Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Овчаров, и вие, и покойният ви баща Димитър Овчаров сте изкушени от темата за гроба на Левски. Възможно ли е да е зад олтара на църквата "Свети Николай", такава е версията на Ванга?

- Аз се занимавам с това по принуда. Както и баща ми бе принуден. Когато излезе последната му книга, той вече бе тежко болен, затова аз поех инициативата.

Беше доказано по безспорен начин, че гробът в "Света Петка" не е на Левски, защото на 100% е византийски гроб. Помните колко активно Николай Хайтов защитаваше версията, че там, зад олтара, са останките на Левски, но науката го опроверга.

Дори да се вярва на спомените на майка и дъщеря от 30-те години, трябва да се подчертае, че те говорят за стара "Света Петка", която е в подземеието на Софийската митрополия (входът й е откъм ул. "Съборна" - бел. ред.). Тоест, ако много вярваме на хипотезата на Хайтов, тогава трябва да търсим там.

Аз много добре знаех, че няма да ми разрешат да разбия църквата и да дълбая,

Синодът няма да го разреши и правилно - не може да се разбие църква заради някакви догадки, били те и на Ванга. "Свети Николай" е много близо до там - на трийсетина метра. Личното мнение на историк и археолог е, че това е губене на време. Абсолютно убеден съм, че никога няма да разберем къде е гробът на Левски.

За мен това не е толкова важно. Той няма да бъде по-велик, ако открием няколко кичура от косата му или ако открием костите му. Той е велик с идеите си.

- Всички учени, с които говоря, развивате тази теза - че не е важно да открием гроба, все едно сте в заговор?

- Може би защото Хайтов организира огромна атака срещу археологическата наука. Предполагам, че сме обидени професионално, защото и днес наследниците му продължават да се упражняват на тази тема.

На всичкото отгоре е нарушен законът, като на плочата на "Света Петка" вместо да се изпише както е решението на Общинския съвет, че според народната памет там е гробът на Левски, някои самоволно са добавили, че това е и според някои научни данни. Няма такова нещо.

- С геофизична апаратура не може ли лесно да се установи дали гробът е там, ако е погребан с нож и пистолет?

- В центъра на София се съмнявам, техниката ще покаже петна, няма да излезе.