Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Органите на реда закопчават с белезници един от бегълците.
Органите на реда закопчават с белезници един от бегълците.

174-ма от затворниците от хаитянския град Аркахе избягаха в събота, след като убиха пазач и откраднаха пушки, съобщи инспектор Гари Дерозие, говорител на полицията в Хаити. Властите обявиха престъпниците за издирване. Градът е на 50 км на север от столицата Порт-о- пренс.

В подкрепа на мисията са пристигнали миротворческите сили на ООН.

Масовото бягство стана няколко дни след като островната държава от Карибския басейн бе ударена от урагана “Матю”. Бедствието отне живота на над 1000 души, а 1,4 милиона се нуждаеха от помощ. От тях 175 000 загубиха домовете си, както и насажденията на своите ниви.

За да се озоват на свобода,

затворниците убили един

от пазачите, откраднали

5 пушки и други оръжия.

Някои от тях са избягали боси. След бягството окървавеното тяло на надзирателя е намерено на пода, а наоколо имало разхвърляни сандали. Входната врата на затвора е надупчена с куршуми, а железните врати на килиите са заварени широко отворени. Вътре се търкаляли сандали и дрехи, разхвърляни безразборно.

Затворническият бунт е бил предвождан от няколко тежко въоръжени престъпници. Множеството затворници пробило охраната по времето в затворническия график, определено за къпане, съобщи кабинетът на министър-председателя на Хаити. Щом килиите били отворени, за да бъдат изведени затворниците до банята, те открили огън по надзирателите, проникнали в караулното помещение и от него избягали навън.

Обвиненият за отвличания Ивнър Карелус е бил между тях и се смята за организатор на бягството, казва министърът на правосъдието пред местните медии:

“Той е планирал бягството отвътре заедно с няколко съучастници.” Карелус е рецидивист и е лежал и в столичния затвор.

Не е ясно как осъдените са се снабдили с оръжието и как са успели да преминат през решетките.

Не всички обаче са успели да се измъкнат. В затвора в Аркахе присъди са изтърпявали общо 266 души, от които 174-ма са избягали. 11 са заловени веднага. Твърди се, че

смятаният за организатор Ивнър Карелус е

сред хванатите.

Полицията е затруднена не само от големия брой затворници, намиращи се в неизвестност, но и от факта, че те нямат затворнически дрехи и лесно могат да се смесят с обикновените хора.

Органите на реда веднага са вдигнали на крак всичките си налични сили, които блокирали и започнали проверка на всечки пътища около затвора. Заловили няколко души без документи за самоличност, казва служителна полицията пред Ройтерс.

По данни на министъра на правосъдието един от бегълците умира. Той е паднал от стената на сградата и си ударил главата по време на бягството от затвора в Аркахе. Двама престъпници са ранени при бягството.

Американското посолство в Хаити изпрати съобщение до гражданите си за насилствения пробив на охраната в затвора в Аркахе и им препоръча да избягват района.

Това не е единственото масово бягство от затвор в Хаити.

През август 2014 г. 329 престъпници се измъкнаха от решетките в предградие на столицата. И тогава е било загадка за властите как затворниците са се освободили от зандана. Заедно с тях е избягал и Клифърд Бранд, син на богат местен бизнесмен, обвинен за тартор на група за отвличания.

Според говорителя на полицията тогава е имало скроен план как да бъде пробита охраната. Забележителното е, че затворът в столичното предградие е построен през 2012 г., само 2 г. след като старата сграда пострада при катастрофалното земетресение в Хаити с магнитуд 7 по скалата на Рихтер.

Властите обявиха награда от 25 000 долара за повторното залавяне на богаташкия син Клифърд Бранд. Малко след масовото бягство на 329-те затворници той бе хванат със съдействието на доминиканската полиция. Наричан е най-страховитият гангстер в Хаити. Бранд бе обвинен за отвличане на двамата пълнолетни наследници на богато семейство в Хаити и за поискан откуп от $2,5 милиона. На процеса срещу него той бе обвинен още в пране на пари и незаконно притежание на оръжие.

В доклада за 2012 г. на Националната мрежа за защита на човешките права в Хаити пише, че Бранд е главатар на банда, която е похитила 13 души При ареста му са намерени оръжия, коли и униформи на хаитянската полиция, както и пропуск за Националния дворец (парламента на Хаити), издаден на името на Бранд като съветник.

Делото постоянно се отлага и по него все още няма издадена присъда.

Пак през 2014 г. от затвора в град Сен Марк (на 100 км от столицата) избягаха 34-ма затворници. Те прерязали решетките и се измъкнали през прозорец.

Само 11 от затворниците бяха хванати от полицията.
Само 11 от затворниците бяха хванати от полицията.