Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Самюел Питър се прочу на ринга с прякора си Нигерийския кошмар, но в живота е кротък въздържател и пазител на християнските ценности

Кубрат Пулев най-сетне ще се бие на родна земя. На 3 декември в препълнената зала "Арена Армеец" кобрата ще се сблъска с опитния си съперник Самюел Питър. Чернокожият тежкоатлет е известен в света на бокса с прякора си Нигерийския кошмар.

На ринга Питър наистина е бил страшилище за съперниците си, но проучване на "168 часа" показва, че в живота бъдещият съперник на Пулев е кротък християнин, който чак прекалява с пълното си подчинение на християнските ценности. Самюел Питър не пие и не пуши, не ходи по чужди жени и се пази от шумни скандали. "Бог ми показа правия път и не бих се отклонил от него. Християнските ценности не са наказание, а възможност да се предпазим от глупавите постъпки, които ни водят към пропастта. Не съм светец. Правил съм много грешки, но с молитви опитвам да изкупя душата си", изповядва се Нигерийския кошмар.

На младини той се готви да направи блестяща футболна кариера. Баща му го праща в техническо училище, защото планира да го направи успешен автомобилен механик. В гимназията младият Питър се увлича по футбола, а треньорът му се готви да го прати на проби в професионален отбор. И там го харесват, пътят му към националния отбор по футбол е открит. Един ден в училището идват няколко боксьори, които искат да покажат уменията си на тийнейджърите. Нахаканият Самюел изявява желание да се пробва и в импровизирания мач нокаутира съперник с дългогодишен опит. Талантът му на ринга е твърде голям и младокът е принуден да се откаже от футбола. Следва бърз пробив до националния отбор за аматьори и дори участие на олимпиада. На игрите в Сидни Самюел Питър е победен на четвъртфиналите, но в Нигерия всеобщото мнение е, че е бил порязан от съдиите.

След поредицата от успешни мачове при аматьорите Питър се усеща, че големите пари го очакват при тях. Там нигериецът се справя още по-добре. Нокаутира още в първия рунд седем от деветте си противници, които се изправят на пътя му. Боксовите специалисти не се учудват, когато Самюел Питър е избран да се бие за световната титла през 2008 г. На ринга той се изправя срещу Олег Маскаев и буквално го прави на пух и прах, печелейки пояса на Световния боксов съвет. И после на пътя му се изпречват не една, а цели две черни котки. Братята Виталий и Владимир Кличко ступват Нигерийския кошмар като брашнен чувал.

Първият му мач с Владимир е още от 2005 г., като украинецът бие по точки, въпреки че няколко пъти е разтресен сериозно от крошетата на нигериеца. Следващият мач на Питър е с Виталий малко след като е спечелил пояса си. Другият брат яко напердашва опонента си и му взема титлата.

Какво причинява на Питър поредната загуба от братята Кличко, четете в хартиеното издание на "168 часа".