Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов показва оградата по границата на унгарския си колега Виктор Орбан.
Бойко Борисов показва оградата по границата на унгарския си колега Виктор Орбан.

Истинската причина да не довършим оградата по границата с Турция е предупреждение на Анкара - в неофициален порядък България е предупредена, че южната ни съседка ще разглежда това като неприятелски акт. Това заяви пред "168 часа" отлично запознат с проблема. Според него именно това е причината да се бави изграждането на съоръжението. Неслучайно премиерът в оставка на няколко пъти помоли ЕС да финансира оградата или да отпусне средства за доизграждането й.

"Това бе опит да се преодолее натискът на Турция да няма ограда. Искахме съоръжението да бъде представено като европейска инициатива, но ЕС не ни влезе в положението", обясни източникът ни.

Заради този блокаж има опасност България да остане най-слабото звено, през което безпрепятствено да мине евентуален

голям мигрантски поток

Унгария и Австрия вече изградиха такива оградни съоръжения, с които детектират бежанците на километри от границите си.

Да не говорим за сензорите за топлина и движение, които сигнализират, ако някой случайно е успял да стигне в близост до оградата.

Първоначално федералният министър на вътрешните работи Йоханна Микл-Лайтнер обеща подкрепа от силите за сигурност за подобряване охраната на границата ни. По-късно през октомври австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил официално заяви, че е необходимо решение на парламента, за да изпратят австрийски армейски части зад граница. Освен това той обеща подкрепа под формата на допълнителни средства и техника за България.

Не е ясно какво стана с тези оферти. Проблемът е, че ЕС не отпусна средства за оградата, а за изграждане на бежански лагери. Ефектът от разполагането им в страната, а не по границите се видя в Харманли.

Близки до службите смятат, че причините за бунта там са гладът и задържането на мигрантите под карантина в продължение на една седмица.

Някои от бежанците споделили, че просто са гладни и че им е омръзнало да ядат кокали. Дали това е вярно или не, тепърва ще се изяснява. Проблемът е, че никой не е засякъл организацията на бунта - със сигурност в продължение на дни са събирани гуми, които да бъдат запалени и да възпрепятстват бронираните коли и водните оръдия.

Тайно са складирани камъни и дървета за огньовете

Близък до службите твърди, че организаторите на бунта умело са използвали вековната вражда между афганистанци и сирийци. Оказва се, че въстаниците са контраатакували полицията, като насила са водели пред тях сирийските жени като жив щит. Неслучайно сега властите разделят двете бежански общности, тъй като има опасност от отмъщения.