Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Леля Пенка спечели служебна победа за своя “Марица” (Ясно поле), след като откри нередовен играч в редиците на врага.

Завързаното селско дерби в пловдивското село Ясно поле завършва с категоричната победа на гостите. Загубилият тим обаче има скрит коз.

Край тъчлинията през целия мач стои майката на Христо Стоичков, която още в средата на двубоя се усеща, че нещо не е наред. Леля Пенка е забелязала играч на врага, който друг път не се е подвизавал в мачовете. Жената, която даде живот на най-успелия български футболист, веднага тръгва по следите на новото попълнение. Оказва се, че той въобще няма право да участва в завързаната футболна среща.

“Разбрахме, че момчето е с фалшиви документи, и подадохме жалба в БФС. Присъдиха ни служебна победа. Справедливостта възтържествува. Нямаше как да ме излъжат точно мен. Опитаха, но се опариха”, заявява Пенка Стоичкова. Публиката вероятно ще се запита каква й е работата на възрастната жена да преследва нередовните футболисти по селските футболни групи. Леля Пенка не е обикновен фен и не го прави само от любов по спорта. От известно време тя е влязла в ролята на амбициозен футболен шеф. Момчетата от отбора в село Ясно поле, където живее майката на Стоичков, я канят да влезе в управителния съвет на тима. Без да се замисля, тя приема офертата. И много бързо се оказва, че една 69-годишна жена може успешно да управлява футболен отбор.

“От много години с покойния ми съпруг, лека му пръст, помагахме на нашия отбор „Марица”. Стоичков участваше в строителните работи. След това го викаха да ремонтира разни неща. Сега и на мен ми се наложи да се захвана с разни задачки. Направихме трибуните, сложихме алуминиева дограма. Боядисах пейките. Грижим се за тревата. Стадионът ни е добър за нивото, в което участва отборът ни”, авторитетно обявява майката на Камата.

В пловдивското село Ясно поле отдавна я знаят като изключително спортна натура. Леля Пенка не пропуска състезания от всякакъв род в областта. За последно пътува до Харманли, за да гледа народни борби.

“Не съм от тези баби, които не си показват носа от вкъщи. В пенсионерския клуб също ходя много рядко. Спортът е моята страст. Посещавам абсолютно всякакви състезания – футбол, волейбол, баскетбол, борба. Най-запалена съм, естествено, по футбола. Не пропускам мач на нашия “Марица”. Пътувам с отбора и за гостуванията”, разказва създателката на най-успелия български футболист. Тя, съвсем естествено, търси помощ от сина си, за да помогне на местния футболен тим. В началото Стоичков помага с футболни екипи и топки, но сега ще трябва и да развърже кесията: “Годишният ни бюджет е 5000 лева, но не ни стига. Ще помоля Ицо да ни даде още малко парички, за да си вържем гащите. Имаме доста идеи как да развием отбора, защото интересът към него е голям. На домакинските мачове се събира почти цялото село. Хората имат нужда от спортни забавления и затова трябва да се потрудим за отбора. Ще кръстим стадиона на съпруга ми по идея на Ицо”, разказва още Пенка Стоичкова. Самата тя трудно превъзмогва смъртта на съпруга си Стоичко Стоичков, който загуби битката с най-коварната болест:  “Не ми е лесно да съм сама в къщата. Децата идват и си отиват, а аз оставам тук да си го гледам от снимките. Ходя и редовно на гроба му, друго нищо не ми остана”, просълзява се леля Пенка. Ежедневието й все пак е разнообразено от новината за раждането на правнучката й Миа. Внучка й Михаела Стоичкова роди първородната си дъщеря в Маями.

“Ицо ми се обади в един през нощта, за да ми каже, че Михаела е родила. Не можах да заспя до сутринта от вълнение. Едва ли ще се случи скоро да видя правнучка си. Те са си в Америка и няма как да пътуват в следващите месеци до България. След Нова година се надявам да ми се случи да ги посрещна у дома”, надява се Пенка Стоичкова. Дотогава тя ще трябва да разнообразява ежедневието с грижите около футболния клуб, който управлява. Преди време я бяха засекли да сипе цветисти ругатни по адрес на съдията. Пенка не отрича, че попържа по адрес на главните действащи лица, ако не е доволна от случващото се на терена.

Къде се крие съдията по време на мача - четете в хартиеното издание.