Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През годините сградата на "Позитано" 20 е известна главно като централа на БСП, но около нея витаят много тайни. Тя се свързва и с наркотици, секретен хотел, има косвена връзка с бившия банкер на Иван Костов Славчо Христов. Там се вихреха чалготека, дискотека, заложна къща и дори има таен изход.

И накрая реституция на първия етаж от 12 наследници на собствениците, като един от тях е фирма, която по ирония на съдбата носи името на най-върлите политически противници на левицата - ДСБ. Общата реституирана площ е 693 кв. м, а БСП запазва 304 кв. м, в които влиза и залата за пленуми.

Червените са само под наем в имота, който е държавен. Но сега вече първият етаж трябва да бъде освободен. Според съдебното решение става въпрос за общо 10 помещения. Едно от тях ще вземе компанията, която носи името на дясната формация.

Тя обаче няма нищо общо с партията на Радан Кънев,

а е кръстена на трите имена на собственика си - 82-годишния Димитър Симеонов Банов. Негов дядо е имал хан на мястото на днешната централа на БСП. Той и сестра му водят дела за връщане на имота си от 20 г. Банов е бизнесмен от 1987 г., когато започва да внася сп. "Бурда" у нас.

"168 часа" се свърза с дъщеря му, която заяви, че баща й не може да коментира делата поради напреднала възраст. Тя пък ще се въздържи, докато не приключи всичко.

"Изчакваме окончателно да влезем във владение на имота. Засега нямаме интерес към медийни изяви", каза дъщерята на Димитър Банов. Тя само уточни, че са си реституирали едно помещение.

Преди месец те се опитали да влязат в него с частен съдебен изпълнител и ключар. Установили, че е в негодно за ползване състояние. Нямало ток, вода и санитарен възел.

Прадедите на другите собственици пък са

имали къщи в парцела, където е сегашната централа на БСП

По време на правителството на Сергей Станишев областният управител Тодор Модев е предложил замяна на собствениците, така че да получат апартаменти в топцентъра на София и дори кантори и магазини в Търговския дом.

Те обаче държали да си получат имотите в реални граници.

От тези 12 собственици всеки взема различна квадратура. Един има 12 кв. метра, друг - 36, трети - 50, бясниха запознати. Така

БСП вече ще трябва да освободи помещенията, които е преотдала

за "съвместна дейност" с книжарница, билков магазин и кафене. На първия етаж са офисите на младежкото обединение на червените, както и на евродепутати от партията. Не е ясно дали ще трябва да освободи и подземието към кафенето, където се намират прословутите тоалетни. При големия ремонт на сградата по време на тройната коалиция

тоалетните под земята бяха обзаведени

с плочки

на червени макове

Никой тогава не си призна авторството на идеята да цъфнат любимите цветя на Димитър Благоев там.

БСП протестира срещу решението на съда да освободи първия етаж, защото се намира в предизборна кампания и е неудобно точно сега да се изнесе от помещенията.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е помолила частния съдебен изпълнител да отложи влизането във владение на собствениците за месец ноември, след като минат изборите.

Според запознати наследниците на старите владетели на имоти

ще водят допълнителни дела - за пропуснати ползи

Става дума за почти 25 г., откакто действа Законът за реституцията - от февруари 1992 г. Трудно ще бъде да се изчисли точно какви суми е прибирала БСП през това време от наеми и от договори за съвместна дейност в имотите, реституирани на старите им собственици. Като се прибавят лихвите, парите вероятно ще бъдат огромни. Реститутите отказаха да коментират към кого са претенциите им - дали към държавата, или към БСП.

Червените са в тази сграда от 1992 г.,

когато влиза в сила Законът за национализация на недвижимото имущество на тоталитарните организации. Дотогава БСП се помещава в т.нар. Партиен дом, който днес е сграда на Народното събрание. След като той се одържавява, на столетницата й е предоставен бившият дом на активните борци против фашизма и капитализма на "Позитано". Затова и до днес пред централата на БСП може да се види партизанската скулптура. Сградата е строена специално за тях през 70-те години.

