Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на изборната комисия проф. Гърчев показва протоколите.
Председателят на изборната комисия проф. Гърчев показва протоколите.

Новият ректор на Медицинския университет в София ще оперира с 85-те милиона лева, които има по сметките и в касата на вуза.

Т.нар. изнесено обучение на студентите превръща висшето учебно заведение в едно от най-богатите в България. И в арена за колосални финансови злоупотреби на фона на мизерията в останалите университети. Това показа одитът, назначен от МОН за периода от 2014 до 2016 г.

Става въпрос за управлението на бившия ректор акад. Ваньо Митев, срещу което

инспекторите

откриха куп нарушения

Те са свързани с подписване на трудовите договор и формирането на заплати на академичния състав, провеждането на обществените поръчки, както и с таксите и приема на чуждестранните студенти. Министърът на образованието Меглена Кунева заяви, че ще бъдат сезирани прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Резултатите от скандалния одит станаха публично известни след

странното решение на Общото събрание за избиране на нов ректор на 11 септември. Насрочването стана само 5 месеца, след като за поста бе одобрена проф. Вихра Миланова.

Според запознати причината за свалянето й, организирано от акад. Митев, била, че тя искала да спре доходоносното изнесено обучение на студенти.

В следващите години обаче прокуратурата ще има още по-сериозни причини за контрол върху университета.

Очаква се съвсем скоро да стартират дейности по одобрения през 2014 г. от Академичния съвет проект за строителство на нов ректорат, три административни сгради и луксозно общежитие за около 100 млн. лв.

В момента този процес е замразен, а вузът е под наем в Центъра по хигиена.

Медицинският университет получава по 36 млн. лв. държавна субсидия на година, които според ръководството покриват едва 70% от разходите за заплати и текущи задължения.

Останалите 30% се набавят от 9-те болници и от таксите за обучение. Така вузът печели доста повече от необходимото. Особено от чуждестранните студенти в станалото скандалноизвестно изнесено обучение.

13 000 евро на година

плащат чужденците

за това, като в първите 2 г. учат на много приятни места - в Сан Марино (Италия), в Киасо (Швейцария) и в Никозия (Кипър).

От вноските по 8000 евро от човек влизат в касата на висшето учебно заведение. Останалите 5000 евро получава фирмата-партньор от чуждата страна.

С тях тя изплаща по 40 евро на час на преподавателите от Медицинския университет, за да водят лекции на студентите. Освен това покрива разходите им за нощувка, пътни и дневни.

Каквото остане, е

печалба за фирмата

Това разказаха пред "168 часа" запознати със скандалната афера, която в последната седмица разтресе държавата.

Те също четат лекции веднъж месечно, но по-синтезирано и са убедени, че големият скандал с университета е свързан преди всичко с пари.Проектът с изнесеното обучение е спрян от проф. Вихра Миланова, която бе ректор от 14 април до 11 септември, но оспорваше отстраняването си, докато на 19 октомври столичният административен съд не се произнесе в полза на новоизбрания ректор проф. Виктор Златков.

Изнесеното обучение стартира от 2013 г. и

за целия период

са се записали

около 850 студенти,

но точният брой е неизвестен заради непрозрачните процедури. Тази година има нови 300 желаещи. Клоновете са в Швейцария, Италия и Кипър.

Там учат младежите в първите две години, когато слушат т.нар. предклинични дисциплини - анатомия, цитология, биология, химия, физиология.

След това се преместват за остатъка от следването си в София по медицина, стоматология и фармация.

Италианската фирма партньор - образователната “Сепу”, вече е изградила общежитие за 1 милион евро за студентите, които ще дойдат у нас след втори курс. Това твърди човек, който контактува с компанията.

Тя е построила кампус на италианска територия на границата, откъдето пътуването с влак до Киасо, Швейцария, където има клон на Медицинския университет, отнема 18 минути.

В Киасо сградата за обучение е купена от италианската фирма, като предишният собственик е бил местен клон на банка UBS.

Компанията обещава на студентите, които ще се запишат в софийския Медицински университет, валидна и призната диплома, която ще им позволи да практикуват като лекари, зъболекари и фармацевти.

Според рекламата българският ВУЗ предлага високо ниво на обучение, има награди в сърдечносъдовата област, неврохирургията, офталмохирургията, слави се с високотехнологични диагнози, превантивни програми за сърдечносъдови болести и наследствени предразположения, трансплантация на кости и генетика.

"Сепу" предлага на студентите логистична подкрепа - намиране на квартири, гид към града и всякакви бюрократични процедури. Всъщност

с битовите въпроси се занимават т.нар. посредници - най-често чужденци,

вече завършили Медицинския университет, които рекламират българския ВУЗ в собствената си и други страни. За това те получават по 10% от първата годишна такса за нови студенти, ако доведат поне 10 души. Ако привлекат по-малко, комисионната им е 5%.

"168 часа" се срещна с един от тях, който пожела анонимност, но разказа, че е много разочарован от спирането на изнесеното обучение, защото за реклама на Медицинския университет само в Лондон е похарчил равностойността на 100 хил. лв.

Отпечатал брошури, пуснал реклама в сайтове, наел студенти да раздават листовки. Очаквал да се запишат британци и да възвърне инвестицията си.

"Всеки има интерес от тази форма. И вузът печели студенти, които внасят такси, фирмите партньори - също, а и ние помагаме на студентите, като дойдат тук, да си намерят къде да живеят, как да се регистрират. Не знам как ще си върна тези пари", жалва се посредникът, който е завършил вече Медицинския университет в София.

Печалбата от изнесеното обучение за преподавателите лично е по още една заплата,

разказа доктор пред "168 часа". Те хем вземат по-големи хонорари за това, че четат на английски език, хем получават командировъчни, пътни и дневни, за да обучават студенти в Италия и Швейцария.

Това е и една от причините повечето преподаватели да се обединят около проф. Виктор Златков, който им обещава продължаване на тази практика за разлика от проф. Вихра Миланова, която я спира в началото на септември.

Според запознати това се случва, след като в Министерството на образованието и науката са получени сигнали от Германия, където се подготвя подобно изнесено обучение на Медицинския университет в град Кьолн.

Вузът вече бил сключил предварителен договор с местна фирма и там се записали 100 студенти. Начинанието е провалено, защото

професор от Северен Рейн-Вестфалия

се оплакал от дъмпинг

от страна на българския университет спрямо местните с по-ниски цени.

"Едно е да учиш в германски университет, друго - в български. Но и двата ти дават право да практикуваш като лекар, зъболекар или фармацевт", обясниха източници от МУ - София.

В Никозия (Кипър) обучението се води образователен франчайзинг. Тоест използват се българските образователни програми, за което би трябвало се плаща. Български преподаватели не пътуват там, както в Швейцария и Италия.

Част от спора между Министерството на образованието и науката, отстранения и новия ректор проф. Вихра Миланова и проф. Виктор Златков е за легитимността на т.нар. изнесено обучение.

Според МОН тази форма не била законна, защото не е разрешена от Министерския съвет, нито гласувана от Народното събрание. По думите на проф. Златков изнесеното обучение обаче е абсолютно законно по силата на Закона за висшето образование. Служители от Медицинския университет се позовават и на европейска директива за изнесените дейности.

Според одита на МОН споразуменията за съвместна дейност с фирми за изнесено обучение в Швейцария, Германия и образователен франчайзинг в Кипър са незаконосъобразни. Таксите за тези студенти, учещи в първите две години в чужбина, са необосновано ниски и това поставя под съмнение финансовата изгода на университета, пише още в одита. А посредниците, набирали студенти, получили 1,2 млн. лв., с което според екипа са намалени финансовите постъпления в касата на вуза. Освен това

били привличани непрозрачно

и не е ясно колко точно студенти са били записани.

Неясно е и защо заплатата на професор на пълен и на 4-часов работен ден е с разлика от 2 лв. - 1827 и 1825 лв.

Сключени са втори трудови договори с едни и същи служители. Ректорът вземал около 9000 лв. Той пътувал до екзотични дестинации и платените за тези командировки средства не се възвръщали в университета. Акад. Митев се возел в джип за 177 хил. лв., поръчан от вуза. А всички сключени договори за строителство са с една и съща фирма - ДЗЗД "Техно-енерджи" ООД.

Проф. Вихра Миланова, която бе отстранена като ректор и оспорва решението на Общото събрание.
Проф. Вихра Миланова, която бе отстранена като ректор и оспорва решението на Общото събрание.
Проф. Виктор Златков, избран на 11 септември за ректор.
Проф. Виктор Златков, избран на 11 септември за ректор.