Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България не може да се доближи и на километър до битката за разпределение на медали от олимпиадата. За сметка на това страната ни е в челото на класацията с допинг скандалите благодарение на атлетката ни Силвия Дънекова.

Състезателката на 3000 м стипълчейз даде положителна допинг проба на бразилска земя и изхвърча от игрите, без въобще да се състезава. В началото Силвия даде няколко различни обяснения за това как забраненото вещество methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA) е попаднало в организма й. Състезателката дори се усъмни, че някой е сложил нещо в сандвича й.

В крайна сметка българката избистри своята защитна теза, според която инфекция на сливиците й е причина за положителните й допинг проби. В обяснението си до Международния олимпийски комитет Дънекова разказала как преди около месец получила абсцес на сливиците и се наложило да влезе в болница. Там докторите въобще не се трогнали, че я чака олимпиада, и я натъпкали с различни лекарства, за да се преборят с инфекцията. Според атлетката ни явно в някой от медикаментите е имало забранено вещество.

Историята е достатъчно тъжна, но странно защо не трогна особено допинг ченгетата и чиновниците от МОК. Те отнеха акредитацията на Дънекова и, най-общо казано, я изхвърлиха от олимпийското село. Жалко, че Силвия не измисли нещо по-оригинално, за да се нареди в челните позиции на друга крайно любопитна класация - тази за най-безумните оправдания на спортисти, спипани с допинг. През годините знайни и незнайни състезатели в различни дисциплини са били хващани за гушата от допинг ченгетата. В паническия си опит да се измъкнат те са съчинявали истории, на които биха завидели и най-опитните холивудски сценаристи.

Какво бихте казали например за историята на Тайлър Хамилтън, който оправдава смущаващо високите нива на еритроцити в кръвта с нероден близнак. Всичко започва на олимпиадата в Атина през 2004 г. Хамилтън триумфира в индивидуалното преследване по часовник от турнира по колоездене на шосе. Малко след това обаче лекарите към Световната антидопингова агенция (WADA) обявяват, че спортистът си е преливал наситена с кислород кръв. По този начин той

помага на мускулите да работят на по-бързи обороти и взема предимство пред конкуренцията. Хамилтън обаче не пада по гръб и разказва на разследващите, че в утробата на майка си той живее за няколко месеца с брат близнак. Пак там, в корема на мама, бъдещият олимпийски шампион усвоява своя брат и така получава от неговата кръв. Шантава версия, но от WADA я приемат за чиста монета и решават да не отнемат златния олимпийски медал на американеца, въпреки че му налагат двегодишно наказание. След завръщането си

Хамилтън пак е уличен в употреба на забранени вещества и този път няма как да се обясни, че в тялото му е имало и тризнак, когото организмът му отново е "изял" и така се е зареждал с енергия преди състезания. Изхвърлен е от професионалния спорт за цели 8 години.

Голям смях падна и с измислиците на Джъстин Гатлин през 2006 г. В кръвта на американеца бяха отчетени твърде високи нива на тестостерон.

Звездата в леката атлетика обяви в началото, че няма идея какво точно се е случило. Малко по-късно с треньора му намериха оправдание. Според него масажистката на Гатлин настоявала да прави секс със своя клиент. Той обаче отказал и отмъстителната женица натрила в краката му крем, съдържащ стероиден хормон. Точно това оправдание не мина пред допинг ченгетата.

Те нямаше как да се вържат и на безумията, съчинени от футболната централа на Северна Корея. Пет състезателки от националния отбор дават положителни допинг проби по време на световното първенство през 2011 г. Момичетата обаче се кълнат, че са невинни. Стероидите били попаднали в кръвта им след употреба на китайско лекарство с екстракт от жлези на животното сибирска кабарга, известно още като мускусен елен. Но защо са го пили тоя илач, и то точно преди важния футболен форум? Въпрос на живот и смърт, отговарят севернокорейците. Тяхната легенда твърди, че храбрите момичета били поразени от гръмотевица по време на тренировка. Единственият им шанс е бил да пият от илача с животоспасяващата съставка на мускусния елен.

"С бременната ми съпруга се заиграхме в леглото и аз се спуснах надолу, за да я задоволя с език. Точно тогава съм поел от нейните сокове, които объркаха моята проба", сензационно разказва олимпийският медалист по спортно ходене на 20 км от Атланта Даниел Плаза (Испания).

И понеже сме на сексуална вълна, да споменем и американския спринтьор от щафетата 4x100 Денис Мичел. Хващат го с повишено ниво на тестостерон, но вместо да се притесни, спортистът изпъчва гърди и разказва точно колко голям мъжкар е. Навръх рождения ден на жена си той изпил пет бири, а след това четири пъти подред задоволил сексуално жена си и точно заради това организмът му заприличал на този на развилнял се бик по време на корида. "Тя имаше празник и заслужаваше своите оргазми", отказва да се разкае златният медалист на олимпийските игри през 1992 г.

От случайни интимни ласки си пати и тенисистът Ришар Гаске. Французинът срещнал готино момиче в бара и след няколко питиета впил устни в нейните. Точно така приел от кокаина, който мацката явно е шмъркала тайно от него. Оправданието хвана дикиш и Гаске беше напълно оневинен.

Колегата му на корта Петер Корда нямаше подобен успех. През 98-а той дава положителна проба на "Уимбълдън". Тенисистът се сеща, че е похапвал твърде много говеждо месо, което според него е било инжектирано с колкото вредни, толкова и забранени хормони

Лекарите решават да проверят теорията му и изчисляват, че за да постигне такива нива на нандролон в кръвта си, Корда е трябвало да изяжда барабар с копитата по 40 говеда на ден, и то в продължение на 20 години.

Въобще гастрономическите предпочитания често са използвани като оправдания от спипаните в крачка спортисти. Олимпийската шампионка в джудото Тонг Уен се оказа голяма почитателка на крехките свински пържолки. Китайката обаче се оправдаваше, че късно е разбрала за навика на месарите да инжектират месото с какви ли не гадости само и само да е по-вкусно за потребителя.

Уен си хапвала сладко, приемайки така кленбутерол. Никой не се върза на това оправдание. Ами маковите пирожки на Алекси Гревал? Колоездачът твърди, че в навечерието на състезанието преял с тестените вкуснотии и така се наблъскал догоре със забранени субстанции.

Историята му издиша, а и не е чак толкова оригинална. Съвсем друго е при двукратния олимпийски и шесткратен световен шампион - Лашон Мерит, който се оправдава с....пениса си! Американският бегач даде три последователни положителни проби и чак допинг ченгетата се зачудиха защо е бил толкова непредпазлив. Оказа се, че Мерит гълтал хапче, с помощта на което да увеличи пениса си.

"Нека ме накажат както си поискат. Никаква санкция не може да се сравни с унижението, на което съм подложен след раздухването на скандала", оплака се тогава сразеният малкопишковец.

Какво оправдание намери за провинението си и нашата тенисистка Сесил Каратанчева преди време - четете в хартиеното издание на "168 часа".