Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цените на градските имоти в Гърция са спаднали драстично – някои до 50% в сравнение с 2009 г., но същото не може да се каже за крайморските, включително и островните. Те се запазват стабилно високи, показва проучване на "168 часа".

Първият български бум на търсене на имоти в южната ни съседка е след влизането в Европейския съюз през 2007 г. и продължава до 2012 г. Тогава купуват главно по-обикновени къщи или апартаменти, но сега има нова тенденция в интереса на сънародниците ни - към покупка на луксозни имоти. Така твърдят пред “168 часа” брокери от различни агенции, които се занимават с този сегмент от пазара.

Не е изненада, че нашенците се насочват към близки до плажа и морето места. При това интересът е главно от страна на хора, които често пътуват до Гърция на почивка. Българите купуват ваканционни имоти главно заради дивото море, където няма бетон, и понеже гърците виждат, че българите имат траен интерес, не намаляват цените. Стойността на купените имоти

започва от 40 000 евро и стига до 250 000 евро

средно, но има и единици, които се сдобиват с вили за над 1 милион евро. А това лято един от заможните ни сънародници е купил имение за 1,5 млн. евро, разказа пред вестника български брокер, който от години работи в южната ни съседка.

Като цяло в южната ни съседка в момента повече се предлагат градски имоти, има изобилие от апартаменти за продан, но търсенето към тях е значително по-слабо, отколкото към собственост до красивите гледки край моретата с възможност за плаж 6 месеца в годината. Затова и цените в Атина, Солун и другите градове са доста ниски, обезценени са до 50%, в сравнение преди кризата от 2009 г. Дори са по-евтини от тези в София, Пловдив и Варна.

В центъра на двата най-големи града в Гърция може да се купи апартамент от 70 кв. м старо строителство за 20-25 хиляди евро, твърдят брокери. В столицата дори има и малки жилища от по 40 квадрата за 9-10 хиляди евро.

Да, те не са в най-прекрасно състояние и се нуждаят от основен ремонт, но в никой от централните софийски райони не може да се открие жилище на такива цени, дори да е много старо и в лоша кондиция.

Ваканционните вили

близо до плажа и по

островите са много по-скъпи,

защото таргетът са предимно чужденци, които държат по-високи цени. Там обезценката е не повече от 15-20%, каза мъжът на модела Ирена Милянкова - Никола Чолаков, от агенция Лукс имоти”. Той е живял 17 г. в Гърция, от които 12 в Атина, а последните 5 – в Солун, където работил като брокер на недвижимости.

Интересът на българите е насочен към покупка главно в района между Кавала и Солун, защото е по-близо до границата и по-лесно може да се отиде на почивка през лятото. Това заявиха от няколко различни агенции пред “168 часа”. Тук влиза и районът на трите ръкава на полуостров Халкидики, където традиционно почиват хиляди българи в последните 10 години.

Там имоти търсят още сърби, румънци, руснаци, украинци, средно- и западноевропейци, заяви Чолаков. А на по-атрактивните острови – Миконос, Санторини, Корфу, Кефалоня, купуват дори световни знаменитости. Прекрасният климат, живописните природни пейзажи, изключително чистите плажове и многото архитектурни и исторически паметници привличат всякакви туристи, желаещи дори да се връщат постоянно в Гърция, и затова купуват собствен имот край плажовете.

Най-често българите се интересуват от апартамент с две спални на цена от 40 до 60 хиляди евро между Солун и Кавала или къща от 60-80 квадрата с 250 до 400 квадрата парцел, съобщи Георги Елчинов от разложката агенция RS invest.

По време на кризата много гърци останаха без работа, не можеха да изплащат кредитите си и решиха да се освободят от излишните имоти.

Принципно почти всяко гръцко семейство има по още един имот на морето или направо по два близо до брега, като единия даваше под наем. Но заради кризата и новите данъци от 2011 г. част от тези, които нямаха възможност да ги поддържат, обявиха продажба. Това се отрази на цените - при средна цена 1100-1200 евро за кв. метър през 2007 г. по морските курорти около Солун и Кавала сега те са по 800-900 евро за квадратен метър. Изчисленията са на Георги Елчинов.

Цената се определя по точкова система, като дори съседни имоти на 2-3 км може да имат драстична разлика - от 180 хиляди до един милион евро между Кавала и Солун, твърди брокер, току-що завърнал се оттам.

Къща от 200 квадрата застроена площ с двор от 1 декар на първа линия до морето е към 700 хиляди евро. По-малките вървят по 450-500 хиляди евро. Районът е пак около Кавала.

Интересното е, че напоследък се наблюдава тенденция българите да се сдобиват с апартаменти и в градовете на Гърция, като гледат драстичния спад на цените.

Обикновено нашите сънародници използват българска брокерска компания като посредник по сделките за купуване на място в Гърция. В последно време има и нова тенденция – тези, които дълги години почиват на гръцкото море, вече са си създали собствени контакти с местните и търсят или тамошна агенция, или лично сключват сделките, каза Георги Елчинов от разложката RS invest, която продава имоти в южната ни съседка. Според негови колеги от други агенции сделките в Гърция са по-изгодни, защото има възможност да се изповядат на по-ниска от пазарната цена.

Важно е да се знае, че всеки собственик ежегодно трябва да подаде 2 данъчни декларации за един и същи имот. Едната е за притежанието му, а другата - за получени доходи в Гърция. Тя се дължи дори и ако в графата трябва да се посочи сумата нула евро. Документите трябва да се внесат в съответната данъчна община.

Профилът на търсещите нашенци показва, че това са главно софиянци със семейства на средна възраст, които не искат да стъпят на Черно море, хора със собствен бизнес или високопоставени служители в добре платени компании. Едва 10% от българските купувачи на гръцки парцели са от друго населено място извън столицата, твърди Георги Елчинов.

Допълнително предимство към прекрасната гледка и плажове е, че чужденците - собственици на имоти, имат същите права, каквито и местните граждани Ц те могат да го дават под наем, както и да го препродадат.

Някои българи купуват с цел да почиват често през лятото на гръцкото море и това са 80% от продажбите. Другите 20% са за инвестиция. Дават имота под наем на приятели или други наематели.

Това може да е печеливш бизнес, защото има възвръщаемост. По време на сезона за апартамент с две спални около Кавала може да се вземат 80-100 до 150 евро на ден.

Наемът за едностаен варира между 40 и 60 евро според месеца и натовареността. Студио от 30 квадрата би се рентирало по 50-70 евро на ден и за 3-4 години се избива цената.

Много рядко българи купуват имоти на Йонийските или Цикладските острови. Причината е не само изключително високата им цена, но и фактът, че са труднодостъпни, изисква се прекачване с ферибот. Няма директни полети на повечето места.

Едва 2-3% от всички българи с имоти в Гърция са вложили в островни места.

Там цените почти не са мръднали отпреди кризата, твърдят брокерите. Къща от 100 квадрата и двор от 2 декара на остров Пакси в Йонийско море струва 950 хиляди евро. Още по-скъпо излиза подобен имот на островите Санторини и Миконос - стига до 1,5 млн. евро.

Българите, които търсят да имат нещо свое по подобни райски плажове, действат с местни брокери, там не работят български агенции. Има много британски посредници заради притока на англоговорещи чужденци.