Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Комедийната драма "Елвис и Никсън" е част от програмата на празничното издание на филмовия фестивал и ще пресъздаде легендарното гостуване на Краля на рока в Белия дом

21 декември 1970 година. Гневен е. Похарчил е около 100 000 долара за 10 автомобила "Мерцедес-Бенц" и 32 пистолета като коледни подаръци за близките си, а те са го предупредили, че прекалява. Гневен е. Най-славните му мигове са вече история, а той бавно е заслизал от върха. Още не знае, но след една година голямата му любов Присила ще го изостави, след три кариерата му ще бъде в своя окончателен залез, а след седем смъртта ще сложи началото на неговия вечен живот. Величието на Краля на рокендрола ще остане завинаги.

Дни преди Коледа Елвис Пресли пътува в самолет на "Америкън еърлайнс" от Лос Анджелис за Вашингтон, а точно до него седи сенаторът от Калифорния Джордж Мърфи. Музикалната звезда е в особено състояние и споделя със своя спътник, че е готов на всичко, за да направи нещо значимо. Според него би било страхотно да стане федерален агент в Бюрото за борба с наркотиците и опасните лекарства, за да помогне във войната срещу дрогата. Безкрайно изненадан, Мърфи го поощрява да напише писмо до президента Никсън и да му разкрие желанието си. Така музикантът излива амбицията си с твърде нечетлив почерк на цели шест страници, а когато слиза от самолета, решава лично да отнесе своята молба до Белия дом. Само няколко часа по-късно най-известният мъж

в Америка се среща

с най-могъщия

Пресли влиза в Овалния кабинет и се здрависва с Никсън.

Последва една фарсова ситуация и един полусериозен- полушеговит разговор между двамата. Пресли дори си позволява да обвини новите любимци "Бийтълс", че вредят на американските интереси. Певецът и днес се нарежда на второ място след групата в съревнованието за най-много албуми, които са ставали №1 в класациите.

В крайна сметка президентът прави Краля почетен агент, а тази легендарна среща между двамата успява да се запази в тайна за известно време. Разкрита е след две години от в. "Вашингтон пост", а 45 години по-късно се разиграва отново на големия екран в комедийната драма "Елвис и Никсън" (Elvis & Nixon) на режисьорката Лиза Джонсън.

В ролята на американския държавен глава влиза двукратният носител на "Оскар" Кевин Спейси, а рамо до рамо с него, загърнат в блясъка на Краля, застава Майкъл Шанън ("Пърл Харбър").

Лентата ще се прожектира няколко пъти като част от програмата на тазгодишния фестивал “Киномания 2016”, който празнува своята трийсетгодишнина и ще продължи от 17 ноември до 1 декември.

Съвсем естествено тържественото издание ще достави до родните екрани за първи път едни от най-стойностните заглавия от света на седмото изкуство и ще срещне публиката с големите личности, оставили значима следа след себе си.

Кинофорумът

ще отдаде почит на музикалните гиганти

Дейвид Бауи и Принс,

чиято смърт потопи милиони фенове в дълбока скръб, както и на ред други музиканти.

В лентата Ziggy Stardust and the Spiders from Mars на Д. А. Пенебейкър стрелката на часовника се връща към концерта на Дейвид Бауи с бандата му "Спайдърс фром Марс" в зала "Хамърсмит Аполо" в Лондон през 1973 г. На сцената певецът изненадва всички с изявлението, че това е

последният концерт на групата в историята По-късно се оказва, че Бауи се отказва от едно от най-известните си превъплъщения - това на Зиги Стардъст.

Филмовият мементо "Пурпурен дъжд" (1984) на режисьора Албърт Маноли и с участието на самия Принс е запечатал младостта, амбицията, трудностите и успеха на един музикант, обречен да бъде звезда.

По време на кинофеста ще бъде показан и първият игрален филм, посветен на джазмена Майлс Дейвис - Miles Ahead (2015). Продукцията е режисирана от Дон Чийдъл, който играе и главната роля.

"Киномания" ще отбележи също

30-годишнината от смъртта на Андрей Тарковски

и 75-годишния юбилей

на Бернардо Бертолучи

чрез ретроспективи на най-култовите творения на режисьорите.

В селекцията на Бертолучи попадат "Последното танго в Париж" с Марлон Брандо, "Двайсети век", "Последният император" с девет награди "Оскар", "Открадната красота" и "Чай в пустинята", а за първи път на големия екран у нас са доставени лентите "Босадени" и "Мечтатели".

От филмографията на великия Андрей Тарковски са подбрани "Иваново детство", "Андрей Рубльов", "Соларис", "Огледало" "Сталкер", "Носталгия" и "Жертвоприношение".

В рамките на филмовия форум ще протече и шестият фестивал на френското кино, който ще се открои с 10 филма начело с "Това е само краят на света", който грабна Гран при в Кан. За филма канадският режисьор, сценарист и монтажист Ксавие Долан адаптира за кино пиесата на един от най-значимите френски драматурзи - Жан-Люк Лагарс. Пред камерата впечатляват със своите изпълнения звездите Венсан Касел и Марион Котияр.

Родната публика ще може да гледа и любимия мъж на носителката на "Оскар" Котияр - Гийом Кане. Французинът се превъплъщава в образа на влиятелния френски писател Емил Зола в лента за вълнуващото и неразрушимо приятелство между него и живописеца Пол Сезан (Гийом Гайен) под режисурата на Даниел Томпсън - "Сезан и Емил Зола". Продукцията проследява превратностите на съдбата и привързаността между двама велики творци. Те се срещат съвсем млади и заедно се впускат в преследването на голямата слава. Тогава Пол се радва на житейските облаги, а Емил е свикнал с несгодите. След като напускат Екс ан Прованс и отиват в Париж, се потапят във вълнуващия свят на Монмартър и се отдават на блаженствата на артиста с пълна сила. Пол изостава, бива непризнат, докато щастието се усмихва на Емил като писател и го отрупва с обожание. Зола дори взема за жена любовницата на своя добър приятел Пол.

Нито съревнованието, нито откритата възхита, любовта и омразата,

могат да застанат между

Пол Сезан и Емил Зола.

Френската селекция включва и филма "Одисеята на Жак-Ив Кусто", посветен на легендарния океанограф и изследовател. Филмът е режисиран от Жером Сал, а в главните роли са Ламбер Уилсън, Одри Тоту и Пиер Ниней.

Il faut aller voir (в превод "Трябва да отидем да видим"), е мотото на Кусто и всеки трябва да се вслуша в съвета му, защото в пълната програма на "Киномания 2016" определено има много за гледане.