Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Парите няма да бъдат върнати, но поне ще стане ясно кой се облагодетелства и кой му го позволи

Ще има ли полза от ревизията на приватизационните сделки, обявена от премиера Бойко Борисов? На пръв поглед се набиват поне две такива.

Едната е, че ще си припомним за някои бандитски разпродажби от 1996 г. насам. Втората е, че ще бъдат осветени хората, които се облагодетелстваха за сметка на осакатеното ни бъдеще и провален шанс да бъдем нормална европейска страна.

До разваляне на сделки едва ли ще се стигне, тъй като законите от 22 години така се пишат, че хем грабежът да е законен, хем за него да няма виновни. Партиите по време на целия преход бяха щедро финансирани, а в замяна предоставяха подобни екстри - мъгливо законодателство и процедури по поръчка.

През 1995-1996 г. се нароиха безброй подставени РМД-та и приватизационни фондове в очакване на голямото лапане. В годините след това те с лекота излапаха боновите книжки на дребните акционери просто като вдигаха фиктивно капитала.

При касовата приватизация купувачите също не бяха случайни. Банките даваха щедри кредити на никому неизвестните Минчо и Пенчо от панелката в "Люлин", с които да си купят печеливши предприятия. Като залогът, забележете, бе съответната държавна фирма.

Друга иновативна разработка на депутатите бяха компенсаторните бонове. С тях по схемата кон срещу кокошка заминаха едни от най-атрактивните дружества и държавни имоти.

С подобни еквилибристики бе разграбена почти цялата икономика. След което се оказа, че половината предприятия са фалирани, а частните им собственици са ги опоскали точно като термити. Резултатът е налице. Цели райони в страната, в които имаше работещи държавни компании, днес са обезлюдени. И все още се спори колко са българите, които търсят препитание в чужбина - дали са 3,5 млн. души или повече.

Бившият главен прокурор по времето на Иван Костов - Никола Филчев, също правеше проверки на тези сделки и установи, че активи на стойност 27 млрд. долара са продадени ударно за 3 млрд. долара.

След него и царското правителство направи ревизия и стигна до извода, че българите сме ощетени с над 30 млрд. долара.

Предимството на сегашната проверка е да покаже кои точно ни ограбиха, с колко и точно кой им го позволи.