Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изчезналият за 36 дни Галин към баща си: Тате, искам почивка от математиката, прегрях

Златният медалист отново излиза на разходки с приятели в Ямбол.

'Многократният златен медалист по математика Галин Статев, който изчезна за 36 дни и бе открит като клошар, ще пропусне следващия семестър в университета в Германия.
"Галин ще си почине за около шест месеца от математиката и засега няма да се връща в Германия. Каза ни, че има нужда за един семестър просто да спре с ученето, а след това ще реши какво да прави. Просто напрежението му дошло в повече и трябвало да се откъсне за момент от тази среда. Изчезването му било преднамерено, но той ни каза, че бил решил да се върне тогава, когато почуства, че камъкът е паднал от сърцето му".

Това разказа пред "168 часа" бащата на Галин Статев Красимир Статев.
Математикът изчезна на 4 август, когато пристига с автобус в София към 21,30 часа вечерта на Централна автогара, но не се обажда нито на семейството си, нито на приятели. На 9 септември, малко след 17,00 часа столичен автопатрул забелязал Галин в ж.к. "Борово", в близост до 6-то районно управление в София. За да установят неговата самоличност, те поискали личната му карта.

"След като показал документа те установили, че той е изчезналият математик, който се търси из цялата страна. Бил в много добро здравословно състояние и нямал следи от побой, не приличал на типичните клошари", каза още бащата.
Веднага след като полицията му се обадила, той и жена му тръгнали за София. При срещата им

момчето не се държало странно, а напротив.

То се радвало да ги види и дори им казало, че му липсвали през тези дни.

“Когато го видяхме с жена ми, си отдъхнахме. Представяте си какви мисли са ни минавали през главата за това какво се е случило с него, та дори и най-лошото. Той се усмихна и ни прегърна. Не изглеждаше зле, нито отслабнал, нито тъжен. Галин - такъв, какъвто си го познаваме. Качихме се в колата и тръгнахме вече спокойни, че си е при нас. Каза ни, че съжалява за това, че не е звъннал да предупреди
какво се случва с него и не знаел, че в цялата страна ще започне да се говори точно за неговото изчезване", разказва още Красимир Статев.
И досега Галин отказва да разкаже какво точно се е случило през този близо месец и половина, когато е бил на улицата. Той им споделил, че искал да се откъсне от абсолютно всичко, затова дори
подарил смартфона и лаптопа си на
случайно минаващи
покрай него непознати хора
"Първото нещо, което беше важно да го питаме, е как се чувства, дали нещо го боли, да не би някой да го е нападнал, дали не му се е случило нещо, за което не знаем.
След това дойде и въпросът какво е правил на улицата и как е решил да живее там, но отговор така и не получихме.
Той ни каза, че не желае да се връща назад и че иска да започне на чисто, като си даде малко почивка и освободи главата си от всички ангажименти и задължения, които имал досега", признава бащата.

Галин не е казал, че се отказва окончателно от математиката и че ще загърби всички свои успехи в тази сфера.
"Но когато толкова години се занимаваш с тази сериозна дисциплина, това явно започва да тежи психически", казва бащата.
Момчето споделило, че ще се върне към науката
и ще продължи да учи и работи, но следващия семестър ще го прекара в почивка, защото точно от това имал нужда в момента.
"Сега Галин постоянно е сред хора. Общува с всички съвсем нормално - признава бащата. - Много често можеш да го видиш из града. Излиза дори повече от преди със свои приятели.

През последните два месеца зачестиха случаите на млади хора, които внезапно напускат домовете си без да съобщят къде са и с кого са.

Подробности за още двама изчезнали младежи четете в печатното издание.

Коментара ()

Вашият коментар