Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Господин Банов, не нарушиха ли правилата написани от вас за тото милионерите последните родни щастливци - леля Гошка и силистренецът Красен Монев?

- Общо взето, ако човек огласи печалбата вече е под натиск. Точно това е и първото правило - да не се разгласява печалбата. Защото, когато информацията стане публична има много хора, на които им трябват пари и веднага се обръщат към тебе. Първо са близките роднини, а после и някакви далечни приятели, които изобщо не са се сещали за тебе и като чуят, че си спечелил, веднага се сещат за тебе.

Другото нещо е от печалбата да не се дава, освен за почерпка. Може последното да звучи строго, но иначе печалбата много бързо ще се изпари. А вече, когато ги вложиш в бизнес, в някакво предприятие, тогава вече може от печалбата в тази дейност да раздаваш. Но само вече като си завъртял.

След това има трето немаловажно правило - да си вземеш човек, който разбира от пари, т. е. финансов консултант, финансов експерт.

- Но моите впечатления се, че късметът спохожда почти винаги хора, които нямат представа от икономика...

- Да - точно така. Даже имаше някъде една статия, че калитковците, "хората от народа", да ги кажеме, печелят милионите.

- Имате ли още съвети към галениците на съдбата?

- Още едно правило имам - след печалбата да не се захващаш с неща, които не разбираш.

- Струва ми се, че дори и най-непретенциозния човек смята че разбира от пари...

- Да - той е "на ти" с парите. В същото време да правиш малки покупки от заплатата си и да харчиш милионите си са две различни неща. Всеки може да се скъта за 200-300, за 500 лева да ги похарчи и да си направи бюджета. При големите суми е съвсем друго, по съвсем друг начин се разпределят, отколкото малките. Затова има и закон за големите числа. Ще го илюстрирам с пример - ако пуснете една мравка от петия етаж нищо няма да й стане като падне долу, защото има съпротивление, но ако един човек падне от същата височина ще се разпльока. По същият начин на големите фондови пазари има разлика между голям инвеститор и малък инвеститор. Така, ако един неголям инвеститор купи акции да речем за 20 000 долара пазара няма да го усети, докато един голям, ако откупи за 20-30 милиона акции, пазара веднага ще се повлияе и ще започне да вдига цените на акциите. Така че за малките и за големите пари важат съвсем различни закони.

- Диверсификацията ли е спасението в такива случаи?

- Препоръчвам диверсификация, но след съвет на специалист. Всеки знае, че парите трябва да са в няколко банки, но трябва пак експерт да ви каже в кои точно. Не може да се набутате в някоя и тя да фалира, а вие да сте сложили да речем 500 хил., а да вземете само 200 хил. лева.

Много се влага и в държавни акции, но тогава възниква въпросът в тези на кои държави? В случая съветвам в амеликански, тъй като САЩ са кредитор, пък и длъжник номер едно в света, германски ценни книжа също. Трябва да е и в зависимост от сумата, тъй като има джакпот от 4-5 милиона, ама тая Гошка, която ще вземе чисто 55 млн. евро, за нея пък други съвети ще важат.

И другото, което съветвам всички тези, които не разбират от пари е да се запишат веднага за един кратък 30-дневен курс по финанси - има такива. Просто, защото на човек като му се роди дете изчита от интернет тонове литература, а като вземе джакпота казва: Аз знам!

- Какво показват наблюденията ви върху тото милионерите през годините у нас?

- Ами например първият ни тото милионер е инженер и е някакъв специалист в производството на хляб. Но вместо да отвори баничарница, да речем, нещо което го разбира, той се захваща с козметичен център, нещо от което хал хабер си няма.

- Все пак винаги ли се провалят родните тото милионери, няма ли изключения?

- Не винаги. Например този от Перник, Росен Русимов, чакаме го, но още не си е изгубил парите. (Смее се.) Черпи приятелите си - тежки тържества, дава за това-онова , но още не ги е похарчил. Държи се. Ами има хора, които си кътат парите, но това са тези за които ние не сме разбрали, които си траят. По-тихичко, по-кротичко и ние не знаеме какво се е случило с тях. Въпреки че сега тотото обявява едни правила, че милионерите не може да останат анонимни. Мисля че е с цел реклама. Има и данък мисля.

- Според някои големият стрес от иначе щастливото събитие също може да бъде причина за неразумно боравене с печалбата...

- Не мисля, но има комични случаи. Навремето, когато не бяха още милионери по соцвреме спечелват 20 000, когато джакпота беше толкова, и първата му реплика на един от тях беше: "Е, сега ще си боядисам трабантчето!"