Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Противоречие в най-голямата партия дали имат изгода от бързи избори

Неизвестните са как ще се промени законът, за да има мажоритарен елемент, както и какво ни чака откъм Турция

- Г-н Симеонов, коя от основните политически сили има интерес от бързи избори? Кое е най-изгодно за ГЕРБ?

- За ГЕРБ има три възможни логики. Едната: "Защо ни се случва всичко това, няма ли начин да продължим живота на този парламент?" Другата е: "Случилото се случило, дайте по-бързо да ходим на избори, за да запазим политическия си капитал без големи загуби." Обикновено когато някой загуби избори, инерцията може да го повлече още надолу. Третата логика е, че е добре да се стои по-дълго в това политическо безвремие, за да може хората да потърсят в тях отново стабилна опция. Както беше през 2013 г., когато ГЕРБ напусна властта. Имаше няколко месеца с контролиран хаос и ГЕРБ отново беше извикан на власт. Но не можа да управлява, макар да спечели изборите.

- Коя от тези логики надделява?

- Ясно се вижда, че има противоречие вътре в ГЕРБ. Различни части от конгломерата настояват за различни решения.

- Как стоят нещата при БСП?

- Тя има ясна полза от бързи избори, за да може да използва инерцията от победата на ген. Румен Радев. Разбира се, вече се появи догадка дали по някакъв начин столетницата да не опита някакво политическо инженерство и шахмат, заиграване с този парламент с патриотите. Както ги подкрепиха в предложението за увеличаване на пенсиите. По тази логика БСП може да припише това безвремие на ГЕРБ и да изчака своя час.

- Патриотите повече искат да направят правителство сега ли, или да има избори?

- Основната логика при тях е, че са за бързи избори. Те го казаха в нощта на вота, че имат най-голям интерес от това, но искат стабилност. Възможна е и друга логика - част от патриотите се замислят дали да не се пробват. Питат се: "Кога, ако не сега?" В следващ парламент може да имат поддържаща, а не основна роля, както би било при правителство с техен мандат сега. Второ, ако видят, че губят инерция, винаги може да се откажат от кабинета. Трето, тази част от националистите смятат, че могат да направят ярки неща. Времето работи в тяхна полза - има емигрантски проблем. Сега им е дошло да играят в А група. Искрено вярват, че могат да играят тази игра. Но точно тези, които го мислят, най-малко я могат.

- Реформаторите като че ли нямат интерес от избори. Така ли е?

- И реформаторите, и Радан Кънев имат полза от удължаване на живота на този парламент, за да спечелят време. При блока има и друга логика. На тези избори те спечелиха 224 734 гласа, които биха ги вкарали в парламента, ако има вот за Народно събрание. И ако се бавят, може да се задълбочи усещането за разпад, че Радан Кънев нещо е взел от РБ.

- ДПС изглежда винаги готово за избори.

- ДПС има интерес от всеки политически шахмат, по-скоро от нови избори. И след тях при евентуален силен резултат на БСП да се даде възможност на движението да стане незаобиколим фактор в определянето на властовата конфигурация.

- Има ли неизвестни?

- Като цяло тези, които искат да идват на власт, бързат, които падат, се чудят какво да правят. Има две неизвестни - едното са прословутите промени в изборната система. Никой няма ясен план как да ги направят и затова се опитват да спечелят време. ГЕРБ все повече осъзнават, че така предлаганата система не може бързо да се изработи и не е ясно, че ще работи за тях. Втората неизвестна е какво ще прави Турция. При опасност от бежански проблем се търсят стабилизационни механизми - или правителство сега, или ако се иде на избори, в следващия мандат при тези бурни времена да се даде възможност за големи коалиции. Това може да са само ГЕРБ и БСП, или да има и трети партньор. Така ще е най-стабилен кабинетът.

Нищо от това не е по вкуса на Борисов, защото той съзнава, че би било трудно да е премиер в мандат на патриотите, а също така и в мандат на БСП с ГЕРБ. Той се лута, защото съзнава, че е направил грешка. На това се дължат бурните действия в последните дни - ще има, няма да има правителство.