Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като процент чиновниците ни са колкото естонските, но качеството и бързината им са на светлинни години

Броят на служителите в централната администрация и общините изглежда няма нищо общо с качественото и бързо обслужване на гражданите.

У нас 2,2 млн. работещи издържат армия от 136 465 души,

заети в различни институции и общини.

По данни на вицепремиера Румяна Бъчварова 95 623 от тях са в централната администрация - министерства, агенции, комисии и др. структури. В териториалната са 40 842, от които 1109 в областните управи, а останалите в общините.

През 2015 г. нашенската чиновническа армия е управлявала консолидиран бюджет от 32,8 млрд. лв. За сравнение през същата година в Еврокомисията са работили 33 хиляди чиновници, които отговарят за бюджет и различни програми на стойност 145 млрд. евро.

Което е 290 млрд. лв.

Тоест 4 пъти по-малко бюрократи управляват девет пъти повече пари.

Проучване на "168 часа" в базите данни на Евростат показа, че броят на чиновниците в различните страни няма нищо общо с качеството и бързината на обслужването.

Примерно Естония е с 29 хиляди служители на държавно и общинско ниво, но се справя сто пъти по-добре от нас. Макар че спрямо населението общият им брой е висок - 2,2%, докато при нас чиновниците са само 1,9%.

Да не говорим, че страни като Германия, където фирма се открива буквално за един час, а бюрократите им са 3,7 млн. души при 80-милионно население.

Което е над два пъти повече оттук - 4,6%

От ЕС единствено Румъния и Полша издържат по-малко чиновници от нас.

В Полша 121 хиляди обслужват 38,5 млн. души население, което е завидните 0,3%. А в северната ни съседка 178 хиляди души се оказват достатъчни за население от 21 млн. души, тоест администрацията е 0,8 на сто.

Останалите европейски страни се справят с държавни и общински чиновници, които варират от 2,2% до рекордните 8 на сто във Франция.