика Федерика Могерини трябва да получат по двама телохранители и още двама - за техните екипи.

Знае се, че Юнкер ще дойде с 5-6-има сътрудници. Така общата численост на персоналната охрана само за срещата на ЕК в София изисква 34-ма души. Отделно за самите събития е необходим допълнителен брой служители на НСО.

Според запознати службата ще използва личните гардове от екипите на премиера, президента и шефа на Народното събрание, които са общо 27 души. Те ще работят през ден, а не както в момента - да почиват по 2 дни на всеки 24 часа дежурство. Възможно е пренасочване и на хора от постовата охрана, която е в институциите, най-вече в парламента.

НСО вече получи 350 000 лв. за техника за проверка на багажи. Догодина са предвидени още 750 хил. лв. за тази цел, както и коли за транспортирането на сензорите и скенерите.

МВР ще получи над 3 млн. лв. за противоударни щитове, жилетки, каски, камери, протектори тип "робокоп", палки, както и за изграждане на команден ситуационен център.

За срещата на еврокомисарите има специфични изисквания за сигурност. Гардове на ЕК ще пристигнат два месеца по-рано от заседанието в София и ще преценят къде може да отседнат колегите на Жан-Клод Юнкер. Екипите освен това ще резервират и хотела.

България трябва да плати нощувките на председателя, както и на Федерика Могерини. Също и на 27-те министри, които ръководят делегациите на страните. Хотелите трябва да бъдат 5-звездни. Това означава около 10 000 лв. за една нощувка на тези ВИП персони общо. Умножено по 29, прави 290 000 лв. само за една нощувка. Ако остават за две-три вечери, цената се вдига.

По-сериозен проблем може да се окаже превозването на европейските министри и комисари, твърдят запознати. Според предварителния план, който "168 часа" успя да види, евроминистрите трябва да се осигури кола, а на делегациите - миниван или автобус. Същото се отнася и за еврокомисарите. Освен това и те, и министрите трябва да бъдат ескортирани от по два полицейски мотоциклета. МВР ще получи 4,7 млн. лв. за миниванове, мотоциклети, мобилен команден център и автобуси.

За срещата на ЕК в началото на януари ще са необходими 28 хубави коли и 56 мотоциклета. Ако НСО няма в гаража си подходящи, може да наеме от министерствата, но срещу заплащане. Всеки от европейските министри пътува с по двама сътрудници, така че НСО има задължение да осигури миниван поне за 56 души от екипите на министрите.

НСО няма толкова миниванове и автобуси, които ще трябва да наеме от министерства и ведомства или от транспортни фирми, ако и те не разполагат.

За министрите и комисарите се осигурява минаване през ВИП залата на летище София. Това са 150 евро на човек за кацане и излитане, заедно с таксата за специалната чакалня. 8400 лв. ще струва само ВИП-ът за еврокомисарите за срещата им в София. По толкова ще глътнат и министерските срещи у нас. Общо 65 формата на министри се предвиждат. Така сумата за ВИП посрещане и изпращане набъбва на 554 хил. лв.

Отделно от това друго сериозно перо, което ще натовари бюджета на НСО, ще бъде за бензин за колите, транспортиращи гостите. В зависимост от това дали ще има заседания във Варна или Пловдив, или ще са само в София, разходите за гориво може да са различни. Колите на НСО харчат по 10 литра на 100 км. Отделно се смята горивото за мотоциклетите, ескортиращи ВИП гостите.

Важна част от бюджета на председателството заема перото за реклама. Засега за него са отпуснати 2 млн. лв. От тях чисто за имиджа на страната ще се похарчат 1 млн. лв., други 500 хил. лв. ще са за пиар услуги за националния координатор в подготовката, както и още 500 хил. лв. за изработване и разпространение на филм, реклами и информационни клипове, както и брошури и провеждане на публични събития и работни срещи.

За специализирани консултантски услуги е обявена поръчка за 300 хил. лв. Още 400 хил. лв. за социологически проучвания за анализ на резултатите, свързани с председателството. 100 хил. лв. за информация и публичност за европейски политики и инициативи.

10 хиляди пък ще струва изработването на логото.

Рекламата на страната е особено важна, за да може впоследствие да има инвестиции у нас. Дори има значение каква е минералната вода, която се слага на масата. Както и виното на официалните вечери.

За 6-те месеца ще бъдат необходими 4000 бутилки, пресметнаха експерти. Докато минералната вода ще трябва да се поръча в доста по-големи количества за всички събития.

