Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Децата забавят умственото си развитие, стават агресивни и са застрашени от олигофрения

 Детоксикацията започва с алфа липоева и фолиева киселина, витамини от групата Б и силимарин

Енергийните напитки могат да ни разболеят от хепатит. Сензационното разкритие бе направено от лекари в "Бритиш медикъл джърнъл". Научно изследване доказва, че след злоупотреба на енергийни напитки американец е развил остра форма на хепатит.

Това е вторият установен случай от 2011 г. насам, което наложи провеждането на проучването.

То установява, че в продължение на 3 седмици пацинетът е употребявал по 5-6 бутилки дневно от вредните субстанции. Първоначалните симптоми били силни болки в стомаха, придружени с повръщане,

пожълтяло лице и тъмна урина

Те се появили още след първата седмица. Медицинските изследвания установили високи нива на трансаминази, което означава наличие на чернодробен проблем. Биопсия доказала остър хепатит и намаляване на жлъчна секреция.

"Това е така, защото тези съставки претоварват черния дроб, който се опитва да метаболизира и

детоксикира организма - коментира пред "168 часа" проф. Връбка Орбецова. - Резултатът е, че се

получава вредният хепатотоксичен ефект

като при вирусен хепатит - така действат някои от съставките в енергийните напитки. Особено в по-големи количества те увреждат различните органели на клетките и най-вече мембраните.

В резултат човек може да развие тежък вирусен хепатит. И ако не бъде овладян, той може да еволюира към ранна цироза на черния дроб."

Другият проблем при възрастните е, че злоупотребата с бустери развива симптоми, подобни на паркинсон.

Според Орбецова най-опасни са енергийните напитки за децата: "При тях много рано настъпват промените в нервната система.

Напитките увреждат черния дроб,

нарушава се детоксикцаията и малките токсични молекули атакуват различни центрове. В резултат на това децата могат да забавят умственото си развитие, забелязват се различни

симптоми на агресия, олигофрения и др

Аз също много се плаша за децата, забелязвам, че някои от тях са с неестествени реакции, със зачервени лица, което няма нищо общо с нормалната детска веселост."

Според нея родителите трябва да са наясно, че

бустерите увреждат детския организъм и че ефектът им е подобен на допинг.

"Много по-добре е малчуганът да изяде един портокал, една ябълка, да изпие един компот, отколкото тези богати на кофеин и Бог знае още какво напитки", смята проф. Орбецова.

Основните субстанции в енергийните напитки са: аминокиселината таурин, богатият на кофеин гуарин, известният от източната медицина женшен, витамини от групата Б и захар.

Какво още казаха специалистите и как енергийните напитки действат придружени с алкохол, четете в хартиеното издание на "168 часа".