Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Сотир Цацаров и съдия №1 Лозан Панов на заседание на ВСС
Главният прокурор Сотир Цацаров и съдия №1 Лозан Панов на заседание на ВСС

Главният прокурор оттегли предложението - то постигнало целта си и редовите магистрати видели кой от висшите на каква позиция е

Да изгоним политиката, призова той, намирайки близост между тезите на Лозан Панов и ексминистър Христо Иванов

Да се въздържат ли членове на Висшия съдебен съвет от изявления в медии, чиито издатели са обвиняеми и подсъдими? Този казус постави Сотир Цацаров в писмо до ВСС. (Предложението виж по-долу)

Поводът е статия на Калин Калпакчиев от съвета, озаглавена “Съдебната независимост е под обсада”, публикувана в “Клуб Z”. Издател на списанието и сайта е

Огнян Донев,

подсъдим за

укриване на

близо 62 млн.

лева данъци

Цацаров уточни, че предложението му не е свързано с Калпакчиев, който “има право на лично мнение, много пъти го е излагал на много места”, нито с Донев, за когото важи презумпцията за невинност.

КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ
КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ
“Проблемът е посланието, което излъчваме към магистратите по висящо в Софийския градски съд наказателно дело срещу Донев - то е лошо спрямо тях и добро спрямо подсъдимия. Израстването в кариерата на съдията по него зависи от съдийската колегия на ВСС, включително и от Калпакчиев”, подчерта главният обвинител. Цацаров уточни, че не става дума за забрана, а за препоръка към висшите магистрати да се въздържат от изявления в медии, чиито издатели са обвиняеми или подсъдими. Както и че не става дума за интервюта, а за публикуване на статии. Калпакчиев призова Цацаров “да не се изживява като главен цензор и министър на истината в антиутопичната държава Прокуратурия”. И според Соня Найденова, Юлиана Колева и Галина Карагьозова не било работа на ВСС да казва кой магистрат, гражданин или политик къде свободно да изразява мнението си. Заседанието бе особено емоционално. Съдия №1

Лозан Панов,

за малко вместо

пулта за

гласуване да

натисне звънеца

След дълъг дебат, остри реплики и лични нападки във ВСС Цацаров оттегли предложението, защото дискусията постигнала целта - редовите магистрати видяли позициите на висшите в съвета.

ДИМИТЪР УЗУНОВ
ДИМИТЪР УЗУНОВ
“Политиката продължава да разделя този ВСС. Около тази маса има една група с определена политическа окраска, която действа под определена политическа диктовка и следва определена политическа линия”, каза главният обвинител и призова

съветът да

изгони

политиката

от заседателната си зала, колкото и да е довела до тоталната лична непримиримост между някои от магистратите. Ако това не стане, присъствието им там било безсмислено.

Цацаров, който не отговори на личните нападки, призова още критикуващите го в съвета да не го въвличат в техните сценарии. “Ако ме въвлечете, спорът няма да доведе до нищо добро за съдебната система”, подчерта той.

“Зная, че пак ще бъда обвинен в сценарий, който съм развивал, развивам и прочее. Ясно е каква е тази медия, какви политически позиции поддържа. Няма лошо в това. Статията след тази на Калпакчиев е на Радан Кънев. Може би щеше да е по-добре да е обратното, но така са преценили”, каза Цацаров иронично.

На думите на Калпакчиев, че не било ясно кой е издател на “Клуб Z”, главният обвинител прочете от сайта, че издател е Огнян Донев. “Ясно е - зад “Зебра” или “Жираф” стои Огнян Донев”, изтъкна Цацаров.

Самият Донев заяви, че няма да коментира изявленията на главния прокурор.

Двамата си задаваха един на друг въпросите на тема КТБ. Цацаров отказа да отговори как ще завърши разследването за фалита на банката на Цветан Василев, защото все едно той да попитал Панов как ще завърши съдебния процес.

Тема на емоционалния двубой беше и поредната порция изтекли в “Биволъ” записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Всъщност седмицата започна с тях и завършва в тв изявление по Би Ти Ви на Цветан Василев от Белград, който отново изрази готовност да говори дистанционно пред прокуратурата. Атаката на Лозан Панов срещу Димитър Узунов и главния прокурор бе предшествана от серия публикации в сайта “Биволъ”, който почна отново да пуска сериала за записите на Ченалова, и от ново изявление на банкера беглец от Белград, което определено говори за съгласуваност в действията, смятат членове на ВСС.

Пред съвета Цацаров констатира

съвпадение на

позицията на

Панов с тези на

Христо Иванов,

бивш правосъден министър и основен критик на главния прокурор. Цацаров намекна, че съдия №1 преповтаря тези на “някои елементи от политическия сектор”, вероятно визирайки ДСБ. Подчерта още, че банкерът изгнаник е дал интервю пред сайта “КТБ-файлс”, “щедро финансиран от “Америка за България”.

Издателите на в. “Капитал”, които участват в проекта “КТБ-файлс”, отказаха коментар за мнението на Цацаров.

Предложението на главния прокурор до ВСС:

Не критикувам никого, въпросът е принципен, поводът е конкретен

Пълният текст на предложението на главния прокурор Сотир Цацаров до пленума на ВСС, което предизвика остри дебати.

Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет,

В брой №8 (август 2016) на списание “Клуб Z”, в раздел “Политика” (стр. 15-17), е публикувана статия със заглавие “Съдебната независимост: под обсада” и автор Калин Калпакчиев, представен изрично като “член на Висшия съдебен съвет, съдийска колегия и съдия от САС”.

