Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

143 тона кюлчета, 140 000 кг сребро и над 160 млрд. долара мистериозно изчезват.

Правителството на Муамар Кадафи е притежавало 143 тона злато и приблизително още толкова сребро. Това става ясно от хакнатите имейли на Хилари Клинтън по времето, когато е била държавен секретар на САЩ. “Уикилийкс" публикува съобщения на помощника й Сидни Блументал през април 2011 г., че правителството на Кадафи притежава несметни богатства: "Планирано е златото и среброто да се използват за създаването на нова панафриканска валута, базирана на златния либийски динар. Целта е да се даде алтернатива на франкофонските страни в Африка, които все още ползват френския франк."

Според изданието на “Форин офис” френското разузнаване първо научава, че златото на полковника ще се използва за удар срещу френския франк. Но и срещу щатския долар, тъй като по-голямата част от търговията с петрол в света се извършва с него.

Което обяснява защо САЩ и тогавашният френски президент Никола Саркози така рязко влошиха отношенията с Кадафи.

Факт е, че Саркози малко преди това бе изпратил съпругата си да освободи българските медици и бе в отлични отношения с либийския полковник.

След въздушните удари и убийството на Кадафи съдбата на съкровището, оценено на 7 млрд. долара, е неизвестна. Някои анализатори продължават да правят догадки дали Западът, или местни групировки са отмъкнали либийските съкровища в безвремието около въздушните удари.

Мистерия цари и около съдбата на Либийския национален фонд, където Кадафи държеше над 160 млрд. долара. Сега от време на време излизат информации как милиарди от тях са изчезнали.

По съдебен ред бе установено, че 3 млрд. долара директно са загубени в операции на "Голдман Сакс" и "Сосиете женерал". Друга част от парите са замразени в западни банки.

и може само да се гадае дали някога ще излязат на светло. Няма яснота каква сума е останала, предположенията на сегашните либийски власти са, че става дума за около 60 млрд. долара. Но и до нея правителството няма достъп. "Нямам достатъчно информация, но логически следва да се направи изводът, че националното богатство е било разграбено между враждуващите групировки", коментира бившият шеф на НРС ген. Кирчо Киров.

Как да не излъжеш някого, който "живее в средата на пустинята със своите камили" бе коментарът на банкери.