Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пазете си суверенитета, ще ви отворят границите и ще ви превърнат в Гърция

-н Ханке, имате ли обяснение за обрата в позицията на Бойко Борисов за еврото?

- Влизането ще бъде грешен ход. Защо България да се отказва от своя монетарен суверенитет и системата на валутен борд, която се справи много добре с няколко външни кризи - в Русия през 1998 г., с тази, която започна от "Лийман брадърс" през 2008 г., и с една огромна вътрешна криза като КТБ?

Има една още по-голяма причина да не влизате в еврозоната. Географското ви разположение е стратегическо и ценно. Ако България се присъедини към еврозоната, Брюксел ще ви съдере кожата. Ясно е, че искат от вас да си отворите границите и да приемете повече мигранти. Но вие трябва да си запазите суверенитета чрез монетарната система и границите.

Влизането ви в еврозоната ще доведе до трансформация на парите, на банковата ви система и границите в нещо много подобно на тези в Гърция.

- Много финансисти казват, че еврото е по-малкото зло?

- Няма логична причина за приемането на еврото. Предполагам, че се прави, за да давате още повече пари на ЕС, но това ще е голяма грешка за България.

- Защо?

- По много технически причини и особено сега в тази среда. Вижте какво става в еврозоната и проблемите на банковата им система. Защо англичаните гласуваха за Брекзит? Защо ви е цялата тази несигурност, защо ви е да се присъединявате към този клуб с нарастваща нестабилност? И обратно, ако не приемете еврото, оставате стабилни и сигурни. Смятам, че е много вероятно еврозоната да се промени и да се свие, при всички случаи ще има промени в правилата. Докато валутният борд осигурява стабилност на лева и флексибилност. Имате своята котва и каквото и да стане в еврозоната, можете още на следващия ден да приемете долара. Това е суверенитет, защо искате да го загубите? Защо ви е този хаос в еврозоната и нейната нарастваща несигурност? Защо изобщо държите да се присъедините към хаос с големи монетарни страхове? Вие отлично контролирате валутния си борд, но в еврозоната няма да можете да направите нищо. Затова заключението ми е, че в Брюксел виждат в Бойко Борисов и в другите ви политици пари, заради които искат да започнат разговори. Това е абсолютно безпринципно.

Мисля, че това ще е много лоша идея. Ако това бе един богат клуб и членството в него ви се даваше като награда, бих го разбрал, но случаят е точно обратният. Прогнозата ми е, че ако го направите, драматично ще увеличите рисковете си да се превърнете в Гърция. Фундаментално сте като тях и ако приемете еврото, неминуемо ще се сблъскате с гръцкия капан.

Аз не бих платил тази цена. Вие се справяте по-добре от Брюксел. Ако бях на мястото на българските граждани, щях да съм много предпазлив, защото те едва ли искат да изпаднат в ситуацията на гърците.

Не разбирам защо трябва да променяте нещо, което работи. Вашата система не е счупена, тя функционира прекрасно, запази ви при поредица от външни и вътрешни кризи. Защо да се променя?

Неслучайно като един от експертите, поканени от "Юромъни" за годишната класация на страните, дадох висока оценка за монетарната ви система - 8 точки от възможни 10. Средният резултат на останалите колеги бе 6,8.

- Разбрах, че от 186 страни "Юромъни" ни класира на 62-ро място. Какво мислите за генералното ни представяне?

- В сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа сте в средата, като клоните към по-слабите. Най-добре се представят Чехия, Естония, Словакия, Полша. Пред вас са страни като Латвия, Литва, Унгария и Румъния. Така че не сте зле. Горе-долу оценките ми съвпадат с тези на останалите колеги.

- Защо оценката им за банковата ни стабилност е 5, а вашата 5,5? Има ли някакъв риск за банките, че е толкова ниска?

- Причината за моята оценка е, че БНБ не публикува финансовото състояние на банките навреме. Ако го прави всеки месец за всяка една банка, аз бих дал много по-висок резултат.

- Оценката ви за икономиката и брутния национален продукт също е ниска - 4, на фона на средната оценка на останалите от 5,1.

- Икономическият ръст е нисък и една от причините е огромният негативен шок от КТБ. Той засегна всички банки и всички те имат своите опасения. Стремят се да се рекапитализират, което драматично ограничава ръста на кредитирането и паричното предлагане. Това е негативният шок в резултат на КТБ, предполагам, че и останалите колеги са дали тази негативна оценка заради него.

С този процес за съжаление е свързана и безработицата. Защото икономиката и икономическата активност вървят по модел. Привърженик съм на монетарната теория - широките пари, паричното предлагане определят дали икономиката ще се движи към растеж, или в обратната посока. Определят и каква ще е безработицата, както и други показатели. Това е причината за по-ниската ми оценка.

- На правителствените финанси давате 6, горе-долу колкото останалите.

- Правителствените финанси са в много добро състояние и щяха да са в още по-добро, ако не беше кризата с КТБ.

- Вие сте много добър анализатор и на Естония, по какво се различаваме от тях?

- По институциите. Нямат нищо общо с вашите и затова корупцията там е минимална. При вас правилата не са ясни, често се променят и рискът за бизнеса е голям. В Естония няма такъв риск, там правилата са ясни и не се променят.

- Нали и естонците бяха с валутен борд като нас и приеха еврото. В случая нищо драматично не се случи. Защо за нас тази валута ще е такъв проблем?

- При Естония е различно, защото институциите и дисциплината им са различни, нямат нищо общо с българските. Вие много повече приличате на гърците, докато естонците са като германците. В случая съм убеден, че приемането на еврото и за тях не бе добра идея, но то не предизвика голяма промяна заради дисциплината им. При вас няма да е така - промяната ще е голяма.

Как професорът препоръчва да се справим с корупцията, четете в хартиеното издание.