Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Академик Марков, как да гледаме на грубите нападки напоследък?
- Ние трябва да си гледаме нашия национален интерес. Има си външно министерство, което трябва да реагира, има и медии, но да не се впрягаме прекалено. В Македония това е един предизборен ход на сърбоманите. Като член на ЕС ние трябва да постигнем споразумение за опазване на гробовете. Това да бъде едно важно условие и към Сърбия, и към Македония, и към Турция. Към мъртвите войници трябва да има европейско поведение.
- Кои са най-фрапантните обиди срещу нас?
- Една обида, която е от Белград и е измислена през 19 век - те казват: Ние сме славяни, българите са татари. Сега непрекъснато и от Скопие повтарят това, включително и този полуидиот, който се прави на журналист. Преди 15 години бях на една конференция в Гоце Делчев и там скочи един от ОМО "Илинден", като каза: Ние, македонците, нямаме нищо общо с вас, българите. Ние сме славяни, а вие сте татари. Викам: Аз ли съм татарин?! Така че са едни смехотворни типове, но не бива да се поддаваме. Ето сега завърших книгата за Първата световна война. Командващият на 16-и сливенски полк е ген. Климент Бояджиев от град Охрид. Заслужил български офицер, който освобождава родния Охрид в деня на св. Климент и казва: Ето българския Йерусалим! И ген. Жостов, и други големи българи имаме, така че в името на тяхната памет да не се впрягаме на тези провокации.
- Наистина ли Чърчил е обиждал българите?
- Фразите на Чърчил лично аз не съм ги срещал в документацията. Но той е имал такова желание - отмъщение за Галиполската операция, която проваляме през 1915 г., като се намесваме на страната на Германия.
Когато обявяваме война на 13 декември 1941 г., той бил казал: "Господа, един народ на Балканите, който си честити банята, ни е обявил война." Това също е приписано, но наши съседи го спрягат. Вярно е, че ни нарича грешен народ и с удоволствие ни отстъпва на Сталин и също има вина, че ние 45 години бяхме в съветската зона.