Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скандално изказване към България и друг път е звучало от устата на новоизбрания депутат от партията на Владимир Путин, наследник на Лев Толстой и тв водещ. Той демонстрира отношението си към нашата страна в деня на изборите в Русия: "Ще изкупим цялата ви страна, след като придобихме вече половината ви крайбрежие."

Предишният път, в който праправнукът на големия руски писател се изказа пренебрежително за България, е в едно негово интервю. Там той разказва за службата си в Съветската армия и водещият го пита в кое поделение е служил. А Пьотър Толстой отговаря: "Няма да кажа, това е военна тайна, ако ви кажа, после даже и в България няма да можете да отидете."

Въпреки че не споменава какво точно е правил в казармата, в същото интервю той разказва как там са го тормозили. Неговият командир узбек все му давал тясно униформено бельо, макар че самият Толстой е едър човек. "Не може ли да ми зачислите нещо по мярка?", попитал той узбека. Онзи обаче имал лоши спомени от училище как непрекъснато слушал за Толстой и му било омръзнало. Та сега трябвало да научи праправнука му да калява тялото си. Така че по време на службата в градче близо до Москва на Пьотър все му стягало облеклото.

Той признава, че и на него му е дошло до гуша да го питат роднина ли е на Лев Толстой. Даже като ученик казвал, че няма нищо общо.

“Ще ми се на дъщеря ми да не й задават толкова често въпроса “Роднина ли сте на Лев Толстой?”, колкото на мен, братята и сестрите ми. Човек сам отговаря за живота си независимо от своите роднински връзки и произход”, казва депутатът на Путин.

Той е наследник и на благородническата титла на писателя. “Аз съм граф без имение. Работя всеки ден, за да храня семейството си”, казва Толстой в свое интервю. Обаче миналата година изгоря вилата му на 300 м от брега на Дон и така стана ясно, че около нея притежава 50-60 декара, опасани с красива ограда. Строил я е в продължение на 5 г. След пожара останали само основите от двуетажната къща. Сигналът е подаден от съседи. Единственото, което успели да извадят, са пейка и маса за тенис. Местните казаци разказвали пред руски медии, че Пьотър Толстой често участва в техните селски празници. Пожарът нанася щети за 10 милиона рубли (271 хил. лв.). Подозират, че е предизвикан от бившия му шофьор, уволнен малко преди това и когото селяни видели в нетрезво състояние в деня на пожара.

И така става ясно, че Толстой има имение, вози се при собствен шофьор, а в публикации на руски медии жена му казва, че също ще си наеме шофьор, защото няма книжка. Даря Евгениевна Евенко е втората му съпруга, която му е колежка - телевизионна водеща. Двамата имат 16-годишна дъщеря Александра.

Първият му брак е с художничката Татяна Плигина, която след развода им запазва фамилията Толстая, омъжва се за друг, но когато ражда дъщеря, я кръщава също Толстая.

Пьотър е израснал с името на Лев Николаевич Толстой. Едва ли не от бебе знаел, че му е прапрадядо. Почти всички от фамилията емигрирали в началото на ХХ век. През 1945 г. неговият дядо с брат си, баща му и чичо му се върнали в Русия.

"Казват, че по нареждане на Сталин всички наследници на големи руски имена се връщат. Моите роднини са били в Сърбия", разказва новоизбраният депутат.

Въпреки това останали роднини, които живеят във Франция и в САЩ, но през 2 г. всички се събират на фамилна среща в родния град на писателя Ясна поляна.

“Всички от фамилията Толстой са безразсъдни и за съжаление доста непрактични. Много директни, непосредствени и весели персонажи извън зависимостта от страната, в която живеят - казва тв водещият. - При нас няма скандали, защото Лев Николаевич е избавил потомците си от проблема за разделянето на наследството. Но остави своята любов, която побеждава всички семейни проблеми. Хората трябва да се обичат, още повече близките. Ако говорим на съвременен език, по-евтино излиза да обичаме и да се доверяваме на хората, отколкото да не го правим."

В предаванията си Пьотър Толстой винаги е наблягал на националистическите и патриотичните теми. Той е непримирим към противниците на президента Владимир Путин.

Мерзавци и подлеци нарича тези, които пишат коментари срещу Путин в интернет. Във всичките си предавания защитава яростно президента. Дори изрязва кадри от освиркването му през 2011 г. при появата на мача между ММА борците Фьодор Емеляненко (Русия) и Джефри Монсън (САЩ). Коментирайки сюжета, Толстой много ожесточено твърди, че освиркан е американецът. Малко известен факт е, че именно скандалният депутат е инициатор на третия мандат на Путин като президент, прилагайки уловката, че след втория той става премиер. Може би затова е и член на висшето ръководство на партията "Единна Русия".

Репортажите на Пьотър Толстой са пристрастни, а коментарите му - хапливи. Нарича форумите на интернет блато, а хейтърите - параноици.

Той провежда официалната политика на Путин във всичките си предавания. Особено когато става дума за Европейския съюз. По тази тема депутатът е много язвителен.

"За ЕС има два варианта Ц или всички европейки ще носят дълги поли и хиджаб, или ще имат арабски деца - казва Толстой. - Брюксел трябва да направи дълбока реформа, да смени ръководството си и да се откаже от политиката си на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия."