Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Биографичната лента на Антон Корбин "Живот" акцентира върху познанството на киноидола с фотографа на списание “Лайф” Денис Скот, който прави най-емблематичните му снимки

Няколко седмици след смъртта на вечно младия киноидол с бунтарски дух Джеймс Дийн в списание “Лайф” излизат едни от неговите първи, а днес вече класически и емблематични снимки. Кадрите са заснети от фотографа Денис Скот и са толкова въздействащи и лични, че допълнително правят актьора неуязвим за времето и сякаш подчертават: "Джеймс Дийн ще живее вечно."

Срещата и познанството между Дийн и Скот са в основата на биографичната лента на режисьора и фотограф Антон Корбин "Живот" (Life), която е част от програмата на "Киномания 2016".

Сценарият е дело на Люк Дейвис ("Кенди"). В главните роли се изявяват харизматичният Дийн де Хаан ("Хроники") като енигматичния актьор и Робърт Патинсън ("Мон Ами"), който се превъплъщава в образа на прозорливия Денис Скот. В лентата участва и Бен Кингсли, който изиграва легендарния шеф на "Уорнър Брос" - Джак Уорнър.

"Живот" беше показан премиерно на международния кинофестивал "Берлинале" миналата година през февруари.

На 30 септември 2015 г. също така се навършиха 60 години от смъртта на тази култова фигура на американското и световното кино - Джеймс Дийн.

Едва 24-годишен, той се превръща в легенда, след като загива в автомобилна катастрофа. Приживе е номиниран два пъти за "Оскар", докато цялата му кариера се събира в три филма - "На изток от рая" (East of Eden), "Бунтовник без кауза" (Rebel Without a Cause) и "Гигант" (Giant).

Личността на Дийн

е забулена в

романтична мъгла,

най-дълбоките му тайни никога не ще бъдат разбулени наред с предположението, че копнежът по една невъзможна любов е тласнал този почитател на високите скорости в обятията на смъртта. Младият мъж успява да се реализира не само като актьор и човек, но и като вдъхновение за мнозина.

За неговия кратък живот са написани много книги, спомени, изследвания и до днес хиляди негови почитатели продължават да ходят на поклонение на гроба му в Индиана.

"Да улови значителността на живота, е дълг на актьора, да го разясни - негов проблем, да го изрази - негово посвещение.

Да бъдеш актьор,

е най-самотната

професия на света.

Оставаш сам с концентрацията и въображението си и това е всичко, което имаш. Да бъдеш добър актьор, не е лесно. Да бъдеш човек, е дори по-трудно. Аз искам да бъда и двете, преди да умра", казва звездата.

Неслучайно в своята лента Корбин акцентира върху този момент от живота на Дийн, в който той бива разкрит от обектива младият фотограф от "Лайф".

Докато много искат да се докоснат до най-съкровените мисли на един тайнствен мъж, само погледът на друг артист

може би успява да

съзре за миг, но и

завинаги душата му.

Така и Корбин успява да улови парченце от истината за Дийн, като обръща камерата си към личността на Скот, който предрича и дори спомага по някакъв начин за възхода на един идол. Фотографът прозира вечността, която очаква Дийн, и се опитва да убеди в това всички наред със своя шеф в агенцията Магнум (Джоъл Еджъртън).

Снимките на актьора са публикувани през 1955 г. заедно с премиерата на големия екран на "Бунтовник без кауза".

Днес кръстовището между шосетата 41 и 46 в Калифорния, където се разбива поршето на 24-годишния актьор, носи неговото име.

60 години след фаталната катастрофа този бунтар не може да си тръгне от големия екран и сякаш цялата мисия на неговото съществуване е била да принадлежи изцяло на киното, а отношението към него се изчерпва най-красноречиво със заглавието на игралната лента на Робърт Олтман "Върни се, Джими Дийн" (1982).

Звездата на Дийн още грее и той възкръсва отново и отново в повече филми, отколкото други заснемат приживе. И в тях е себе си. Успял да изпълни своите изречени на глас желания.

"Мечтай, сякаш ще живееш вечно. Живей, сякаш

ще си отидеш днес."

Прожекциите на "Живот" в рамките на "Киномания 2016" са на 19, 20, 22 и 30 ноември в кината "Одеон", "Люмиер", Euro Cinema и "Културен център G 8".