Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миньорите от Бобов дол: Спряха ни въздуха. Опитаха да ни убият!

Нямаме и 5 стотинки за хляб на децата, ще се намери ли адвокат, който да ни защитава безплатно, питат пострадалите.

"Усетих, че ни спряха вентилацията. Все едно искаха да ни убият, но как да ги съдя, когато нямам и 5 стотинки да си купя хляб за децата? Кой ще ни подкрепи? Кой може да заведе делото безплатно", попита пред "168 часа" един от миньорите в рудник "Бабино".

Според източника ни дори да се намери юрист, който да претендира опит за убийство, трудно ще се докаже, че вентилацията е спряна умишлено.

"Според мен ще кажат, че е станала някаква авария", разсъждава пред "168 часа" миньорът. Той смята, че начинът, по който се опитали да ги извадят от рудника, бил абсурден.

"По принцип, когато вентилацията спре, веднага трябва да излезем, защото ще се задушим. Не съм сигурен дали на 100% е направено умишлено, но все пак, дори да не е, има резервна система", казва той.

Работникът в “Бабино” е убеден, че са искали долу да ги издушат: "Не им се получи, но на няколко колеги им стана лошо - твърди той. - Вдигнаха кръвно, получиха задух. За да не пострадат, трябваше да излязат. Сега вече са добре."

Един от малцината, които се осмелиха да говорят с името си, бе Величко Спасов. Пред Би Ти Ви той загатна, че след като спрели вентилаторите в мината, му е станало лошо. "Ние казахме, че няма да излезем, защото по принцип, като се спре вентиалцията в рудника, трябва да се евакуираме, но ние казахме, че няма да го направим, ако трябва, да ни издушат долу", обясни той.

От филиала на Спешния център в Бобов дол отказаха информация пред "168 часа" за броя на постъпилите мин-ьори по време на протеста. Според източника ни най-нелепото е, че сега ръководството на рудника иска ди ги съди за това, че са протестирали.

“Излиза, че аз не съм в правото си, като искам да си получа парите, които съм си изработил”, ядосва се миньорът. 3 денонощия работниците от първа смяна в рудник “Бабино” стояха 500 метра под земята в знак на протест срещу малките неизплатени заплати, както и срещу затварянето на рудника. Идеята за протеста била спонтанна.

“Всичко стана изведнъж. Един колега изрази възмущение, че всеки ден работим, без да получаваме нищо, а от близо месец започна и ликвидация на рудника”, казва миньорът. Според негови колеги положението им е покъртително.

“Нямаме пари да купим една вафла на децата си, а аз имам три. С какво да ги нахраня? За какво работя? Затънал съм в заеми. Страх ни е да говорим с имената заради последствията”, обясни негов колега.

При евентуално уволнение миньорите излизат на борсата, където има свободни позиции само за готвачи, сервитьори и др. Източниците ни не са единствените, осмелили се да разкажат историите си. Техен колега, който помоли да не се споменава дори възрастта му, сподели:

„Имам 2 деца. Жена ми работи като продавачка за 300 лв. От 4 месеца не съм получавал заплата, а ваучери дори не помня откога. Как според вас да се грижа за тези 2 деца?" Според него никой не се интересува как живеят и изнемогват миньорите след нечовешките условия, в които работят.

"Началниците ни са пенсионери и сигурно вземат по 2000 лв. По-интересното е, че повечето от тях са пенсионери и си вземат хубавите заплати, а ние тънем в мизерия! Не ги интересува, че няма какво да ядем", казва миньорът.

Според него в рудниците цари пълен хаос.

"Отваряме галерии, подготвяме ги за добив и след това ги затваряме. Всички сме в едно и също положение. Но сега ни затвориха устите с тези пари. А откъде се появиха те, при положение че мината е на загуба и работи неефективно, никой не разбра", твърди миньорът.

По-голямата част от работниците в рудника отказаха да говорят, защото ги е страх, че ще загубят работата си. Управителят на “Въгледобив Бобов дол” Красимир Чаврагански подаде официално оставка.

Екипът на "168 часа" направи справка в Търговския регистър, чрез която установи , че “Въгледобив Бобов дол” е собственост на “Въгледобивна компания” ЕООД, на която пък едноличен собственик на капитала се води Красимир Георгиев Чаврагански. Тоест се оказва, че г-н Чаврагански сам на себе си е подал оставка и явно си я е приел. Това обаче не е единственото, с което той се занимава. С проверка в сайта на община Бобов дол екипът на "168 часа" установи, че този човек е и председател на Общинския съвет.

“По закон няма забрана г-н Чаврагански да изпълнява тези 2 длъжности – обясни пред "168 часа" адвокат Албена Симеонова. - Но при наличие на конфликт на интереси той няма право да гласува на събранията на Общинския съвет.”

Ако се върнем няколко години назад, нещата със заплатите не са стояли така.

Коментара ()

Вашият коментар