"Спомням си, че тогава се прожектираше безплатно кино за антифашистите. Ходил съм там и аз, тъй като баща ми беше активен борец. Аз обаче оглавих Българския антифашистки съюз чак през 1996 г.", коментира бившият депутат Велко Вълканов пред "168 часа".

Соцпартията ползва 6500 квадрата, но наемът й е символичен 1,23 лв. на кв. метър

В същото време соццентралата винаги е давала под наем помещения на първия етаж. След промяната на закона, която го забрани, започна да се измъква с т.нар. договори за съвместна дейност.

По време на тройната коалиция имаше дори идея БСП да си купи централата, но не задвижи процедурно нещата, преди да падне от власт.

Една от най-големите конспирации около сградата на "Позитано" 20 датира от лятото на 1995 г.

"Тогава службите получават оперативна информация, че се очаква в страата да влезе

голяма пратка кокаин, скрита в контейнер с метли или дънки Стоката трябва да пристикне в София от пристанището в Солун, където е натоварена от кораб - пише в книгата си "9 милиметра" Слави Ангелов. - Но най-драматичната информация е, че получателят на кокаина е с адрес "Позитано" 20. Там от години се намира централата на БСП, но се помещават и различни фирми.

Служителите в МВР изпадат в разбираема паника - пратка наркотик на адреса на управляващата в онзи момент политическа формация. Как да разследват канала?

Разбира се, коката не е за БСП. Проверяват няколко частни фирми на "Позитано" 20, между които и офис на Митко Китаеца, който държи и заведение в централата на социалистите.

Нищо обаче не се установява за крайния получател. По-късно антимафиотите в министерството разбират, че в България вече е влязла пратка кокаин, скрита в контейнер с метли, а на втората, маскирана в дънки, следите се губят." Освен предполагаемата доставка на наркотик, която не е ясно дали е стигнала до адреса, има и други тайни около сградата на соцпартията.

През 2006-2007 г., докато на власт е тройната коалиция, БСП надстрои на последния 7-и етаж на централата таен хотел с 12 стаи. В него не можеха да стъпят външни хора. И макар червените да са под наем, през 2012 г. не допуснаха на прословутия 7-и етаж не дори експерти на областната управа.

Служителите имаха заповед да проверят как се използва имотът, който е държавна собственост по силата на Закона за национализация на недвижимото имущество на тоталитарните организации от 1992 г.

Според очевидци хотелът бил само за частни нужди на висши партийни величия, стаите нямали прозорци, за да не надничат любопитни папараци.

На 7-ия етаж имало 12 стаи, а точно под тях - ресторант, твърдят запознати социалисти. Вътре можели да

влизат само висши функционери на БСП

и техните гости

Свободна консумация не се разрешавала. Според социалисти в хотела стаите били богато обзаведени, като в баните имало джакузита. Надстрояването с още един етаж над 6-ия е разрешено по време на царското правителство през 2002 г., но министър на регионалното развитие беше социалистът Костадин Паскалев.

Като виц звучеше надписът на входа за ресторанта и хотела: "Център за обучение на кадри". Никой не помни какво конкретно е изучавано там и до светая светих на обучението не допускаха никого.

Тайнственият център, макар и да се помещаваше в соццентралата, имаше отделен вход и се охраняваше от друга фирма, а не от тази, която пази БСП. Достъпът до него от страната на кабинетите на партийните шефове бил блокиран, като стълбището към него било зазидано.

Според информацията на "168 часа" тогавашният лидер на БСП

Сергей Станишев

не се отбивал в ресторанта и хотела,

но други висши партийци празнували там рождените си дни.

В ресторанта се приемали само гости с резервации. Ако клиентът има, значи е посветен в тайните на "Позитано" 20. Случайни хора не могли да припарят до мистериозния етаж.

