Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Ангарски, какви са рисковете пред икономиката сега?
- Всяка политическа криза, която не бъде овладяна бързо, винаги води до икономическа криза. В началото винаги настъпва периодът на неизвестността. Никой не знае как ще се излезе от кризата. В сегашния случай за разлика от предходни кризи никой не знае кой ще спечели следващите избори.
Не е ясно колко дълго ще продължи кризата. Не е ясен и какъв ще бъде и служебният кабинет и към коя политическа сила ще клони. Не са ясни какви задачи ще му бъдат възложени и каква програма ще има. При това положение е съвсем логична тревогата сред обикновените хора, инвеститорите и фирмите.
- В смисъл?
- Всички, които правят бизнес в България или се готвят да инвестират, ще минат в изчаквателна позиция. Това допълнително се усложнява от факта, че администрацията не е на ниво да обслужва бизнеса и гражданите, защото не са извършени структурни реформи в публичния сектор. Да не говорим за корупцията и за съдебната система.
- Очаквате ли спад в събираемостта на приходите, практиката показва, че тя намалява в периода между две правителства?
- До април контролът със сигурност ще е занижен, чиновниците ще чакат какво ще се случи, кой ще им стане началник. Ще са по-внимателни с фирмите, защото след изборите службата може да се овладее от техни протежета и съответният данъчен да бъде уволнен.
За съжаление няма да има кой да връща навреме ДДС. Изобщо, когато се назначават нови министри и докато те разберат за какво става дума,
чиновническият ешелон ще се развихри.  
В мътна вода риба се лови най-добре. Факт е, че администрацията в момента е подложена на огромен стрес - предстоят й още два кабинета, докато разберат на кой да се кланят, ще гледат да се придържат към тактиката на снишаване.
- С еврофондовете очаквате ли забавяне или там графиците в проектите ще спасят положението?
- Забавянето е гарантирано, защото администрацията просто няма да работи. Тя ще изчаква политиците да й наредят какво да прави, а докато дойде нормален кабинет, ще мине много време. Да не говорим дали ще може да се състави в тази ситуация, защото ГЕРБ си остава една много силна партия. За мен изходът е парламентът да изготви консенсусна програма за предстоящите политически и парламентарни действия и всички да сме информирани какво предстои за бизнеса и обикновените хора.
- С бюджета очаквате ли проблеми?
- Да, защото какъвто и да е той, следващото правителство може да го промени. Риск е, че нито една от партиите няма програма за управление - те тепърва ще ги готвят, никой няма да знае какви ще са данъците, осигуровките, минималната заплата и т.н. БСП има едни виждания, ГЕРБ други. Затова вместо да се упражняват в реторика, трябва да приемат бюджета много бързо такъв, какъвто е предложен и всяка от политическите сили да обяви със съответната декларация какво ще промени, ако след изборите стане управляваща. Това ще помогне много и за избирателите да преценят коя бюджетна политика е по-добра. Така няма да има изненади в средата на следващата година.

Как ще преодолеем етикета, който чуждите медии лепнаха на България, четете в хартиеното издание.