Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бивш депутат, който заедно със съпругата си бе дарен от дъщеря си с 1,5 млн. лв., иска да се сдобие с част от улица в Силистра на площ 160 кв. м. Става дума за Стефан Господинов, който бе в групата на ГЕРБ в предишния мандат. В листата за сегашния парламент отиде на неизбираемо място именно заради скандала с милиона, получен от детето си.

Желанието му да си купи част от улица става ясно от докладна записка, внесена от заместник-кмета инж. Емил Гойчев за извънредна сесия на общинския съвет, докато кметът д-р Юлиян Найденов е бил в отпуска. Преди заседанието обаче искането е оттеглено.

Определена е и цената - 200 лв. на кв. м, което значи, че бившият народен представител от ГЕРБ ще трябва да плати 32 хиляди лева.

И макар че предварителното намерение е за купуване на 160 кв. м, окончателната площ на имота ще се определи с плана за регулация, пише в докладната записка на заместник-кмета.

Предварителната цена на квадратен метър от общинския имот е определена по чл. 70, ал. 2 от Наредбата за общинската собственост от оценител на имоти инж. Христина Георгиева. А данъчната оценка е 31,50 лв. на кв. м.

Специално заради Стефан Господинов се предлага

улицата да бъде преобразувана от публична в частна общинска собственост

Ексдепутатът притежава площи на централната улица, които дава под наем на няколко магазинчета според местни жители. Фирмата му ЕТ "Стелт-Стефан Господинов" е внесла искане за сключване на предварителен договор за купуване на част от общинска улица в Силистра, която се намира зад неговите търговски обекти - магазини в палатата "Центрум".

Желанието на Стефан Господинов да придобие част от улица е свързано с негови инвестиционни намерения за разширяване на обекта. Целта била да се изгради пристройка със сервизни и обслужващи площи.

ПРИВАТИЗАЦИЯ: Имотът вляво е собственост на ексдепутата, който иска и улицата между неговия и другия парцел.
ПРИВАТИЗАЦИЯ: Имотът вляво е собственост на ексдепутата, който иска и улицата между неговия и другия парцел.

160-те квадратни метра от улицата, която иска да купи Стефан Господинов, се намират между неговия имот и бившето градско кино "Москва". Според местните така ще се затвори проходът между тях и няма да може да се минава. Ползвали го учениците от Математическата гимназия и хора, които отивали към градския пазар.

ЗАДЪНЕНА УЛИЦА: Този проход ще се затвори, ако Господинов купи 160 квадрата от улицата.
ЗАДЪНЕНА УЛИЦА: Този проход ще се затвори, ако Господинов купи 160 квадрата от улицата.

Господинов настоява за изработване на нов подробен устройствен план, с който тези 160 кв. м влизат в неговия парцел и с процедура за ликвидиране на общинска собственост да ги купи без търг.

Искането е разгледано от специална комисия на общината, която се занимава с подобни въпроси, и тя е одобрила бившият депутат да купи част от улицата. Експертите са решили, че така ще стимулират инвестиционната инициатива.

В крайна сметка докладната записка е изтеглена и не е разгледана от общинския съвет, но не пречи да бъде актуализирана на някое следващо заседание. Ако бъде отхвърлено желанието на Господинов да си купи улица, той повече не може да кандидатства за придобиването й.

Към документацията са приложени първите две искания на Господинов да купи улицата - първото е от фирмата да му се разреши да купи с предварителен договор част от имота, второто потвърждава желанието.

Стефан Господинов нашумя, когато през 2011 г. дъщеря му дари на родителите си 1,5 млн. лв.

Парите бяха посочени в декларацията му до Сметната палата, подадена като народен представител. Според обясненията му милионът е получен от продажбата на имоти, купени преди години от Господинови за дъщеря им с инвестиционна цел. Младата дама се сдобива с 1,5 млн. лв., като прехвърля собствеността върху парцелите на офшорка.

Това се наложило, защото Господинов не могъл да плаща кредитите си от 300 хиляди лева и трябвало да си набави средства за това.

Продаденият от дъщеря му имот е в курортния комплекс "Камчия", с. Близнаци край Варна. През 2011 г. Галина Господинова продава 10 декара там на фирма "Ню инвестмънт" ЕАД, която е собственост на гибралтарската офшорка "Шаната консалтънс лимитид".

През същата 2011 г. Стефан Господинов си купи и 38 кв. метра от площада в Силистра. Пак чрез предложение до общината за нов подробен устройствен план. Той включвал строеж на многофункционална многоетажна сграда на мястото на имота на ексдепутата. Впоследствие се отказал да строи мол поради финансови причини. Парцелът на Господинов е общо 773 кв. м, от които 38 кв. м от самия площад в града, които купува от общината. Съветниците гласуват, защото не може да се ползват само тези 38 кв. метра самостоятелно и не носят приходи на общината. Цената беше 4698 лв.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: На централната силистренска улица се намира парцелът на Господинов, който дава под наем на няколко магазинчета.
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: На централната силистренска улица се намира парцелът на Господинов, който дава под наем на няколко магазинчета.