Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2013 г. щатски хакери атакуваха сайта на китайското Министерство на отбраната и още няколко военни сайта. Провеждат около 144 хил. атаки месечно.

"Две трети от тях идват от САЩ", категорични са от военното министерство в Пекин.

"Министерството на отбраната и китайските военни сайтове бяха изправени пред сериозна заплаха от хакерски атаки", заяви тогава говорителят Генг Яншенг, цитиран от Ройтерс.

US нахлуването бе в отговор на твърдението на щатска компания по киберсигурност, че има секретна китайска военна единица 61 398, която провежда хакерски интервенции в САЩ. Фирмата изчислила, че са "крадени систематично стотици терабайти данни" най-малко от 141 организации по света. Тогава Белият дом изрази загриженост, че следите водят към високите нива на кабинета в Пекин.

И ако тази щатска атака успя, през 2015 г. опитът им в Северна Корея се провали с гръм и трясък. Идеята на американците бе да опитат да саботират ядрените оръжия на комунистическата страна с помощта на компютърен вирус, съобщи Ройтерс. Планът предвиждал да се използва вариация на Stuxnet - компилация от различни видове софтуер, разработени в САЩ и Израел с цел обезвреждане на иранската ядрена програма. Секретната операция трябвало да вкара подобен вирус в севернокорейската система в момента, в който изберат опцията за език.

Американците обаче ударили на камък, тъй като се оказало, че комунистическата страна е извън общата интернет инфраструктура. Което й дава уникален шанс да се справи с планирания "кибер Пърл Харбър".