Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Холивудската звезда участва в биографичната лента за панамския боксьор
“Юмруци от стомана”, в която ще се повтори историческият мач с Шугар Рей Леонард

Свършва седми рунд. Роберто Дюран сяда в своя ъгъл на боксовия ринг и поглежда противника си Шугар Рей Леонард. Само преди пет месеца е отнел от него световната титла в средна категория в драматичен 15-рундов мач. Славен миг, в който се е наложил над непобедимия дотогава боец, и то в среща на Олимпийския стадион в Монреал, където Леонард печели злато четири години по-рано.

Сега обаче Роберто вижда в очите на своя опонент зверската му готовност да заличи своя срам в този мач реванш, в който го е примамил с предложение за $8 милиона при победа. "Искам ли я толкова, колкото него?" е светкавичният въпрос, който изниква в главата на Дюран.

"Стига толкова" (No mаs - no more), категорично заявява той на рефера,

слиза от ринга и слага край на битката. Оттеглянето му потриса спортния свят.

Историческият сблъсък между двете легендарни боксови звезди от 1980 г. ще се разиграе отново на големия екран в биографичната лента "Юмруци от стомана" (Hands of Stone) за панамския боксьор Роберто Дюран.

Сценарист и режисьор на продукцията е Джонатан Якубовиц, а чрез нея и един друг гигант се завръща на боксовия ринг. Там, където някога размаза своята конкуренция пред и чрез камерата с актьорското си изпълнение и афинитет към този спорт. Дами и господа, кой друг, ако не Робърт де Ниро.

Холивудската звезда влиза в ролята на мениджъра и треньор на Дюран Рей Арсел, а филмът излиза точно 36 години след като актьорът спечели "Оскар" за главната мъжка роля на Джейк Ламота в култовата лента "Разяреният бик" на Скорсезе. В същата година, когато де Ниро си извоюва "с юмруци" престижната статуетка, той гледа и разочароващия изход от епичната среща между Дюран и Леонард.

"Познавах Роберто в онези години и не мога да скрия, че бях бесен от начина, по който свърши мачът. Това, което почувствах като зрител и приятел обаче, надали може да се сравнява с емоцията на неговия треньор тогава", признава Де Ниро.

"Юмруци от стомана" вече имаше своята специална премиера, която отдаде почит именно на 72-годишния актьор, пред изисканата публика на фестивала в Кан.

Пред камерата Де Ниро застава редом до венецуелския актьор Едгар Рамирес, който влиза в главната роля на Дюран, а поп звездата Ъшър пък се изявява в образа на шампиона Шугар Рей Леонард.

Биографичната лента проследява пътя на Роберто още от гетото и усилията, които полага, за да прослави името си. Панамецът дебютира на боксовия ринг само на 16 години и много бързо се превръща в сензация. Става известен в спортните среди с прякора Manos de piedra - Ръце от камък, с който е разпознаваем и до днес. В най-славните години и победни битки на боксьора през 70-те и 80-те до него неотлъчно стои именно треньорът му Рей Арсел. Той определено има очи за скрития талант и може да види бъдещите шампиони, като превръща много боксьори в такива.

С безпогрешния си наставнически нюх Арсел отвежда Дюран до световната титла, която отнема от Шугър Рей Леонард с победа по точки след 15-те тежки рунда с непобедимия в Монреал. Леонард, които през своята кариера си извоюва световните титли в 5 различни категории, е готов на всичко да изтрие позора от тази загуба. Той признава, че е подценил психологическата тактика на Дюран, и успява да го предизвиква на мач за реванш, в който го принуждава да изрече пораженските думи: "Стига толкова".

Тогава панамецът не дава никакви излишни обяснения, но по-късно се оправдава със силни болки в стомаха, които го принудили да се откаже. В същото време няколко години след епичния мач неговият мениджър Карлос Елета споделя, че той е напуснал ринга по този начин не заради физически проблем, а от срам.

Дюран и Леонард се срещат само още веднъж пред публика през декември 1989 г., но тогава Дюран вече върви към окончателното сваляне на ръкавиците от каменните си ръце. С годините самочувствието му на велик боец обаче остава и миналата година Дюран дори заяви, че би победил абсолютния шампион днес Флойд Мейуедър.

"В моето време той не би имал никакъв шанс да направи нещо значимо. Той не е най-добрият боксьор в историята.

Аз съм най-добрият.

Бих се пет десетилетия.

Станах шест пъти световен шампион в четири различни категории, и то във времето, когато трябваше да се бием по 15 рунда", изтъква Дюран.

Филмът за неговия живот е продуциран от братята Харви и Боб Уайнстейн посредством тяхната компания Weinstein Company. За тях участието на Робърт де Ниро в лентата е било от изключителна важност и дори необходимо условие за осъществяването на проекта.

"Моят приятел Боб е уникален и всеки, който го е гледал на сцената или на екрана, знае това. Той не само е един от най-уважаваните и успешни актьори в индустрията, но и работи неуморно, за да допринася с каквото може за обществото. След 11 септември 2001 г. той оглави работата по възвръщането на живота на “Трайбека” в Ню Йорк. Онази вечер Тоби Магуайър и Лео ди Каприо искаха да споделят с Боб, че именно

благодарение на неговите филми са поискали

да станат актьори,

но от притеснение не можаха да намерят подходящите думи. Това е ефектът, който Боб произвежда върху хората. Всички знаят за неговата страст към бокса и неговия принос при създаването на биографичната лента за Роберто Дюран е значителен", признава Харви Уайнстейн.

Пред камерата на "Юмруци от стомана" застават още Джон Туртуро, Елън Бъркин, Анди Гарсия, Ана де Армас, Гаел Гарсия Бернал, Оскар Джаенада, Тего Калдерон, Робин Дуран и др.

Премиерата на лентата у нас е на 16 септември.