Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първо, човек може да потърси брокерска агенция, която има партньор в Гърция, или направо да се насочи към местна. Тя има адвокати, които подготвят договорите, както и инженери, които проверяват дали имотът има нужда от ремонт. След това се коментират определени парцели и жилища, които фирмата продава, и се организира оглед на място.

"Който е дошъл да гледа, е капарирал и купува, няма хора, които ходят просто така", коментира Калоян Гроздев от Home2u.

Кандидатът за собственик трябва да представи копие от преведения си акт за раждане, и удостоверение за постоянен адрес в България. Важно уточнение е, че то трябва да е предназначено за чужбина. Всички тези документи се превеждат и легализират от купувача.

След това сделката минава през нотариус. Таксите общо за неговата работа и държавните са 6%.

Съществуват два варианта за превод на парите – или си открива собствена банкова сметка в Гърция, където превежда сумата за покупката и оттам я насочва към продавача. Тогава сделката става за 2 часа. Или се превежда от българската му сметка към тази на гърка, който е собственик до момента. Така обаче излиза по-скъпо и трае доста по-бавно. Затова агенциите съветват да се открие сметка в южната ни съседка. И при двата случая се иска да се посочи произходът на парите.

Таксите за международен превод са между 40 и 300 евро. Има специална таблица в зависимост от различните банки и местоположението на имота.

Банката иска и предварителен договор.

Ако се ипотекира жилище в София или друг български град, трябва да се посочи, че парите отиват за купуване на имот в Гърция.