Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е да приемаш допинг, докато безкомпромисните антидопингови ченгета те гледат загрижено в очите, милват те по ръката и дори ти бутат в шепите още от забранените хапчета? Няма проблем, стига да си от правилната страна на барикадата във войната, на която е заприличал съвременният спорт.

Поне в това се опитват да ни убедят неколцина хакери от групата Fancy Bear, които се поровичкаха в сървърите на Световната антидопингова агенция (WADA) и извадиха прелюбопитни документи. Според тях

световноизвестни американски спортисти са получавали допинг,

но със знанието на всички отговорни фактори. Стимулиращите вещества са се съдържали в медикаменти, които са били изписвани на спортистите, за да лекуват различни болежки. Сред осветените имена са тенис величията Серена и Винъс Уилямс, както и олимпийската шампионка на САЩ по спортна гимнастика Симон Байлс.

И трите спортистки вкупом се втурнаха да се оправдават, че са жертва на злонамерена интрига. Авторите й пък от своя страна се заканиха в следващите дни да разкрият още известни имена, които да са получавали допинг под формата на лекарства. Вече започнаха да излизат и други интересни имена. Много е вероятно повечето уличени да се окажат американски граждани. Янките дори заподозряха, че кампанията срещу тях е замислена в нечий луксозно обзаведен кремълски кабинет.

Руснаците бяха жестоко ударени след разкритията за масовото допингиране на всички нива в техния спорт. За една бройка

да ги спрат и от

игрите в Рио

И ето че сега неколцина момчета с големи компютърни умения показаха на света какви ги вършат американците. От Москва категорично отрекоха да стоят зад хакерската атака, но призоваха разсекретените документи да бъдат внимателно проучени.

Големият въпрос сега е - вършили ли са наистина нещо нередно сестрите Уилямс и олимпийската шампионка от Рио Симон Байлс? Трудно е на този етап да се даде категоричен отговор, но пък схемата им на действие е повече от смущаваща.

Ето и какво всъщност се е случило. Един прекрасен слънчев ден през 2010 г. Серена Уилямс отива при лекаря на Международната тенис федерация (ITF) д-р Стюарт Милър и му съобщава за свое заболяване. Какво е, само те двамата си знаят, тъй като това остава лекарска тайна и до днес. Лекарят сигурно я е преслушал със слушалките, чукнал я е по коленете с чукчето и след това й изписва лекарствата оксикодон, хидроморфон, преднизон и метилпреднизолон. Всичките те са

забранени от WADA,

тъй като активните им съставки по някакъв начин помагат на организма да работи на много по-бързи обороти от нормалното. Серена би трябвало да изгори още на следващия допинг тест. Само че докторът праща сигнал до антидопинговата агенция и им съобщава, че по-малката от сестрите Уилямс се нуждае от тези лекарства и

не бива да бъде подлагана на преследване,

ако някое от вече споменатите забранени вещества излезе на мониторите по време на тестовете в лаборатория.

Очевидно лечението на д-р Милър е дало резултат, защото 2010 г. наистина е една от най-успешните в кариерата на Серена. Според справка на "168 часа" същата година тя печели два от четирите турнира за Големия шлем - "Аустрелиън оупън" и "Уимбълдън", а в тандем със сестра си триумфира в турнирите за двойки на "Аустрелиън оупън", "Ролан Гарос". Четири титли от Големия шлем, както и още много спечелени мастърси са си едно респектиращо постижение за спортист, който толкова отчаяно се е нуждаел от лекарска помощ.

Д-р Милър едва се е справил с болките на едната сестра и ето че на вратата му чука другата. Винъс Уилямс също страда от заболяване, което се лекува със забранените от WADA лекарства преднизон, преднизолон, триамцинолон и формотерол.

Хакерите публикуваха в интернет медицинския й картон, от който става ясно, че на Винъс й е позволено да си инжектира 60 милиграма триамцинолон и да приеме орално 10 милиграма преднизон. Битката с болестта не пречи на Винъс заедно със сестра си да грабне титлата на турнира за двойки на "Уимбълдън".

С това неволите на сестрите Уилямс не свършват, както между впрочем и триумфите им. През 2014 г. Серена отново има нужда от лекарска помощ и отново получава лекарства с активни вещества, които

биха й помогнали на корта

Според документ, публикуван от хакерите, през ноември Серена получава разрешение да приеме преднизолон от 50 милиграма и охикодон от 7,5 милиграма орално на всеки 6 часа, докато симптомите не отшумят. В края на година именно болната тенисистка е тази, която печели "Турнира на шампионките", както е известен още финалният "Мастърс".

Същата година тя е взела титлата и на US Open Ситуацията се повтаря и през 2015 г., когато Серена отново се тъпче със забранени лекарства, минали през всички необходими одобрения. И въпреки всичките си физически проблеми, тя печели безапелационно титлите на "Аустрелиън оупън" и "Ролан Гарос". Статистиката показва, че за трите години "болната" Серена Уилямс печели 7 титли от Големия шлем и общо около 15 млн. долара от наградния фонд на елитните турнири. И всичко това без да броим успехите й на по-големи и по-малки "Мастърс" турнири.

Със сигурност подобна статистика изглежда крайно необичайна, още повече че и до днес не е ясно от какви точно заболявания са

страдали сестрите Уилямс

Това е лекарска тайна и единствено д-р Милър може да я разгласи, и то след съгласието на пациента. Само че пациентите категорично отричат да са правили нещо нередно. Особено емоционална в изказванията си беше по-голямата от сестрите Уилямс.

С какви доводи се защити Винъс четете в хартиеното издание.