Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Т
очно 70 години бяха нужни на бейзболния отбор "Чикаго Къбс" да спечели отново световните серии. За твърде дългата суша играчи, фенове и авторитетни специалисти обвиняват един козел.
Заради него през 1945 г. един разбеснял се фермер изрича прокобата. Но да караме подред.
В началото на ноември най-голямата новина в САЩ не бе странната и съдбоносна надпреара за това кой ще стане президент, а краят на това на пръв поглед нелепо проклятие. Един от най-обичаните спортни тимове в САЩ
успя отново да
стъпи на върха
на своя спорт след невероятно драматична победа срещу отбора на "Кливланд Индианс". "Къбс" успяха да надделеят в решаващия 7-и мач в серия до 4 победи. Проклятието беше развалено.
Годината е 1945. Един от редовните фенове на бейзболния "Чикаго Къбс" Уилиям Сианис се е запътил към домакинския мач на своя отбор. Денят е важен – играе се среща номер 4 от финалната серия срещу "Детройт Тайгърс". Спътникът на Сианис в този октомврийски ден обаче е по-скоро необичаен. За компания
той е взел своя козел Били Били е кротък и не създава проблеми. Неговият стопанин дори му е закупил билет за вход на мача. Проблем с Били обаче има - четириногият любимец мирише. Той явно е бил и друг път на бейзболни мачове и феновете около него са се оплаквали и преди от острия аромат, който излъчва. Затова и в злополучния следобед охраната на стадиона на Къбс отказва да пусне Уилиям Сианис и любимецът му на стадион "Ригли фийлд".
Собственикът на Били е бил горд човек от гръцки произход. Той приел доста лошо новината, че не може да бъде допуснат до мач на любимия си отбор с обичния си козел. Уилиям Сианис вдигнал нечуван скандал пред входа на стадиона, който завършил с няколко съдбоносни слова:
“Тези “Къбс”, те никога
вече няма да спечелят!"
Малко хора тогава се впечатлили от проклятието на Сианис. Козелът Били пък не успял да гледа мача, тъй като бил оставен вързан за стълб извън стадиона. Така и пропуснал загубата на любимия отбор на стопанина. Цялата история можела да остане просто любопитна случка в живота на един охранител на вход на стадион. На следващия ден обаче до новината за загубата случката била накратко разказана в местния вестник "Чикаго Сън". Хората научили за козела Били. "Къбс" загубили всички оставащи срещи от финала срещу "Детройт". Историята била разказана пак. "Къбс" продължили и през следващите години да губят. Проклятието било напомняно отново и отново.
Превърнало се в легенда
Феновете и самият Уилиям Сианис започнали да вярват, че наистина "никога няма да спечелят". Всичко това било напомняно при всеки следващ дори и бегъл опит на бейзболистите от Чикаго да стигнат до върха. И те винаги се проваляли. Няколко пъти по болезнено драматичен начин.
Феновете на отбора започнали да правят отчаяни опити да развалят надвисналата над любимците им прокоба. Не една и две кози посещавали мачове на "Къбс" през последните 71 години. Кози били принасяни в жертва пред стадиона, за да се убие символично проклятието. Кози били дарявани на бедни семейства по света, за да се умилостивят боговете на бейзбола. 

Какви още мерки са били взимани, за да се вдигне проклятието - четете в хартиеното издание.