Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕРБ може да разчита на негласували на първия тур, на част от реформаторите

и Марешки, скромно от патриотите

БСП не знае колко от ДПС ще идат до урните, взема процент от националисткия и протестния вот

Силно ожесточена е битката на балотажа на президентските избори на фаталния 13 ноември.

27 години и 3 дни след падането на тоталитарния режим изборът на 5-ия поред президент на България крие повече неизвестни и е труднопредвидим дори за социолозите и политолозите.

Един срещу друг в невиждан досега двубой се изправят кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев, от една страна, и ген. Румен Радев и Илияна Йотова, от друга, подкрепени от БСП.

През 2011 г. разликата между Росен Плевнелиев и конкурента му Ивайло Калфин на балотажа е едва 166 943 гласа от 3 229 329 гласували. На първия тур

ГЕРБ мобилизира

1,33 млн. души,

а БСП - 974 хиляди

Тогава сегашният президент активизира между първия и втория тур близо 350 хиляди души, а Калфин - 557 хиляди.

Така че изводите на социолозите са, че тази неделя ще победи този, който мобилизира с личната харизма между 1,5 и 1,8 милиона избиратели.

В момента ген. Радев стартира с 934 хиляди гласа, колкото и Калфин на първия тур през 2011 г., а Цачева - с 840 хиляди,

Според проф. Михаил Константинов в неделя ще се види дали обединената десница или обединената левица може да контролират по-голям електорат в този момент.

Засега по думите му двете маси изглеждат изравнени. Всички социолози предвиждат, че

на балотажа ще има по-ниска активност, отколкото на първия тур

Много от хората, които не припознават нито един от двамата основни кандидати, ще си останат вкъщи.

Изненадата на експертите от резултатите на първия тур идва от факта, че месец преди вота техните изследвания са сочели по-скоро превес на представител на управляващата коалиция, отколкото човек извън него и дори извън основната опозиционна сила като ген. Радев.

Как ще се развият нещата на балотажа и кой на какво може да разчита?

Това зависи от няколко фактора. "Първият е новата психологическа обстановка - стана ясно, че ГЕРБ е победим - заяви Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл". - Това вероятно ще послужи за аларма на симпатизантите на Цецка Цачева и ще настърви привържениците на Румен Радев.

Второ, какви повели ще дадат различните лидери и партии.

Трето, масираната кампания: "Изберете Цачева или ще има потоп", която бих нарекъл синдрома "2013-а". Тогава хората се изплашиха, че Борисов си тръгва, и си го върнаха. Тези три обстоятелства правят избора труден за предвиждане."

Според данните на "Маркет линкс" балотажът ще бъде много оспорван, като и двамата участници ще се борят за умерено левите избиратели.