Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проблемът е, че не знаем кой и защо го прави.

Oбработката на общественото мнение да преглътне орязването на свободите и правата си вече е в ход. В Германия бе направено проучване, от което стана ясно, че болшинството иска денонощно наблюдение на рисковите групи ислямисти. Половината от анкетираните смятат, че трябва да им се поставят електронни гривни.

Неотдавна излязоха информации, че всеки четвърти германец би искал да му се имплантира чип с данните, за които се планира да са в смартфоните-досиета.

ЦРУ също намекна, че е в играта, като официално помоли всички телефонни оператори да маркират устройствата и да предадат данните, за да могат да се предотвратят евентуални взривявания.

По-паметливите си спомнят и скандала от 2013 г., когато се оказа, че САЩ са подслушвали европейски политици и висши чиновниците от ЕК.

Тогава „Шпигел” направи ужасяващи разкрития, като публикува всички джаджи, които високотехнологичните компании са разработили в услуга на американското правителство. Поставяли са ги в таблетите, лаптопите и смартфоните, за да се следят и подслушват потребителите, да се следят документите им, срещите им, разговорите, SMS-ите и др.

Неслучайно след скандала Еврокомисията забрани на служителите си да използват щатски мобилни устройства, компютри и таблети. Дори се заговори, че Европа трябва да си изгради и своя интренет мрежа.

Още тогава се разбра, че почти всички участваме в един глобален Биг брадър, в който не е ясно кой точно ни следи и защо го прави.

Оттогава периодично гиганти като "Гугъл", "Епъл", "Фейсбук" са принудени да отговарят какво правят с досиетата на потребителите си, дали не търгуват с данните в тях и т.н.

Много показателна бе и снимката на основателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, който бе залепил тиксо на камерата на компютъра си. Причината е, че и в момента това е един от начините за наблюдение, стига в устройството да е поставена съответната джаджа.

Обработката на общественото мнение продължи и с филма "Микрочипът", който неотдавна се появи в youtube, но в България никой не му обърна внимание. В него директно се доказва, че и сега живеем в Биг брадър, но не знаем. Както и че и сега сме следени и подслушвани не само от правителствата, а и от корпорациите, при това без да са ясни целите им. Документалната лента проследява различни официални информации, в които е съобщавано чрез кое устройство как ни следят и слушат.

Подробно е обяснено, че „Майкрософт” също като „Гугъл” и „Епъл” чрез мобилните си устройства, съхранява данните за физическото присъствие на абонатите си. В случая не е ясно дали записва имейлите, интернет-адресите, контактите и др. Както и дали ги предоставя при поискване на полицията.

Цитиран е британският комисар по информационните въпроси Кристофър Греъм. Според него е необходима защита на имейлите, обажданията, текстовете и посещенията на уебсайтовете.

Той смята, че вече фундаментално се променят отношенията между държавата и гражданите. Че ситуацията е стигнала дотам, че много скоро всеки ще се окаже в ролята на заподозрян.

Официално излезе информация, че Департаментът на САЩ по вътрешна сигурност следи форумите на най-популярните игри и конзоли, за да търси в тях педофили и терористи.

Списание "Технолоджи ривю" неотдавна публикува статия за новия микрочип, който с точност знае кой къде се намира, кога влиза и кога напуска дадено място.

Разработката на "Броудком" е за смартфони и за почти всички модели "Андроид". Джаджата се различава от досегашните по това, че може да покаже къде е абонатът с отклонение плюс минус няколко сантиметра, на кой етаж е и къде точно се намира в даден огромен билдинг.

Чипът се ориентира по сигналите от глобалните навигационни сателити, устройствата за пренос на мобилни данни, мрежите за WiFi, атмосферните датчици, жироскопите и ускорителите.

"Фокс нюз" неотдавна цитира официално съобщение на Пентагона. Според военното министерство на САЩ е необходима масивна база данни, с която правителството да наблюдава всяка покупка, направена от американски гражданин.

"Това е необходим инструмент във войната с тероризма", смятат в Пентагона. Не след дълго излезе официално съобщение, че компанията "Медиа карт" вече е разработила подобна смарткарта за пазаруване. С джаджата човек просто поставя продуктите в количката и на екрана, монтиран в нея, се изписва кое колко струва, какъв е продуктът, кой е производителят и т.н. С картата директно човек ще се разплаща и така опашките в супермаркетите ще изчезнат, а правителствата и службите ще знаят кой какво купува.

Разработката е благодарение на RFID чипа, който тотално ще измести познатия ни сега баркод. Той ще е във всички дрехи, стоки от първа необходимост, домакински уреди и т.н. С него вече са маркирани продуктите на "Уолмарт" и така служителите им всяка секунда знаят коя стока къде е, какви наличности има от нея и т.н. Благодарение на електромагнитните полета джаджата може да проследи всеки продукт с точност до сантиметри къде се намира. Което слага край и на кражбите.

RFID чипът е пасивен радио чип, който се активира и предава съхраняваната в него информация, когато се облъчи от специален приемник – предавател. Според шефа на "Ай Би Ем" Самюъл Палисмано вече има поне 30 млрд. радио чипа в глобален план. Като всеки един от тях струва една десета милионна от цента. Може само да се гадае с каква скорост той ще измести баркода в глобален план.

Благодарение на подобни чипове, имплантирани в човешкото тяло, се следи състоянието на сърдечноболните и диабетиците. Чрез смартфоните те са предупреждавани кога е моментът да си изпият следващата доза лекарства.

Американската администрация, отговаряща за храните и лекарствата, вече официално одобри чип, който ще събира информация за здравословното състояние на хората.

Един от аргументите е, че той ще съхранява много полезна информация при форсмажорни събития, катастрофи и други. Освен това ще е много полезен при откриването на болни от алцхаймер.

От тази гледна точка дали официално ще ни информират, че живеем в Биг брадър или всеки от нас ще си носи баркода в телефона и непрекъснато ще бъде засичан от невидими датчици, няма значение.