Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Радулов, защо се провали превратът в Турция?
- Той бе обречен на неуспех. Преди няколко седмици турското правителство и президентът са знаели за него. Били са предупредени от разузнаванията на САЩ, Франция и Индия. Така че никой не е бил изненадан. А както е известно, превратите успяват само когато изненадват. В случая бойните действия започнаха няколко часа след това.
Арестувани са огромен брой висши държавни чиновници, съдии, губернатори, хора от държавната власт, военни. От начина на действие стана ясно, че заговорниците нямат подкрепата на военните подразделения. Малкото излезли войници твърдят, че са били на военни учения. Турската армия
има богат опит в извършването на държавни преврати,
при това успешни. Трябва да сме много наивни да си мислим, че ако има преврат и в него участват съветници на самия президент, толкова нескопосано ще го направят, така че всички да знаят какво предстои.
- Тоест подозирате, че всичко е слаба театрална постановка?
- Помните ли, когато през 1989 г. телевизиите показваха престрелките в Румъния? Как уж демократичните сили се бореха срещу Чаушеску и "Секуритате"? След това всички разбрахме, че е театър
Че е злоупотребено с чуждестранните журналисти. Сега това, което стана в Турция, много ми прилича на събитията отпреди 27 години в Румъния. Разликата е, че в момента се развива планова акция, която е репетирана, за унищожаване на опозциция. Пиарът на властта също е силен, като целта е да се спечели максимално доверие и при едни евентуални избори Ердоган да задоволи властовите си позиции.
- Защо сред арестуваните имаше и губернатори?
- Направи ми впечатление, че сред
тези, които първи пострадаха, бяха тези, които пречеха
на бизнеса с "Ислямска държава" и ръководеха военния окръг по границата със Сирия, Иран, Ирак. Сред тях бяха съдиите, които водеха делата срещу търговията с терористичната группировка. Това са всички, които пречеха на тъмния бизнес с органи, оръжие, нефт. Сега изглежда, че им се отмъщава и същевременно се респектират всички, които в бъдеще биха се осмелили да се противопоставят.
- Случайно ли не бяха завзети и ключови проправителствени медии?
- Този преврат нямаше нито една силна страна, нищо, което да посочим. Всичко бе като по учебник, както се смяташе, че се прави на 9 септември - да вземем един вестник, една телевизия и накрая властта, но
сега медиите са необятни
Всичко минава през социалните мрежи. В случая, забележете, превратаджиите нападнаха предимно медии, които се свързват с опонента на Ердоган Гюлен. Опитаха се да ги поставят под тяхно управление. А беше много по-логично да се насочат към държавните медии. Би трябвало тези на Гюлен да поддържат преврата. Всичко е съшито с бели конци и е насочено към неграмотния турски гражданин, който все повече се ислямизира.