Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Класацията за най-престижния трофей оттук нататък ще е по-малко политика и повече спортсменство.

Петгодишното мъчително сътрудничество между сп. "Франс футбол" и ФИФА най-сетне приключи. Големият печеливш от разваленото партньорство е класацията за "Златната топка". Конкурсът силно се компрометира след решението на Световната футболна централа да влезе в организацията й през 2010 г.

Дотогава "Франс футбол" събираше гласовете на утвърдени спортни журналисти от целия свят, които избираха своя фаворит за топката от благороден медал. След намесата на ФИФА се реши да бъдат включени в допитването капитаните и треньорите на национални отбори. В резултат анкетата тотално се разми и опорочи.

Печелеха само известните, а не заслужилите. Меси и Роналдо се абонираха за "Златната топка" и си я прехвърляха все едно я подритват на тренировка. Наистина успешните и заслужилите играчи само се надяваха, а накрая мърмореха. Ще остане паметен случаят с Франк Рибери, който беше претендент номер 1 по всички правила, след като спечели абсолютно всички възможни купи с тима на "Байерн" (Мюнхен), но в крайна сметка остана на трето място в класацията за Сметка на Кристиано Роналдо, който от своя страна не спечели нито един трофей.

"Роналдо не заслужаваше "Златната топка". Решението беше политическо. Удължиха гласуването с две седмици, за да може португалецът да събере възможно най-много гласове. Това просто не е честно!", изригна Франк Рибери, но протестът му остана глас в пустиня.

Световната футболна централа въобще не обърна внимание на воплите на прецакания играч. Босовете на световния футбол имаха нужда от своите лъскави звезди, които да бъдат превърнати в успешни медийни продукти. Меси и Роналдо бяха идеалните кандидати и затова печелеха трофея, дори и в лоши години. В същото време никой не можеше да търси отговорност от знайни и незнайни футболисти и треньори, които определяха победителя.

Оттук нататък ще е различно. "Франс футбол" отново ще се довери на авторитетни спортни журналисти, които ще застанат с имената си зад своя вот. Списанието обяви още, че още тази година броят на претендентите ще бъде увеличен от 23 на 30 футболисти. Ще се избира само победител, а не както досега с първо, второ и трето място.

"Обещаваме на всички фенове по света, че класацията ще върне своя авторитет. Най-добрият и заслужилият през годината ще печели отличието. Всички други фактори остават на заден план. Ще приглушим и малко светлината на церемонията по връчването на трофея. Твърде лъскава я бяхме направили и тя заприлича повече на шоубизнес, отколкото на спортно събитие", обявиха от редакцията на "Франс футбол".