Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как отказаха лечение на дете на 4 г. с тежка форма на рак

 Мария Чернева от БНТ: „Гласуваме за изпращане на малчугани в чужбина, а на родителите отказват

 Има корупционен натиск.

Плащаме за изделия в пъти по-скъпо без никакъв отчет

 Ръководството: Тук сте, за да събирате пари, а не да ни се месите

Нормално ли е да има 200 малчугани, които чакат финансиране от Фонда за лечение на деца. Нямаме никаква комуникация нито във фонда, нито между фонда и родителите.
“Нашата мисия се обезсмисля, защото ни се подменят решенията.” Това сподели пред "168 часа" Нели Логофетова, която подаде петата поредна оставка. В обществения съвет тя е представител на Националната организация на децата и младежите с диабет.
Тя и напусналите преди нея колеги са
скандализирани
от факта, че те гласуват за лечението на дадено дете в чужбина, а то получава отказ.
"Едно 4-годишно момче с много тежка форма на рак, за което не беше спазена процедурата, ние гласувахме да се лекува в чужбина. Беше на консултация, след което то получи отказ за лечение. Тоест Общественият съвет дава положително решение, но директорът на фонда проф. Владимир Пилософ дава отрицателно и това достига до родителите на детето", разказва Логофетова и допълва: "Друг случай, 15-годишната Саня от Харманли се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек.
До нас беше подадено заявление за лечение в Турция. Но по новия правилник не можем да изпратим детето в трета страна, въпреки че заявлението беше получено, преди той да влезе в сила. Решихме да намерим оферта и да го изпратим в държава от Европейския съюз.
Излизаме със становище, че търсим друга алтернатива за Саня, а родителите й получават отказ за лечение в чужбина. И общо взето ние не можем да помогнем отвътре, защото си даваме гласа за лечения, а те изобщо не се зачитат.
Аз също имам дете с диабет и имам допир до родителите с болни деца. Най-лошото е, че на заседание членовете гласуваме за лечение на дадено дете, а до родителите достига отказа. И когато погледна тези хора, виждам болката в очите им и знам, че Общественият съвет е гласувал положително и въпреки това
детето не се лекува Това е една от основните причини да си подам оставката."
Въпреки твърденията на проф. Пилософ, че оперативното ръководство оглежда подробно случаите и правят всичко възможно да помогнат на всяко дете, членове на съвета твърдят, че той самостоятелно решава какво да прави.
"Този човек не разбира и продължава да не разбира каква е ролята на Обществения съвет, както и на самия фонд - категорична бе пред "168 часа" Мария Чернева от БНТ, член на Обществения съвет. - Той не е тук, за да прави здравна политика, а за да си върти съвсем различни неща.
Има една клауза - обет за мълчание, подписваме декларация и нямаме право нищо да издаваме от случващото се. Така бе затворена устата на Обществения съвет с новия правилник, а Пилософ до последно не разбра, каква всъщност е функцията му.
Той не спира да повтаря, че ние сме призвани там само, за да събираме пари и че ние
не трябва да
се бъркаме,
защото случаите са медицински.
Когато искаме да изпратим дете да се прегледа от определен доктор, защото е необходимо, но семейството живее в Силистра и няма как да дойде до София, поради финансови проблеми, опираме до социален проблем и вместо човекът от социалните да се намеси или самият директор, никой не взема отношение.
Ние имаме проблеми, които могат да бъдат коригирани от Министерството на здравеопазването и Инспектората. Обръщам внимание на тях, защото има корупционен натиск, отделно плащаме в пъти повече за изделия, които нямат отчет, безразборно,
без да знаем точната цена и дали тя
не е измислена
Има проблеми и с медицинските експертизи, един казва едно, друг гледа интересите на лекарите."
Според Чернева един от главните проблеми с Пилософ, който съществувал и при Ива Станкова, бил с протоколите: "Три поредни пъти протоколи няма. На четвъртия път се появиха, но бяха пълни с грешки. Има несъотвествия, но ние нямаме протоколи, за да сравним от къде идва дадена грешка.
А когато се опитах да разбера, защо едно дете не е изпратено някъде и е подминато с лека ръка, чувах обиди от сорта на това защо изобщо се обаждам и какво ми е медицинското образование. Че всяка жаба трябва да си знае гьола.
Ние сме там, за да намираме оферти за децата, а не да ги подминаваме с лека ръка. И от случая с грешните протоколи никой не ни беше пращал протокол.
Преди около 2 седмици ни предадоха 2 протокола, които бяха ужасно дълги с по 100 деца и се оказа, че половината са грешни, с проблеми и забележки. Тоест от 50 страници Нели Логофетова върна 25, защото ние просто не сме гласували тези случаи, а те са ни ги пробутали, въпреки че ние изобщо не сме ги обсъждали и не сме вземали решения.
Ето това е подмяна на решенията на Обществения съвет от ръководството".
Имало и случаи на подменени медицински становища, представени в лаконичен вариант, от което ние си мислим, че този експерт е против лечението на детето, но когато разгърнем папките, се оказва, че той е за", обяснява журналистът от БНТ Мария Чернева.
Така останал проблемът с
подмяната на документи,
грешките и родители, които отивали в Германия, а там не искали да ги приемат, въпреки че са одобрени. Както и оплакванията, че администрацията на фонда се държи грубо с хората.
Още за скандалните практики във Фонда за лечение на деца, четете в следващия брой.

Коментара ()

Вашият коментар