Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мел Гибсън е набрал скорост за мощна изява на големия екран след известно отстъпление. Тази година носителят на "Оскар" се раздава на макс - дръзна да седне отново в режисьорския стол за драмата "Хоуксоу ридж" след десетгодишно отлагане, играе в главната роля пред камерата на "Кръвен баща" и в същото време се труди по още няколко свои обещаващи филмови проекта.

Холивудската звезда, изглежда, е решил да напомни за своя безспорен професионализъм, след като дълго време беше в центъра на медийното внимание повече с делата си извън снимачната площадка. Определени скандали около личния му живот дори отнеха от блясъка му в киното и навредиха на някои негови работни ангажименти.

Ето че смелото сърце на Гибсън обаче е готово да си върне честта.

Актьорът се разкайва за грешките и пропуснатото време в ролята на бившия затворник Джон Линк, който се опитва да спаси отчуждената си 16-годишна дъщеря Лидия в екшън трилъра "Кръвен баща" (Blood Father). Лентата е режисирана от французина Жан-Франсоа Рише ("Нападение над участък 13"), а сценарият е дело на Питър Крейг ("Градът").

Без да е необходим по-задълбочен поглед, става ясно, че продукцията е класическо B-movie, и не е тайна, че ще гони успеха в твърде личния стил - специалитет на Лиъм Нийсън, когото Мел Гибсън ще опита да засенчи в този случай. Неговият герой Джон прави всичко по силите си, за да защити своята упорита и опърничава наследница, изиграна от Ерин Мориарти, която попада на мушката на много опасни престъпници.

Премиерата на "Кръвен баща" у нас е на 28 октомври, а в лентата участват още Уилям Х. Мейси, Диего Луна, Томас Ман, Елизабет Рьом, Майкъл Паркс и други.

Този филм без особени претенции за бъдещ хит съвсем логично не е големият залог на Гибсън за тази година, който по всяка вероятност очаква да пожъне големите успехи с "Хоуксоу ридж" (Hacksaw Ridge). Цели десет години трябваха на холивудската знаменитост да събере творческа енергия, за да застане отново на снимачната площадка като режисьор след разтърсващия "Апокалипто" (2006). Нормално след такъв отличен резултат човек

да отлага

следващия "изпит",

на който трябва да получи още по-висока оценка.

Новият опит на Гибсън да се надскочи с работата по "Хоуксоу ридж" обаче има много потенциал и като нищо ще му осигури място сред претендентите в битката за "Оскар".

Драмата разказва действителната история на военния герой Дезмънд Т. Дос. В главната роля на първия американец, отказал да носи оръжие по време на Втората световна война, но въпреки това получил конгресния Медал на честта, влиза звездата от "Спайдърмен" Андрю Гарфийлд.

Дезмънд е желаел да служи на своята страна, без да убива, воден от своите религиозни убеждения като адвентист от седмия ден. Той служи в 77-а пехотна дивизия като санитар, ефрейтор. За армията е безполезен, а за другарите си на бойното поле е почти враг. Те му се подиграват и дори го заплашват, че ще го застрелят в гръб. Дезмънд стоически понася тази неприязън, за да се превърне в спасител насред ада на земята - тогава остров Окинава.

По време на едно от най-ожесточените сражения в Тихоокеанската кампания той застава върху окървавен пясъчен насип, за да помага на войници под огъня на японците. Датата е 5 май 1945 г. С риск за живота си Дезмънд направил въже и отървал от сигурна смърт близо 75 войници.

"Господи, помогни ми да извадя още един. Само

още един" - се молел Дос по време на сражението. Той потърсил сигурно място за себе си едва след като и последният му боен другар бил евакуиран.

Сценаристи на драмата са Робърт Шенкан, Рандъл Уолъс, работил с Гибсън по "Смело сърце" като сценарист и по "Бяхме войници" като режисьор, както и Андрю Найт ("Търсачът"). Пред камерата се изявяват още Винс Вон, Сам Уортингтън, Люк Брейси, Тереза Палмър, Рейчъл Грифитс, Нико Кортес и други.

Световната премиера на "Хоуксоу ридж" е на 4 ноември. Носят се слухове, че по време на снимките на лентата сценаристът Рандал Уолъс и Мел Гибсън били осенени от идеята да направят продължение на "Страстите Христови". Самият Уолъс намекнал, че двамата вече работят върху такъв проект, който ще се фокусира върху възкресението на Исус.

Съвсем логично звучи да се появи втора част на едно от най-успешните кинотворения на всички времена, което с бюджет от 30 млн. успява да спечели приходи от 612 млн. и освен всичко има неоспорима художествена стойност. Дали обаче Гибсън би си позволил и тази дързост, засега може само да се гадае.

Сигурно е все пак, че ще видим носителя на "Оскар" рамо до рамо с Шон Пен в "Професорът е безумецът" (Professor and the Madman). Такова е работното заглавие, поне засега на любопитната продукция с участието на двете мегазвезди.

Филмът ще засегне необичайния случай на създаването на Оксфордския английски речник. Професор Джеймс Мъри започва да съставя речника през 1857 г., като добавя повече от 10 000 думи, заимствани от доктор Уилям Майнър, който е затворник в лудница за криминално проявени.

Можете ли да познаете кой кого ще изиграе?! Мел Гибсън ще се превъплъти в ролята на уравновесения професор Джеймс Мъри, а Шон Пен ще влезе под кожата на изгубилия разсъдъка си Майнър.

Неговите делюзии и

паранои се отключили

от ужасите,

на които става свидетел по време на работата си като хирург през Гражданската война. Състоянието му се влошава, когато застрелва смъртоносно невинен мъж погрешка. Бива признат за невинен заради психическото си здраве, но е изпратен в лудница. С течение на времето обаче състоянието му се влошило и халюцинирал, че бива отвлечен от похитители, които го заставяли да насилва деца въпреки волята си. За да сложи край на този кошмар, стига дотам, че отрязва собствения си пенис. По време на престоя си в лудница Майнър започва да помага на Мъри и има огромен принос за създаването на Оксфордския английски речник.

Все още няма насрочена дата за старт на снимките на "Професорът е безумецът".