Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само за композицията на Съветската армия ще се похарчат 1 млн. лв., за да се бутне Бузлуджа, ще трябват 5 г.

Във Варна са написали проект за преустройство на монумента на българо-съветската дружба за 2,5 млн. лв.

България може да печели, ако таксува чужденците, които искат да ги видят

Ленин се извисява в русенското с. Новград, Тодор Живков - в Правец и Одърне, Плевенско

Милиони левове ще трябва да се изхарчат, ако общините тръгнат да премахват всички възхваляващи комунизма символи в приетата на първо четене промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Вместо това в държавния бюджет биха могли да постъпват милиони от приходи, ако въпросните паметници бъдат включени в обиколка на София или други градове като туристическа атракция от миналото.

Само за демонтирането и извозването на паметника на Съветската армия в София

ще са необходими около 1 милион лева, изчислиха специалисти.

"Монументът е монтиран навремето, не е лят цялостно. И ако трябва да бъде преместен, ще трябва да се работи много внимателно - плочите да се свалят една по една ръчно - обясни столичен архитект. - Ще са необходими много хора, при това специалисти, а не обикновени общи работници. Всички блокове на паметника са гранитни, масивни."

За да се запази цялостната композиция, ще трябва да се направи подробна номерация на всяка плоча и всяка фигура, тъй като първоначалните проекти сигурно са изгубени. Ако трябва да се организира демонтажът, ще е необходимо подробно заснемане, не само физическо, но и плоча по плоча, камък по камък, фигура по фигура. След това трябва да се напише проект за демонтаж - нещо като сценарий как да протече работата. Например хеликоптер вдига една по една скулптурите, демонтират се и се носят еди-къде си. В проекта трябва да се включи и план къде ще се експонират. Музеят на социалистическото изкуство, за който става въпрос в закона, не може да поеме Паметника на Съветската армия. Просто е много по-малък. Или ще трябва да разширят музея, или ще трябва да се измисли къде другаде да се експонира монументът.

Другият вариант според закона, предвижда, че ако не може да се демонтира бързо композицията, до нея да се постави табела, на която пише: "Комунистическият режим в България - 9.09.1944 г. - 10.11.1989 г., и дейността на БКП са обявени за престъпни със специален закон, приет от 38-ото народно събрание".

Вносителите на промяната в нормативния акт Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов от Реформаторския блок твърдят, че по-важното е в училище да се изучава, че комунистическият режим е бил обявен за престъпен.

"Нека това да напише в учебниците по история и когато децата разберат за какво става дума, като пораснат, сами ще бутнат въпросните паметници. Паметникът на Съветската армия трудно ще бъде демонтиран, но нека да има табела, на която да пише, че тя е била окупаторка, а режимът, установен в България, е обявен за престъпен - обясни Методи Андреев пред "168 часа". - Ако властите на София решат, може да го преместят. Хората отдавна искат да го няма, той не означава нищо за българите. Тези, които наричаме рубладжии, създадоха митология, че тази армия ни е освободила от фашизъм. Но в България не е имало фашизъм."

Методи Андреев даде за пример Румъния, където е бил установен фашистки режим и където на 27 юли 2015 г. е гласуван закон, който забранява едновременно и да се величае култът към Чаушеску, и иска да се премахнат символи на легионерското движение.

През 2009 г. България ратифицира документ за европейската памет. Там става дума и за националсоциализма. "Не може да живеем в заблуда. Колко хора помнят, че през 2000 г. Народното събрание прие Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен", казва още Андреев.

Другият от вносителите - Петър Славов, заяви пред "168 часа", че законът дава право на местната власт да реши дали да го премести в Музея на социалистическото изкуство, или да се постави информационна табела.

"Например паметникът на 6-те ястребинчета е за загинали деца, той няма как да е възхвала на комунизма. Но този на Съветската армия спада в тази категория. Ако беше на загиналите руски и украински войници, нещата стоят другояче. Но на него пише, че е в чест на армията освободителка", каза Петър Славов.

Но спорният паметник на Съветската армия е е единственият, който ще затрудни Столична община с демонтажа си и ще я вкара в разходи. Встрани от централния вход на соццентралата на "Позитано" 20 има партизански паметник, чийто автор е известният скулптор Любомир Далчев. Според специалисти демонтажът и преместването му би струвало не по-малко от 350 хил. лв.

А дори и в допълнителната сграда на Народното събрание - бившия Партиен дом, има не един комунистически символ. Като се започне със стария герб, който се намира над централния вход на пл. "Александър Първи". Въпреки усилията в началото след 1989 г. на група работници да го изравнят, все още има остатъци от него, установи проверка на "168 часа". В самата сграда също има петолъчки като фризове по таваните. Но заради председателството на България на Европейския съюз предстои цялостен ремонт на парламента и тези символи може да се заличат. Петолъчка има и над входа на Телефонната палата, а релефни изображения са изработени и по таваните на президентството.

За Братската могила вносителите на закона твърдят, че не попада под неговите удари, защото става въпрос за паметник костница. Щом като е посветен на хора, можел да си остане на мястото.

За сметка на това монументът в Морската градина във Варна с надпис: "Дружба от векове за векове" би трябвало да бъде или демонтиран, или да му се сложи табела, ако законът бъде приет на второ четене. Оказа се, че кметът на черноморския град Иван Портних отдавна е задействал този въпрос.

"Възложил съм на юристите на общината да предложат решение. Изработили сме цялостен проект за промяна на пространството около него, който ще струва 2,5 млн. лв.