Рекламните материали и сувенири, които традиционно се раздават на участниците в срещите, също не са за пренебрегване като перо от бюджета. Всички страни подаряват копринени шалчета с логото на държавата си като председател на ЕС за жените и вратовръзки на мъжете. Това ще означава, че шивашки фирми ще получат поръчка за изработване на артикулите. Като се има предвид, че гостите ще бъдат между 20 000 и 30 хиляди души за целия период, бройката на шалчетата и вратовръзките ще е значителна. В други страни са били харчени по 125 хиляди евро за двата аксесоара.

Освен тях страните поръчват и други подаръци - купи, комплекти от чаши за кафе или за вино. Работните чанти с документите за срещата също трябва да са специално поръчани за събитието. Латвия изработила много интересни дървени птички, възложили на безработни селяни да ги изрисуват. За всяко събитие били оцветени по различен начин.

Сериозен проблем при организацията на председателството може да се окаже преводът. Затова се бави обявяването на обществената поръчка. Администрацията обмисля да наеме фирма, която да осигури 100 преводачи за нуждите на срещите, съобщиха запознати.

За събитията, които ще са в Брюксел, ще бъдат използвани постоянно действащите в Еврокомисията или Европарламента. Така правели и другите страни, които председателстват ЕС. Но за тези в България ще са необходими поне по 6-има души за всяко събитие - за превод в двете посоки на трите основни езика - от и на английски, френски и немски. Освен това зависи колко дълго продължава мероприятието. Има регламент, че преводачите не може да работят по повече от 4 часа наведнъж. Така че трябва да има резервен екип от още 6-има души.

Документите ще трябва да се оформят на трите работни езика, но на неформалните срещи трябва да има готови планове, преведени на всички 23 езика на страните от ЕС, когато се прави сондаж къде има чувствителни теми, къде е пресечната точка. Засега поръчката за преводи - писмени и симултанни, не е обявена. Но това перо ще бъде сериозно.

Минималната тарифа за превод на час е 50 лв. Умножено по 6-има души, прави по 2400 лв. на 8 часа само за едно събитие. А на ден ще има по 3-4 мероприятия за шестте месеца председателство на България. Обмисля се да се плаща не на час, а като обща сума на месец на преводач, които да получи съответната фирма.

Само за срещата на Еврокомисията ще са необходими 20 преводачи, пресмятат запознати.

За нуждите на превода ще са необходими електрическо захранване, осветление, климатизация, аудио-визуална екипировка, кабини за превод за конферентни зали, техническа поддръжка, услуги за почистване, фотокопирни и печатни услуги, куриерски услуги, видео- и фотозаснемане.

Освен за превод на събитията България ще трябва да наеме придружители на всички 27 делегации на страните от ЕС за събитията тук. Това са т.нар. лиезон преводачи, които често са студенти и са от съответната държава или говорят нейния език. Те трябва да се погрижат за посрещането на делегацията на летището, да ги придружат до хотела и после да ги водят на събитието и да ги изпратят, като свърши.

България ще трябва да се погрижи и за кетъринга на всички тези събития. Фирмата или фирмите ще бъдат избрани с обществена поръчка.

Разбира се, има и официални вечери за министрите, комисарите и постоянните представители в ресторант, чиято цена вече зависи от избора на заведение. Може да струва поне 2000 лв. По време на френското председателство например галавечерята била на корабче по Сена. В Швеция пък качили евроминистрите пак на корабче, но по фиордите.

За културната програма, която съпътства събитията, за да рекламира страната председател, също ще трябва да се отделят средства от бюджета. Тя се провежда във всички държави - членки на ЕС, както и в Пекин, Токио, Вашингтон, африкански столици. Навсякъде са ангажирани посолствата на България.

Три са утежняващите обстоятелства по време на българското председателство. Едното е, че може да се наложи да започнем преговорите по Брекзит. А второто е, че през 2017 г. ще има избори и в двете най-големи страни - Франция и Германия. Това означава, че администрацията ще забавя придвижването на по-щекотливи теми и те ще се струпат при нашето председателство. А третото е, че може да се наложи да председателстваме форум за европейско-азиатско сътрудничество. Неговата редовна среща е точно през 2018 г. и се пада на ротационен принцип да е в Европа. И обикновено е в страната, председателстваща ЕС.

ТАБИЕТ: Французите провели галавечеря на корабче по Сена за постоянните представители по време на своето председателство.
ТАБИЕТ: Французите провели галавечеря на корабче по Сена за постоянните представители по време на своето председателство.