Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рекорден приход от 1,93 милиарда отчетоха организаторите на турнира.

Циркът на Кристиано също се оказа златна мина.

Можеше ли финалът на европейското първенство да бъде коронясан за най-скучния мач за всички времена? За една бройка да се получи, ако не бяха последните 10 минути на редовното време и след това феноменалното избухване на анонимника Едер в продълженията. Защото преди тях десетки милиони пред телевизорите видяха един-единствен интересен момент за всичките 80 минути - сблъсъка на Кристиано с тлъстата пеперуда.

Суперзвездата плачеше на терена, че повече няма да може да играе, а нахалното насекомо правеше неистови опити да се набута в устата му. След това домакините си признаха, че са пуснали доста рано осветлението на "Стад дьо Франс" и така привлекли пълчища молци. Но стига за насекомите на мача. Хората все пак видяха драма в продълженията, а безпристрастният фен се зарадва на португалския триумф. През цялото първенство имаше някакво усещане, че домакините са си наредили нещата по мед и масло, за да стигнат до титлата.

Групата им беше безумно слаба, а след това имаха само едно сериозно препятствие в лицето на бундестима. Но там съдията Рицоли свърши добра работа и даде пресилената дузпа в края на първото полувреме, с което съсече германския устрем.

Финалът срещу една неубедителна Португалия трябваше да се превърне в празник за французите. Самите те ни убеждаваха, че трябва да получат по право купата заради всички страдания и ужас, които преживяха покрай кървавите терористични атаки във френската столица. "Мореплавателите" не се впечатлиха от набъбналия френски национализъм и романтизъм.

Особена безсърдечност показа нападателят Едер, за когото никой не знаеше, че въобще е дошъл на европейското. Той влезе като резерва и разстреля мечтите на милиони французи, а останалият свят не показа особена съпричастност към тяхната поредна футболна мъка.

Да, имаше драматични моменти, но те бяха по-малко на фона на скучните стотици футболни минути. Някои от мачовете откровено не ставаха. Някои от отборите също не бяха за там. Вечно мнителните специалисти побързаха с присъдата:

Това е най-скучното европейско в историята!

Подобни обобщения са лесни на фона на това, че малцина се мъчат да си спомнят какъв е бил турнирът преди 4, 8 или 16 години. И тогава е имало тъпи мачове, и тогава е имало мрънкащи всезнайковци.

Домакините може и да са с разбити сърца, но през сълзи признаха, че са повече от доволни от печалбата. В компанията на УЕФА те инвестираха 3 млрд. в организацията на турнира. В края на първенството от Европейската футболна централа се похвалиха, че чистата печалба е 1,93 млрд. евро, което е истински рекорд в историята на европейските футболни първенства и надвишава с 34% приходите от Евро 2012.

Ако така стоят нещата, от УЕФА може да се замислят дали по-следващото първенство да не продължи два месеца, че да капнат още повече парички в касата.

Футболните чиновници признават, че са повече от доволни не само от финансовите резултати, но и от целия турнир. На тях схемата с 24 отбора въобще не им се стори толкова неподходяща, колкото на някои умрели от скука фенове. Истината е, че УЕФА извади късмет със сензацията Исландия. Храбрите викинги сякаш потвърдиха мнението, че на турнира би трябвало да има място и за малките, които могат да играят футбол за разлика от бездушните руснаци, австрийци, чехи и турци. Те с нищо не допринесоха за блясъка на турнира.

Всъщност руснаците имаха известен принос, вкарвайки в действие обучени главорези, които пребиха английската агитка и развенчаха мита за опасните островитяни, които помитат всичко по пътя си. За себе си напомниха и хърватските фенове, които незнайно как успяха да вкарат на мач сандъци с факли, които след това запалиха и засилиха към терена. Но съдбата пожали домакините и рано-рано прати у дома руснаци и англичани.

Агитките на останалите отбори показаха, че има и други, различни от чупенето на глави, начини да впечатлиш света. Исландците се прочуха с бойните си викове - сякаш орда викинги слиза на нов бряг и се готви да помете местните племена.

Още по-готини се оказаха феновете на Ирландия, които наричат себе си "зелената армия". Винаги готовите за купон запалянковци дори получиха Ордена на честта на парижкото кметство от градоначалника Ан Идалго. С престижното отличие местните засвидетелстваха своето уважение към ирландците, които не направиха нито един зулум и пак накараха останалия свят да говори за тях. Първо беше онова видео от подлез в Париж, в което полицай приканва ултрасите да напуснат пътното поле, а те повтарят с песен всяка негова дума. След това зелената армия пак влезе в новинарските емисии с друго видео, в което няколко галантни мъже правят серенада на красива французойка.

Най-красив на терена обаче си остана Кристиано Роналдо. И той придаде блясък на това европейско с поведението си на финала. Уж беше тежко контузен, изнесоха го на носилка, а феновете се питаха дали няма да го оперират още същия час в най-добрата френска клиника. Вместо това Роналдо се върна на резервната скамейка и по едно време напълно иззе функциите на треньора Фернандо Сантош. Той тичаше по тъча и крещеше кой да се връща в защита и кой да ходи да скача за високата топка.

Част от феновете го засипаха с гневни коментари заради циркаджийското му поведение, други признаха, че може да е всякакъв, но е велик футболист. Самият Роналдо много добре знаеше защо скачаше върху главата на треньора Сантош. Оказва се, че Кристиано е направил добра услуга на гиганта за спортна екипировка, който налива стотици милиони в неговия имидж.

Въпросната американска компания отсече, че е победила категорично прекия си германски конкурент на европейското. Рекламата с Роналдо, посветена пак на Евро 2016, пък е била най-споделяната в интернет. Така че колкото и да бъде оплюван Кристиано Роналдо,той върши страхотна работа за себе си и за всички останали, които са си платили добре, за да ползват перфектно изваяната му фризура.

Пак покрай Кристиано захлебиха и съотборниците му. Португалската футболна централа ще получи около 25 млн. евро за спечелването на турнира и реши да се отчете пред играчите с по 275 хил. евро на калпак. Да не говорим, че и португалската икономика отчете печалба от 609 млн. евро от участието на националния отбор на европейското. Приходите са резултат от бума в продажбата на телевизори, както и на големите сметки в ресторанти и барове, направени по време на мачовете на "мореплавателите".

Излиза, че всички са спечелили!

Да, французите загубиха титлата, но ще се утешават с рекордните постъпления. Куп играчи си уредиха нови многомилионни договори, рекламодателите също са доволни от повишените продажби. Ликува дори онзи английски запалянко, който спечели 1 млн. евро при залог само от 5 евро. Симпатягата заложил, че дълбоката резерва Едер ще вкара единственото попадение, и предрекъл, че това ще се случи в 84-тата минута. Попадението падна в 109-тата минута, но няма проблем. Букмейкърската компания изчислила, че прогнозата на островитянина пак е най-близо до истината, и решила да му даде специалния си бонус. Засега щастливецът не се е явил да си прибере милиончето. Дано само не е изхвърлил фиша...