Там има прекрасна гледка към морето, мястото е уникално, а монументът не може да се демонтира", заяви Портних пред "168 часа". Засега е задействан само първият етап за 200 хиляди лева - за преустройство на огромните галерии в подземието в паметник на съвременното изкуство. Процесът отнемал повече време, защото е свързан с получаване на авторски права от страна на авторите на паметника.

Също почти невъзможен за демонтаж е и постаментът на Альоша в Пловдив. На него е гравиран надпис: "Слава на непобедимата съветска армия освободителка". Ако все пак се стигне дотам, преместването му ще струва също близо 1 милион лева, защото цялата композиция е на площ от 20 декара, изчисляват архитекти. Бившият кмет Спас Гърневски, който понастоящем е общински съветник, е автор на идеята за демонтирането на паметника. Областният управител Здравко Димитров обаче смята, че Альоша трябва да остане на мястото си. Според него това е символ от историята и не може да се връщаме в 90-те години. Като кмет на район "Западен" Димитров преди 2 г. възстанови Братската могила.

Комунистически символ, който трябва да бъде премахнат, ако законът бъде приет и на второ четене, е и петолъчката на пилона до паметника на Бузлуджа, където БСП чества учредяването на партията си. "168 часа" се свърза с архитекта на дома Георги Стоилов, който реагира отрицателно.

"Там стреляха по звездата с пушки. Навремето тя струваше над 1 милион лева. Беше поръчана да се изработи в Киев, сега е дупка. Има ли луд, който може да демонтира Бузлуджа? 5 г. го строиха този паметник, ще трябват 5 г. да го разтурят", ядоса се арх. Стоилов.

Сградата на бившия партиен дом във Велико Търново е с витражи, целите обсипани с петолъчки. За да се спази законът, ще се наложи да се смени изцяло стъклото.

Освен петолъчки на много места в страната са запазени други символи отпреди 1989 г. Така например в русенското село Новград е единственият останал паметник на Ленин. Построен е през 1975 г. Земята под него обаче е реституирана. Но собственичката на парцела от 700 кв м в центъра на селото искала паметникът да бъде запазен. Интересното е, че е бил отчужден за сграда на "Напоителни системи", но местните решили да сложат паметник на съветския вожд.

В разложкото с. Баня пък има общ постамент на Ленин и Георги Димитров. Чужденците, които почиват в близкото Банско, се отбивали, за да видят социалистическото изкуство.

Монумент в цял ръст на Тодор Живков има в родния му град Правец. Ако законът се приеме на второ четене, той също трябва да бъде демонтиран, или до него да се постави табелка. В с. Одърне, Плевенско, също има монумент на бившия Първи.

Из цялата страна се издигат паметници на партизани. Те са в много градове и села, а демонтирането им би струвало милиони левове.

България обаче би могла да печели от експозицията на паметниците отпреди 1989 г. така, както други бивши социалистически страни го правят. В Берлин от 10 г. съществува интерактивен музей на ГДР. Приходите от него в последните години са около 4 млн. евро годишно само от входна такса. А за използването на интерактивните експозиции и съоръжения се плаща допълнително - например ако някой пожелае да покара трабант-симулатор. Цената за вход е 7 евро на човек, за групи - по 5 евро, а ако се купи билет онлайн - излиза по 4 евро. Но го посещават повече от 500 хиляди души.

В музея има 47 монитора, 10 екрана, задвижвани с докосване, 2 автомобилни симулатора, 23 аудио инсталации, 4 телефона и маса, която е огромен екран с хиляди опции за намиране на допълнителни данни и ориентиране в сградата. Цялата площ е 1000 кв м.

Подобен Музей на комунизма има и в Прага, където цената на входния билет е същата. Чешката столица се посещава годишно от 9 милиона души, но не всички влизат да видят социалистическия начин на живот. Но въпреки това музеят печели добре. Входната такса се равнява на 14 български лева, има намаление за ученици, студенти и пенсионери. Обиколката с екскурзовод за група излиза 108 лв. Там има три стаи, в които има всичко за ежедневието на чехите по соца, включително и за тайната полиция, цензурата и концлагерите, наричани трудово-изправителни институции.

Подземен музей на социализма има и в столицата на Литва Вилнюс. Бункерът води посетителите да видят съветския живот през 1984 г., минават през лабиринт, гледат тв предавания и пазаруват в магазини оттогава, отиват на разпит в кабинет на КГБ, може да научат химна на СССР и как се слага противогаз.

Скулптурата на на "Позитано" 20 е дело на известния художник Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев.
Скулптурата на на "Позитано" 20 е дело на известния художник Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев.
РАЗРУШЕНИЕ: От петолъчката на пилона до паметника на Бузлуджа са почти нищо не е останало.
РАЗРУШЕНИЕ: От петолъчката на пилона до паметника на Бузлуджа са почти нищо не е останало.
МИНАЛО: Старият герб със сърп и чук на новата сграда на парламента, бивш Партиен дом на БКП.
МИНАЛО: Старият герб със сърп и чук на новата сграда на парламента, бивш Партиен дом на БКП.
УСИЛИЕ: Сърпът и чукът от стария герб са изстъргани на новата сграда на парламента, бивш Партиен дом на БКП.
УСИЛИЕ: Сърпът и чукът от стария герб са изстъргани на новата сграда на парламента, бивш Партиен дом на БКП.
СПОМЕН: Петолъчка има по таваните на бившия Партиен дом, но има и в президентството.
СПОМЕН: Петолъчка има по таваните на бившия Партиен дом, но има и в президентството.
Фриз с петолъчка в бившия Партиен дом, сега парламентарна сграда.
Фриз с петолъчка в бившия Партиен дом, сега парламентарна сграда.