Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фалшифицират становища на медици във Фонда за лечение на деца

Философия на подмяната владее Фонда за лечение на деца, ръководен от проф. Пилософ. Нейни жертви са 47 деца.

Едно от тях е 13-годишно момче с церебрална парализа, на което е отказано лечение от Обществения съвет на фонда. Отказът е скандален, защото са подменени представените експертни становища на медици пред съвета.

“Заявлението е за скъп външен фиксатор и на съвета се представят 4 становища на експерти, които отхвърлят нуждата от подобен фиксатор - каза пред “168 часа” журналистката Мария Чернева от БНТ, която е член на съвета. - И членовете отхвърлиха молбата на детето на 29 юни. Фиксаторът е за 19 000 лв. и родителите не могат да го купят. Детето остана без това лечение.

На 11 август лекар от Обществения съвет пише писмо до членовете му, че родителите на момчето са се свързали с него, изненадани от отказа. Те знаели от проф. Венета Божинова (известен детски невролог), че е дала положително становище и препоръка за това лечение. Лекарят ни изпрати и оригинала на становището на проф. Божинова”, разказа Чернева.

Оказва се, че становището

на лекарката е подменено

“Оригиналният текст на проф. Божинова е: “Не е проходим, но ходи с помощ. Епилептичният синдром на Уест е терапевтично овладян и не е противопоказание за рехабилитация, оперативно лечение или външни фиксатори. Кандидатства за ортопедично лечение с поставяне на външни фиксатори. Препоръчвам да бъдат отпуснати средства за външни фиксатори поради наличен потенциал за ходене. По този начин ще се подобри статиката и възможността за ходене с помощ.”

До Обществения съвет обаче това становище достига в следния вид: “Не е известен двигателният потенциал при тежката спастична квадрипареза в долните крайници. Това момче не проходи до 12 год.

Той е с тежка

умствена изостаналост

По тази причина не мога да се съглася с поставяне на външни фиксатори на стойност 19 000 лв., за които няма оферта. Препоръчвам пациентът да бъде прегледан в “Св.Наум” - детска неврологична клиника.”

Случаят скандализира някои членове на Обществения съвет и те препращат тази кореспонденция до заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков и до министъра Петър Москов.

“Нямаше никаква реакция от тях, казва Чернева. След жалбата на родителите случаят е преразгледан и детето получи одобрение от съвета. Но то е изгубило вече няколко месеца, в които няма лечение и рехабилитация. Това е равносилно на застой и дори на регрес в неговото развитие.”

Вторият такъв случай е със Саня Чанакова. Родителите й подават молба за трансплантация. Предлагат оферта от болница в Турция. На 22 юни тя е разгледана от Обществения съвет, но той решава да се търси оферта за Саня в болница от ЕС.

“Регламентът ни задължава трансплантациите да се извършват само в ЕС заради строгата европейска регулация. Вместо това родителите получават от директора на фонда отказ за лечение. В момента за Саня тече кампания. А управата на фонда не е ангажирана да търси оферта за детето”, казва Чернева.

Това са два от 47-те случая, при които директорът на фонда

проф. Владимир Пилософ е

подменял еднолично решения

на Обществения съвет по думите на 5-имата напуснали съвета.

“Борим се за децата си, защото нашите мечти не са дечицата ни да умрат преди нас”, казва родител, участващ в протест срещу директора Пилософ.

Хора, които са търсили помощ от фонда, смятат, че преди той с леки забележки е работел добре. Сега обаче те искат оставката на професора, защото всяко забавяне на процедурата е пагубно за едно дете.

На пресконференция в сряда директорът Пилософ обяви, че фондът работи здраво. Имало 870 разгледани молби за лечение и само 15 жалби, повечето заради отказ от финансиране.

“Всеки втори родител пуска жалби, защото не може да комуникира с фонда и той не работи, както трябва. Ако се наложи да се реши един проблем, всеки се обръща лично към зам.-министър Шарков и той помага. Но тогава

защо съществува този

фонд, при положение че

не помага на децата ни

И преди сме кандидатствали във фонда, но не сме имали никакви проблеми. А сега изведнъж няма кой да ти помогне”, възмущава се друг родител от протеста.

Защо прекратяват финансирането на определени заболявания и какво казва майка на болно от церебрална парализа дете, четете в хартиеното издание 

Коментара ()

Вашият коментар