Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-скъпото перо е раницата, която трябва да е с твърдо гръбче. Моливите им също са специални

Учителите и родителите ще си общуват чрез бележник за кореспонденция

Между 260 и 530 лв. ще струва подготовката на първокласниците за първия учебен ден, показа проверка на "168 часа".

Най-скъпото перо за родителите на учениците тази година ще е за раници.

Те излизат между 50 и 250 лв. в зависимост от качеството и предпочитанията. За първокласниците е хубаво да бъдат с твърдо гръбче, защото малчуганите още не са израснали и

да не получат изкривяване

на гръбнака

Има такива с противоударно покритие, ергономичен дизайн, но има и по-обикновени.

Хубаво е раницата да е с две джобчета отстрани - едното за шише с вода, за да не пие детето чешмяната в тоалетната, а другото - за носни кърпички или други принадлежности. Продавач на ученически пособия заяви, че повечето от родителите не са ориентирани какви раници да вземат за децата си. Очаквали консултация в магазина. И

най-много купували високи около

40 см раници,

като подбирали вид и модел по свой вкус.

Вече повечето родители предпочитат да купят на децата и кутии за храна от вкъщи, вместо те да се тъпчат в междучасието с банички, кроасани, чипсове и снаксове. Фирмите, които продават аксесоари за училище, предлагат и кутии за храна.

Според предписанията на Министерството на образованието и науката първолаците са задължени да носят всеки ден единствено необходимото за часовете по български език и математика. Идеята е да не носят тежки раници.

Всичко останало се пази в специално индивидуално шкафче

в училище. Като се започне с учебника по английски език, мине се през блокчетата, пастелите, флумастерите и боичките за рисуване, пеенката и се стигне до маратонките за физическо. Самото шкафче, ако не е наследено от бившите четвъртокласници, които минават в по-горен курс, също се плаща. Изработката му струва на родителите около 25 лв.

"В нашето училище няма готови шкафчета. Те се предвиждат само за началния курс - за децата, които не сменят класната си стая", разказа майка на първолак.

След това родителите трябва да се погрижат за помагалата. Въпреки че учебниците са безплатни за малките, допълнителните тетрадки не са. Така че майка на първокласник изброила 7 необходими пособия за сина си по български език и 6 по математика. "Обърквам се и за да не става разместване, направих така, както ме посъветва една начална учителка. Слагам му помагалата по български език в папка с червено копче, а по математика - със синьо. Или лепя някакви картинки", разказа майката.

Около 50-60 лв. струват всички помагала, подвързии, блокчета, химикалки, флумастери

и боички за първолак. Това включва тетрадките по български, книжка с упражнения по математика "Мечо и Медунка" в две части, помагало "Искам да знам" - пак със задачи. Родителите трябва да се погрижат и за подвързването на учебниците и тетрадките, като най-добре е да са с найлоново покритие, за да се вижда по какво е помагалото. Несесери с флумастери и боички може да се намерят и за 1 лв., но има и такива, чиято цена стига до 40 лв.

По-скъпи за най-малките са и специалните моливи, които могат да пишат върху гланцирана хартия. Букварът, в който отбелязват гласните и съгласните с червен и син молив, е с гладки листа и обикновените моливи не стават.

Така че за 12 бройки в пакет от тези специални писци родителите трябва да дадат 5-6 лв. Друг е въпросът, че малчуганите губят моливи и химикалки и трябва да имат резервни за всеки случай.

Новото тази година за пособията е, че учениците трябва да имат не само бележник, но и

тефтер за кореспонденция между родители и учители,

защото комуникацията им куцала. Досега е имало специални часове за консултации, но според учители родителите не се възползвали и не отивали да се поинтересуват какво се случва с детето им в час.

Разбира се, ако детето учи в частно училище, там всичко за родителите е по-лесно. Плащат таксата и не се занимават нито с купуване на химикалки, нито на учебници, нито подвързии.

Що се отнася до облеклото, всеки родител сам решава колко може да си позволи да отдели за дрехи на децата си. Така че този разход е строго индивидуален.

За по-малките два комплекта блузка и панталони струват около 100 лв.

Става въпрос за тези, които учат в училища с униформи. Фирмите, които шият такива облекла, имат готови мостри. Цената на обувките варира между 20 и 100 лв. в зависимост от марката и качеството.

Анцузите и гуменките или маратонките за физическо също варират между 50 и 150 лв. в зависимост от предпочитанията.

Разбира се, по-скъпо излизат дрехите и обувките на гимназистите и прогимназистите, за които цената може да стигне и до 300-400 лв. в зависимост от това дали са маркови, униформи или последен писък на модата.

При големите има и друг разход - за учебници, които от училището трябва да кажат вариант на кое издателство предпочитат. Неупотребяван пълен комплект по всички предмети може да струва между 100 и 130 лв. в зависимост от издателството и класа, включително помагалата и тетрадките.

Учебници втора употреба могат да се намерят на борсите

и онлайн магазините на половин цена.

Освен това родителите трябва да предвидят постоянни разходи за уроци, ако искат детето им да учи допълнително език или да се подготви по някой предмет по-добре. Цената започва от 20 лв. в най-евтиния вариант и може да стигне до 50 лв. при по-реномираните учители.

Вече почти няма дете, което да не е записано и на допълнителни занимания - плуване, футбол, бокс, гимнастика или пиано, пеене, рисуване. Тези часове са допълнителен разход за родителите всеки месец.

Особен интерес у всички родители предизвиква въпросът

може ли да се

обадят на детето

си, докато е в час

и може ли да носи таблет. В бележника на децата пише, че е забранено да разговарят в час и да не се разсейват с чатове и игри. Събират ги само при класни и контролни. Сега обаче много учители са изпаднали в паника да не ловят децата покемони в час.