Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аристократ по душа, благ, излъчващ мекота, кротък, спокоен, вечно усмихнат и готов да пусне шегичка. Димитър Цонев никога не се ядосваше, въпреки че ежедневната работа в ефир е изключително нервна и напрегната.

Умееше да импровизира, да излезе от ситуацията и да владее аудиторията. Виковете и крясъците не бяха в репертоара му. С него се общуваше лесно и приятно.

Такъв е в очите на колегите си без време отишлият си водещ на БНТ. "Не мога да не се усмихвам, когато мисля за Митко Цонев, въпреки че вече не е между нас", казват хората, които са го познавали отблизо.

Описват го като човек, който винаги върви бавно, с равни крачки, с умерено темпо, с царствена осанка, все едно зад него върви цял антураж. Но

никога не се е изживявал като звезда, никога не се

е държал високомерно

Винаги е бил готов да подаде ръка на колегите си и да ги успокои.

"Нямаше случай да се задъха от напрежение, да изглежда забързан, нервен или крив. Много владееше емоциите си", сподели Мира Добрева.

"Беше като непоклатима скала - не можеха да го ядосат с нищо, нямаше как някой да го извади от равновесие - спомни си Цветелина Узунова. - Ежедневната работа в ефир е твърде изтощителна. Колкото и да изглежда леко и приятно отстрани, е голямо натоварване за водещия. През 90-те години ни бяха измервали пулса в началото на емисията и се оказа, че е като на пилот в аварийна ситуация. Това притеснение не се преодолява дори след години, макар че се научаваш да реагираш бързо", заяви Цветелина Узунова.

"Беше готов винаги да внесе усмивка и да успокои ситуацията, каквото и да се случваше.

Не драматизираше

дребни проблеми

Винаги казваше, че всичко е наред и ще бъде както трябва", каза Цветанка Ризова.

Известната журналистка Нери Терзиева помни Митко Цонев от детските му години.

"Видях Митето за първи път на живо, когато той беше на десет години - написа Терзиева във фейсбук. - В кино "Славейков" той и сестра му Теодора припяваха с музиката на "Баща ми, бояджията". Баща им беше Бояджията. Хубави деца с лунички - много по-свободни, ведри и усмихнати от нас.

И по-късно, всъщност през целия си живот Митето предимно се усмихваше.

Веднъж го попитах: "Как го правиш?"

Митето взе ръката ми

и я сложи върху

ямката на гърлото си.

Там сърцето му биеше лудо

Оставаха минути до ефир, а в студиото го чакаха четирима мъченици на демокрацията, наредени его до его.

У нас усмивките често са смятани за будаллък, а не за сърдечен синкоп.

Загубихме Митко Цонев.

Сбогом, Мите!"

На всеки от колегите, с които е работил през годините Димитър Цонев, е помагал. Независимо дали това се е случвало в БНТ, в Би Ти Ви или в Министерския съвет като говорител на правителството. В първия му работен ден там като глас на Симеон Сакскобургготски като премиер му се наложило да дава трудна пресконференция и

да обяснява пред журналисти закриването

на 3-ти и 4-ти реактор

на АЕЦ "Козлодуй".

"Тъй като в БНТ вече се бяхме сработили добре, не ни трябваше много време да подготвим брифинга. Доверяваше ми се изцяло за това какво и как му предлагам да съобщава и беше изключителен на брифингите си", разказа Цветелина Узунова. Понеже Димитър Цонев бил един от 100-те интелектуалци, поискали връщането на царя в България през 1996 г., тя му се доверила, когато Сакскобургготски я поканил да стане негово пресаташе.

"Няма да забравя една случка от 2002 г. - продължи тя. - Царят трябваше да лети с военна делегация за Рига за важна натовска среща. Оказа се, че пътуването ще е с военен самолет, което мен силно ме притесни. Тогава Митко с усмивка ми каза:

“Това не е самолет

за жени, ще пътувам аз.”

Такъв ще го запомня - добър, отзивчив, винаги готов да даде решение на даден проблем, да се пошегува. Малко са такива хора и трябва да ги ценим, докато са сред нас."

Мира Добрева също помни Димитър Цонев като колега,

готов да помогне във всякаква ситуация

Тя не може да забрави жеста му, когато един ден се сбъднал най-големият й страх като водеща - гласът й започнал да пада прогресивно.

