Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравеопазването е друг пример как се пилеят парите ни без никаква

особена полза. Разходите за здраве в момента гонят 4 млрд. лв.

Бюджетът на НЗОК е 3,2 млрд. лв. и отделно 1,3 млрд. лв. са предвидени за резерв и непредвидени разходи.

Истинско чудо е как през 80-те години, когато сме били сред страните с най-добро здравеопазване в Европа, 

сме се оправяли със 793 млн. лв., тоест с 5 пъти по-малко

Тогава продължителността на живота тук е била само 3 години по-ниска от тази в най-развитите западни страни. Тази разлика вече е нараснала на 8 години, въпреки че в момента се дават близо пет пъти повече пари. При най-разпространените сърдечно-съдови заболявания при хора до 64 години смъртността вече е пет пъти по-голяма от тази в Европа. И много по-голяма от тази у нас през 80-те години. Което е индикатор, че

колкото повече пари даваме за здраве, толкова по-болни ставаме

До 2000 г. разходите са били между 810 и 933 млн. лв., след което със здравната реформа скачат всяка година с по няколкостотин милиона. От 2001 г., когато са били 1,2 млрд. лв., досега, когато са 4 млрд.

Да приемем за база 2000 г., когато стартира здравната реформа, и изчистим инфлацията с натрупване за всяка година отделно досега. Ако тази сума я умножим по 47%, колкото сме принудени да вадим от джоба си всяка година, според Световната банка ще получим доста стряскаща цифра.

От 2000 г. досега сме платили над 5,7 млрд. лв., които изобщо не е трябвало да плащаме, ако имахме здравеопазването от 80-те и 90-те години. Тези 5,7 млрд. лв. нямат нищо общо с 40-те милиарда, които сме платили през бюджета от 2000 г. насам за здраве.

Неслучайно Световната банка излезе с доклад,

че здравната ни система е крайно неефективна

Че е прекалено насочена към скъпо лечение в болниците, докато по-евтините първични, доболнични грижи не се използват. А не се използват, защото колко работещи имат време да висят на опашка половин ден при личния си лекар, за да им даде направление за специалист. След като могат направо да си платят, за да си спестят време.

Заради тази каша, създадена от чиновници, от Световната банка казват, че българите плащат от джоба си 47% от разходите за здраве. Тоест бюрократите ни причиняват директни щети от около 2 млрд. годишно, които вместо да ни осигури здравната система, ние ги плащаме от личните си доходи.

Според Световната банка за да бъде населението финансово защитено, то не трябва да финансира повече от 15-20% от плащанията за здраве.

Препоръката на СБ

е Здравната каса

да купува услуги селективно,

а не от всички появили се на пазара заведения. Че качеството на грижите трябва да се обвърже с финансирането. Че трябва да се промени схемата, по която се осигуряват лекарства, тъй като в момента се изписват огромни средства за не толкова ефективно лечение.

Как ли ще се справи с всичко това българският чиновник?

В коя пробойна потъват още 30 млрд. лв. на българските данъкоплатци, четете в хартиеното издание.