Издател на списанието, както и на интернет сайт със същото име е “Зебра. БГН” АД. В официалното представяне на самия сайт е записано, че “с марката “Клуб Z” на 1 март 2014 г. на българския медиен пазар стартираха сайт и списание с... издател Огнян Донев - изпълнителен директор на “Софарма” АД и бивш председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България...”.

Известно е, че г-н Донев е подсъдим по наказателно дело в Софийски градски съд с обвинение за престъпление по чл. 255 НК, при общ размер на данъчните задължения, предмет на обвинението, 62 779 725 лв. Въпросното НОХД е с №3039/2015 г., като следващото заседание пред първоинстанционния съд е насрочено за 10 октомври 2016 г. Делото има широко медийно отразяване.

Изрично подчертавам, че целта на настоящото предложение към Пленума на ВСС не е нито обсъждане, нито критика на изложеното в статията от г-н Калпакчиев - това са общоизвестни негови позиции, които са били публично изразявани и в други медии. Освен това членовете на ВСС като магистратите са свободни да изразяват лично мнение в средствата за масова информация по всички въпроси, за които няма изрична законова забрана (т. 7.5. от КЕПБМ). Изрично подчертавам също, че предложението не е свързано нито с личността на Огнян Донев, нито с положението му на подсъдим - за него действа презумпцията за невиновност.

В конкретния случай член на ВСС публикува статия в списание, чийто издател е подсъдим. Този факт, както и личността на издателя са публично известни. Наказателното дело се разглежда от съдия от Софийски градски съд, чието кариерно развитие е в зависимост от решенията на съответната колегия във ВСС и, разбира се, и от гласа и становището на г-н Калпакчиев. Това е принципната ситуация независимо кой е конкретният съдия или конкретният член на съвета с подобна медийна изява.

Именно тази принципна ситуация е причината да се обърна към пленарния състав на ВСС с предложение за становище относно това следва ли членовете на Висшия съдебен съвет да се въздържат от изяви в медии, които се издават от обвиняеми или подсъдими лица?

Към предложението той прилага екземпляр от списание “Клуб Z”, бр. 8/2016 г., и разпечатка от сайт www.clubz.bg - “За Клуб Z”.

Обвинителният акт срещу Цветан Василев ще е в съда февруари-март 2017 г.

От Белград банкерът каза, че е готов да бъде разпитан чрез видеовръзка

Обвинителният акт срещу Цветан Василев и съучастниците му ще е готов и внесен в съда през февруари-март 2017 г., каза Сотир Цацаров на заседанието на ВСС. Банкерът е обвинен за източване на 206 млн. лв. от КТБ.

Готова била и

международната

експертиза,

извършена от авторитетна фирма, която подкрепяла тезата на държавното обвинение. Обсъжда се възможността те да бъдат публикувани. “Когато това стане, ще препоръчам на Калпакчиев да прочете международната експертиза”, обясни главният прокурор.

По-късно вчера Василев, който е в Белград и се бори в съда срещу искането на прокуратурата да бъде екстрадиран у нас, заяви пред Би Ти Ви, че е готов да бъде разпитан чрез видеовръзка или пред български прокурори в сръбската столица.

Главният прокурор обясни на Лозан Панов, че той и съветът не може да питат прокуратурата дали проверява твърдения на банкера Цветан Василев, както и за “Яневагейт” не защото “прокуратурата е всесилна”, а защото държавата е нормална.

“Ако вие питате, би следвало и аз да ви питам как съдията ще реши делото на Огнян Донев или какво ще постанови Върховният касационен съд по казуса на Цветан Василев”, даде пример Цацаров. Заради задаваните въпроси той не се усъмни в знанията и подготовката на съдия №1, определи го като “чисто политиканстване”.

Главният прокурор обясни, че прокуратурата е затруднена по разследването “Яневагейт”. При разпитите участниците в разговорите - съдийките Янева и Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, твърдят, че не помнят нищо, а сайтът “Биволъ”, на който те изтичат на парчета, не предоставя дори записи от разговорите на държавното обвинение.

“Идва и времето

на обвинителен

акт срещу

Ченалова,

която вие, политическите ви приятели и близките до тях медии не се посвенихте да издигнете “от гнила ябълка” по думите на бившия френски посланик у нас и настоящ в Буркина Фасо Ксавие дьо Кабан в знаме на борба срещу прокуратурата и мен”, изтъкна Цацаров.

Той не пита съдилищата как работи и че в “едно от софийските съдилища има дело от 2008 г., по него са проведени 48 заседания и досега не е мръднало на йота”.

Съдия №1 Лозан Панов иска оставката на

“лицето” на съвета Димитър Узунов

Съдия №1 Лозан Панов поиска оставката на “лицето” на ВСС Димитър Узунов, защото еднолично е определил кои висши магистрати да се срещнат и разговарят с четиримата европрокурори, които анализират работата на българското държавно обвинение. Преди седмица това направи Калин Калпакчиев.

В началото на заседанието на съвета в четвъртък те предложиха Узунов да каже дали сам се оттегля. Ако не го направи, щели другата седмица да предприемат действия за внасяне на предложение за избор на ново “лице” на съвета. Главният прокурор Сотир Цацаров призова Панов да каже ясно, “без политически филипики и без условности”, дали иска въпросът да се разгледа извънредно в четвъртък.

“В каква процедура сме, че да давам обяснения. Няма да ви отговоря по никакъв начин”, отговори Узунов на призива на Панов.

Съдия №1 поиска оставката му “заради изгубеното чувство за срам”. “Ако продължим по този безсрамен начин, хората с камъни ще ни изгонят оттук”, предупреди той.

“Лозан Панов започна заседанието с думите, че трябва да се срамуваме. Не всички, някои трябва да се срамуват от това, което бяха и което станаха”, коментира по-късно Цацаров.