Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две луксозни коли за по 1,2 млн. лв. бройката купува Националната служба за охрана. Данните са публикувани на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Според информацията на "168 часа" ръководството на службата предвижда скъпите и мощни автомобили да са ауди А8, черен металик. Засега НСО не конкретизира модела официално. Има решение за придобиване на колите, а допуснати до участие в конкурса са две фирми.

Това са вносителят на мерцедеси "Балкар стар ритейлс", чиито документи са изрядни според комисията в НСО, и "Спешъл тактикъл съплайс", която иначе се занимава с оръжия. Към нея има изискване да набави допълнителни удостоверения.

Двете аудита ще бъдат оборудвани с най-високата 8-а степен на бронировка, твърдят осведомени източници. Това означава, че в салона на ВИП колите ще има внедрена противопожарна система, сейф за прибиране на оръжието на охраната и парите на пазената личност, както и подсилване на купето срещу стрелба, взривове и бомби.

"168 часа" потърси НСО за официален коментар какви са предвидените екстри, за кого са предназначени автомобилите, серийно производство ли са, или специална поръчка и има ли нови характеристики, на които трябва да отговарят, с каквито досега НСО не е работила. До редакционното приключване на броя отговор не бе получен.

По информация на "168 часа" новите аудита ще бъдат предоставени за ползване на премиера и президента.

Според изискванията в обществената поръчка колите трябва да са произведени не по-рано от 2016 г. Нивото на класификация за сигурност на информацията по нея е поверително. Крайният срок за изпълнение е 31 юли 2017 г.

Електрониката в салона трябва да бъде изпипана по последния писък - масажори и нагреватели под седалките, тв и видео плейър, телефони, сателитна чиния. За седалки с тапицерия от естествена кожа се разбира от само себе си.

Дължината, ширината и височината на колите трябва да е 5200:1850:1450 мм. Двигателят е бензинов с максимална мощност над 360 киловата. Новите аудита ще развиват скорост над 180 км в час, като ускорението от 0 до 100 км трябва да стане за 8 секунди.

Разходът на гориво трябва да е до 18 литра на 100 км. Други екстри са системи за реакция при критична ситуация в случай на потенциална опасност, електрически щори на задното стъкло и на задните врати.

Стъклата ще бъдат затъмнени фабрично.