Очевидци разказват, че стигайки до ресторанта със специалния асансьор, веднага забелязвали, че това не е последният етаж в сградата. Вляво от асансьора се виждало стълбище, което води към полуетаж. Достъпът е ограничен с ПВЦ врата.

В ресторанта имало две зали, в които се влизало през различни врати. Едва десетина маси се побирали в помещението. Всички са били разположени до прозореца, разкриващ прекрасна панорама над столичния център. Обстановката била луксозна и дискретна, но не и претенциозна.

Ресторантът се казваше ПРОЯ. Същото име носеше и митичният център за обучение на кадри.

Фирма ПРОЯ, която държала ресторанта, е подписала договор

с БСП за съвместна дейност, без да се конкретизира каква точно е била тя. Той не е бил предоставен на областния управител.

Според съсобственичката на ПРОЯ Сашка Калвина на ресторанта не му провървяло и изкарал едва една година.

Менюто, както си спомнят допуснати в ресторанта, включвало салата с чери домати и специален дресинг, френски сирена, пиле с портокали. Вината надхвърляли 60 лева, твърдият алкохол също бил марков. Рецептите за салатите били взети от петзвездни хотели, като цената им варирала от 10 до 15 лв.

Основното ястие вървяло двойно повече, като имало екзотични комбинации на месо с портокали и ананас.

В момента в помещенията на бившия ресторант и хотел за отбрана публика се намират редакциите на партийните издания "Дума" и "Земя".

Горе-долу по същото време, по което червените откриха дискретния си хотел,

заведение на първия етаж е дадено на близък на

Славчо Христов,

известен като банкера на Иван Костов. Прословутото "Бизаро" с вход откъм страничната уличка "Княз Борис I" функционираше като кафене през деня и нощен клуб през нощта.

Фирмата, която го държеше, имаше договор с БСП за съвместна дейност, който включва стопанисване на кафене "Бизаро".

Според доклад на областната управа в документа пишело, че двете страни създават Център за обучение на кадри, макар и да не е ясно дали това е същият център, който маскираше входа за хотела.

Според договора

в "Бизаро" и в центъра е трябвало да назначават членове

и симпатизанти

на столетницата и заедно да се борят за утвърждаване на ценностите на демократичния социализъм.

Интересното беше, че в договора между "Мебел груп" и БСП не се споменава с каква сума фирмата подпомага дейността на соцпартията. Вместо точни цифри там имаше многоточие... Това установи проверка на областната управа.

Според нея при стопанисването на сградата на ул. "Позитано" 20 е имало достатъчно данни за нарушение на закона. Законът за политическите партии им забранява да извършват стопанска дейност и да преотстъпват на трети лица имотите за такава.

И така при първото правителство на Бойко Борисов всички договори с увеселителни заведения в соццентралата са преустановени.

Но това не са единствените тайни на прословутата сграда. Тя има

секретен изход, който партийната върхушка използва при критични ситуации. При протести срещу правителствата, в които е участвала БСП, или при нежелание на някого от лидерите да се срещне с хора, които го чакат отпред.

Клуб "Бизаро" не е единственото заведение, което е имало на "Позитано" 20. Дълго време там се помещаваше чалга ресторант, който имаше дори свой химн с припев: "И адресът вече знай се, "Позитано" 20."

На приземния етаж, където впоследствие направиха тоалетните с плочките с червени макове, през 90-те години имаше дискотека, а залата, в която заседава червеният пленум, беше дадена под наем за кинопрожекции.

В сградата е имало дори заложна къща, пенсионерски клуб "Втора младост", компютърен клуб, сладкарница, бар, туристическа фирма и антикварен магазин.

По едно време на първа линия на партийната централа се намираше магазин за луксозно бельо и продавачите, знаейки къде се намират, бяха изложили само червени сутиени и прашки на витрината. Тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев, минавайки всеки ден покрай тях, се заканил да купи на всички служителки в централата и репортерки по един чифт.