Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България най-вероятно ще е първата и последната страна в Европа, която ще спази правилото при фалит на банка данъкоплатците да не плащат нищо.

Това правило бе въведено през 2013 година от Еврокомисията. Тогава финансовите министри на ЕС и Европейската централна банка си обещаха повече никога да не се товарят националните бюджети, когато банка е обявена в несъстоятелност. Тезата им бе, че това е отговорност на собствениците, акционерите, облигационерите и вложителите. Сега се оказа, че европейските банки имат над 500 млрд. евро необслужвани заеми и че са се "набълбукали" с над 70 трилиона долара токсични деривати.

За да бъде избегнат финансовият колапс, лидерите на Германия, Франция и Италия лобират пред ЕК правилото да бъде отменено. Така България ще се окаже

единствената, която

от 2013 г. го е спазила

"У нас данъкоплатците няма да платят нищо за фалита на КТБ." Тази сензационна хипотеза разви пред "168 часа" финансистът Емил Хърсев.

Аргументите -

на общините и държавните

ведомства

средствата

бяха гарантирани

с държавни ценни книжа. По този начин те си получиха обратно парите.

"Сметката ще я плати Фондът за гарантиране на влоговете, който ще си набере вноските от банките - обясни Хърсев. - Вярно е, че

държавата

гарантира заема,

защото фондът нямаше толкова пари, но той ще се изплати с постъпления от банките."

Всъщност целта е те с вноските си постепенно да погасят заема от 2 млрд. лв., който държавата отпусна. От 2014 г. банките всяка година ще внасят във фонда по около 150 млн. лв. Не е ясно дали ще бъде активиран и допълнителен кредит от 1,2 млрд. лв. Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие заделиха по 600 млн. лв., които могат да отпуснат само ако Фондът за гарантиране на влоговете има нужда.

Дори и да стане така, най-късно след двайсетина години заемът ще бъде върнат.

На практика с парите на фонда бяха погасени гарантираните от държавата влогове до 200 хил. лв.

"Другата част от сметката ще я поемат вложителите и фирмите - обобщи Хърсев. - Някои са загубили дирeктно пари. Останалите ще вадят от джоба си.

Кой ще плати онези 4 милиарда лева, четете в хартиеното издание