"Това е едно от най-големите ни притеснения наред с паниката да не закъснеем за емисия. Не знам дали е случайно или не, но се е случвало на голяма част от водещите - разказа Добрева. - Кого да питам в тази ситуация? Естествено, Митачето.

Той ми казва: "Спокойно, в аптеката продават едни зелени хапчета. Вземи 1-2 и гласът ти ще се оправи." Взех ги, обаче не 1-2, а цял блистер. И получих алергична реакция, дори вода не можех да пия, всичко беше блокирало. Тогава Митко - най-голямата звезда на БНТ, остана да води късната емисия новини вместо мен. Чувстваше се "виновен", че ме е посъветвал да взема тези хапчета, макар че вината беше изцяло моя. Притесни се за мен, искаше да ме води на лекар. Невероятен човек беше."

За всяко нещо е бил пример за колегите си. Много внимавал с кои хора общува. И макар да бил добряк и едва ли не безобиден, много умело и умно подбирал тези, с които да прави предаването и да споделя времето си.

За всеки ефир се подготвял много сериозно. Никога не отивал, без да прочете необходимата информация за събеседника или конкретната тема и ситуация.

Димитър Цонев по думите на колегите си имал и още едно много ценно качество - никога не е казал нито лоша дума за когото и да било, никога не е участвал в конфликтни ситуации или скандали. Успявал да запази добрите си отношения с всички. Даже бил еталон и много колеги се опитвали да се ориентират по поведението му как да се държат, така че да не участват в лагери и боричкания.

Освен че е работил здраво за ежедневните си предавания, Митко Цонев бил много активен и в заниманията си в свободното време. Всеки ден плувал по два часа сутрин. Ставал рано и не пропускал спорта в басейна. Даже плувал и в деня, в който получил инсулт, преди да тръгне от морето. Винаги изглеждал бодър и ентусиазиран за живота. Човек, на когото може да се разчита.

През зимата водещият редовно карал ски на Банско. Даже отивал директно в БНТ в понеделник сутринта. Ставал рано и бързо стигал до София.

Всички недоумяват на случилото се с него, защото никой никога не го е чувал да се оплаква от здравето си. Нито дори от най-обикновени настинки.

Водел относително здравословен начин на живот. Внимавал с какво се храни. Единствено не можел да се откаже от пушенето. Пиел понякога по чаша бяло вино, при това разредена с лед и тоник.

В компанията Цонев обичал да пее. Когато с колеги ходели на пиано бар, грабвал микрофона и отпускал гласа си. Предпочитал българските рок парчета.

Другото хоби, с което разпускал от напрегнатата си работа, е готвенето. Жена му Мариана обичала специалитетите му и го оставяла да се отдаде на любимото си занимание.

Като публична личност на Митко Цонев не му била чужда суетата.

Обичал хубавите сака, избирал специално с каква вратовръзка да ги комбинира

А мустакът е неговата запазена марка. С него не искал да се раздели дори когато в казармата било задължително. По-късно само веднъж в предаването на Слави Трифонов го обръснаха. Тогава шоуменът се зарече да спре с шегите си към царската дъщеря Калина, ако Цонев се раздели с мустака си. И водещият, макар и неохотно, позволи да остане без атрибута, с който сме свикнали да го виждаме. Разбира се, Слави Трифонов не престана със закачките към Калина и Димитър Цонев отново си пусна мустак.

По спомените на всички водещият е бил много привързан към семейството си. В кабинета си държал чаша с отпечатан образ на жена си Мариана. Тя познава всичките му колеги, живеела с вълненията им около емисиите и телевизионните събития. А внука си Янчо водел сутрин на детска градина, детето било неговата голяма слабост.

"Обичам те, лек път!", написа Мариана Цонева в профила си във фейсбук заедно с музиката "Вълшебни сънища" на Рахманинов минути след смъртта му.

"Искам да кажа, че той беше най-добрият баща. За всичко можех да разчитам на него - най-голямата подкрепа, най-големият стимул за всичко в моя професионален път. За всичко съм се съветвала с него. Най-добрият татко си отиде", каза дъщерята на Цонев Деси. Тя вярва силно, че, вземайки го, Господ го е спасил от нещо по-лошо - да остане неподвижен човек.