Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Атанас Михайлов: "Не бързайте да сваляте температурата под 38,5 градуса"

При първите симптоми на грип не бива да се бърза нито със свалянето на температурата до стандартните стойности, нито е добре да се приемат необмислено противогрипни медикаменти и в никакъв случай да не се пият антибиотици, ако не е доказано наличие на бактериална инфекция. Добре е да се заложи на естествени средства за подсилване на имунитета като клеева тинктура, чесън, ехинацея, бъз, съветва известният лекар хомеопат и фитотерапевт д-р Атанас Михайлов.

- Опасни ли са противогрипните препарати и не прибързваме ли с тях още при първите симптоми на грип – втрисане и температура?

- А защо трябва да се сваля температурата? В учебниците по биология категорично пише за ползата от треската. Защо колегите забравят това, което са учили още в 9-и клас? В множество ръководства и протоколи с препоръки за лечение, съставени от знаменити специалисти, пише при треска температурата да не се сваля под 38,5 градуса по Целзий. Това е, защото при тази стойност се образуват 20 пъти повече фагоцити, които изяждат бактериите. Научни изследвания показват, че преднамереното понижаване на температурата удължава времето на боледуване с 30%.

Нещо повече, учени вече използват загряването на тялото за лечение дори на рак. Разбира се, при хронично болни, с тежки заболявания, при епилептици границата е по-ниска, но това са частни случаи. Въпросът е защо при колегите първият избор са химичните средства? Защо не познават природните – тези, които съдържат салицин например, като кора от върба, блатен тъжник. Освен това понижаващи температурата са и сминдухът, липовият и бъзовият цвят, които стимулират изпотяването, респективно охлаждането и т.н. Аспиринът например е противопоказан до 12-годишна възраст във връзка с особености на детския организъм и риск от развитие на синдрома на Рей, причиняващ отичане на мозъка и увреждане на черния дроб. Иначе той е противовъзпалителното средство с най-малко странични ефекти.

А парацетамолът е голяма беля. Американските специалисти твърдят, че е по-малко опасен от аналгина, който причинява агранулоцитоза. Но аз лично в над 30- годишната си практика не съм се сблъсквал с такива тежки усложнения при употреба на аналгин, каквито съм срещал при употребата на парацетамол. Отдавна имам съмнения, че агресивното налагане на парацетамол има връзка с употребата на някакъв боклук – отпадък, който се е натрупал и американските химици са получили задача да го утилизират.

– Не се ли прибързва и с изписването на антибиотици, които всъщност са ефективни само при наличие на бактериална инфекция, но не и при грип?

- Има обективни показатели за бактериална инфекция като: CRP – Ц реактивен протеин, СУЕ – скорост на утаяване на еритроцитите, ПКК – пълна кръвна картина, в която левкоцитите ще са повишени, ДКК – диференциална кръвна картина, които насочват към бактериална инфекция. Например при горна граница на CRP 4,5 mg/L при бактериална пневмония ще превиши 100 mg/L, а при вирусна няма да е с толкова високи стойности. И най-важното – трябва да се направи микробиологично изследване на носен, гърлен секрет, урина, вагинален секрет, храчка и т.н., да се изолира бактериален причинител, да се определи чувствителността му и евентуално чак тогава да очакваме някаква ефективност от прилагането на антибиотик. Тези етапи грубо се пренебрегват в практиката. Какви са рисковете, е достатъчно показателно - в Европа 25 000 души годишно умират от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми.

- Не крият риск и противогрипните ваксини?

- Чак рискове – няма да се ангажирам с тази идея. Защитавам тезата, че са безсмислени. Върлуват над 200 вируса и успешното предпазване от един вирус не е кой знае какво. Но грипният вирус се изменя бързо и ваксината става нискоефективна. При заложени 70% ефективност например за периода 2014/2015 г. бяха постигнати 30%, а за 2015/2016 г. – 27% ефективност.

- Пчелните продукти не са ли най-добрите агенти за стимулиране на имунитета?

- Не е редно да се правят класации. Много са имуноукрепващите средства. Д-р Агарвал например описва над 800 храни и подправки с мощно имуноукрепващо и антираково действие. Но е факт, че имам пациенти, които преминават гладко през грипния сезон с едната клеева тинктура. Тя има мощни бактерицидни, противовирусни и противогъбични свойства. Дозата е 1-2 капки на прием за всяка година живот. Ако профилактиката започне в началото на октомври, един прием дневно е достатъчен, но със зачестяването на боледуванията, развихрянето на грипна вълна (около Нова година) може да се увеличат приемите на 2-3.

- Какво бихте препоръчали от така модерните напоследък агенти за подсилване като водорасли, китайски гъби, женшен?

- Защо да са китайски гъби? Това отново е следствие от прекалена реклама. Какво им е на нашите гъби? Кладницата е много полезна, тя също е дървесна гъба като китайските, манатарката също е чудесна и т.н. А водораслите са добра храна, но с тях трябва да се внимава при алергии, тиреотоксикоза. Аз лично препоръчвам чесън и кромид лук, както и куркума – но заедно с черен пипер. Бъзът е класика и изобщо плодовете с тъмен цвят, защото са богати на антоцианови съединения – черен касис, къпина, арония и т.н. Оранжевите като тиква и моркови, и тъмнозелените като коприва, лапад, спанак са отличен източник на каротин.

- Вярно ли е, че прекомерният прием на захар компрометира имунитета, защото силно уврежда възможността на белите кръвни клетки да се борят с вирусите и бактериите?

- Да, но не само на захар, а на всякакви незащитени въглехидрати – бял хляб, тестени храни, солети, бисквити, кексове и т.н. Храненето има важно влияние върху имунитета. Минимум половин килограм пресни плодове и зеленчуци е утвърден здравословен стандарт. Много важен е и приемът на прясно изцедени сокове, на покълнали зърна и семена, на омега-3 източници като мазни риби (но не от ферми, а от улов), ленено семе и т.н.

 Но освен храненето не бива да забравяме и движението. Нови изследвания показват, че по половин час умерени упражнения на ден намаляват дори рецидивите от рак до 50%. Тогава е логично движението да предпазва и от грип. В ръководства за профилактика и лечение на сърдечносъдови заболявания се препоръчва минимално по един час физическа активност дневно. Това е стандартно изискване. В това число влиза и системното извеждане на бебетата и децата по всяко време на годината независимо от температурите навън. Естествено, в студено време - с подходящо облекло и обувки. На първолаците трябва да се осигурява по 2 километра движение в училище и още 3 вкъщи под формата на игри, разходки, спорт.

Какви са рисковете от противогрипните ваксини според швейцарски специалисти, четете в хартиеното издание на "168 часа".