Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Драмата около кандидатурите за шеф на ООН се задълбочава, защото България вече ще има две. Правителството реши да смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. Но според регламента на организацията единствено претендент има право да се откаже от състезанието за престижния пост. А пред премиера и пред свои близки Ирина Бокова заявила, че няма намерение да развява бял флаг. Така че България се оказва с двама кандидати, формално отговарящи на критериите от негласната уговорка, че шеф на ООН ще бъде жена от Източна Европа.

Официално обаче Бокова обяви, че ще коментира решението на МС, когато се запознае с него. Предварително бе категорична, че няма сериозни причини да се оттегли.

Кабинетът излезе със становище, че спира подкрепата си за Ирина Бокова и я прехвърля върху Кристалина Георгиева. Това стана, след като сегашният генерален директор на ЮНЕСКО остана шеста от девет претенденти след поредното гласуване на 26 септември. И ако досега тя беше на най-висока позиция от жените, вече друга представителка на нежния пол излезе пред нея - външният министър на Аржентина Сусана Малкора. Българският първи дипломат внесе точката като извънредна в дневния ред на правителственото заседание.

"В понеделник се проведе поредното индикативно гласуване в Съвета за сигурност на ООН, което дава представа за шансовете на кандидатите, каза Митов пред министрите. - След консултации решихме да дадем шанс на кандидат, който по наша преценка има сериозни шансове да даде повече шанс на Източна Европа за поста генерален секретар на ООН. Търсим подкрепата на всички страни от Източна Европа. Искам да благодаря на г-жа Бокова, но трябва да прехвърлим подкрепата си към Кристалина Георгиева."

Премиерът Бойко Борисов също показа, че стои зад българския еврокомисар като кандидат за ООН.

"Положихме огромни усилия в този изключително сложен процес. Г-жа Бокова също. Аз вече дадох за пример Румяна Желева, която сменихме при първо неуспешно представяне, вече доста страни ни изпревариха. Считаме, че г-жа Георгиева ще е по-успешна кандидатура", каза министър-председателят.

Това решение отприщи политическите страсти. БСП обяви, че ще събира подписи за вот на недоверие към кабинета и призова Кристалина Георгиева да подаде оставка от Еврокомисията. Тя пък смени профилните си снимки във фейсбук и туитър от кадри, които показваха работата й като еврокомисар, с такива, които са свързани с ООН. И благодари на правителството за номинацията. В момента тя е в отпуск като вицепрезидент на ЕК.

На 5 октомври ще е първото гласуване с цветни бюлетини, когато ще стане ясно дали някоя от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай) иска да наложи вето върху някоя кандидатура. Техните гласове са решаващи за отпадането на претендентите. В избора за Генерален секретар участват 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност и още 10 държави.

Вотът е таен, а гласуванията ще продължат, докато не се излъчи кандидат без нито един отрицателен вот от петте постоянни членове на Съвета за сигурност.

Битката между двете българки беше по-ожесточена, отколкото между всички останали кандидати. Бяха намесени и Ангела Меркел, и Владимир Путин. Преди няколко седмици излезе информация, че германският канцлер се е опитал да повлияе върху мнението на руския президент да подкрепи Кристалина Георгиева. Москва реагира остро и заяви, че е работа на българското правителство дали иска да сменя кандидатурата. "Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа", заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.