Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Схемата ще продължи да работи по този престъпен начин - категоричен е експертът Георги Касчиев. - Ще има със сигурност още харчове в порядъка на милиони. Оборудването ще трябва да се съхранява, да се консервира - обикновено през една година се разконсервира, прави се специализиран оглед и отново се консервира, което е свързано със значителни разходи."
Много малка е вероятността и някой ден да бъде потърсена сметка за похарчените до момента средства.
"Доколкото се разбира, сега вече не може да се търси никаква сметка никому - казва в тази връзка Касчиев. - Схемата е била добре замислена, така че да не оставят следи. Показателно в тази връзка е, че имаше един материал от прокуратурата, в който се установи, че в НЕК липсват документи за огромните плащания, които са правени към руската страна, и след това, когато поискаха копията на тези документи от доставчика, отговорът беше, че "много услужливо" преди време е станал пожар точно там,
където са се съхранявали."
В корупционна мегадалавера изчезнаха над 2 млрд. лева, срещу които няма направено нищо насреща. Беше построен само един информационен център в Белене и един-два блока на страхотни цени. Работеше и един отдел към НЕК по проекта. Това са реалните харчове и всичко друго е пропиляно и разпиляно.
Всъщност не знаем и колко още милиони ще погълне проваленият проект за строителството на Втора атомна.
Засега е известно, че след решението на арбитражния съд предстои НЕК АД да плати около 1,2 млрд. лева за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". Те ще се добавят към платените вече около 1,4 млрд. лева по този проект и сметката стремглаво се доближава до астрономическите 3 млрд. лева.