Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В момента Дойчебанк е "главният нетен доставчик на системен риск", е официалното становище на Международния валутен фонд. Горе-долу така стартира и кризата от 2008 г., когато започнаха проблемите с "Лийман брадърс".

Приликите се засилват и заради огромната дериватна експозиция на Дойчебанк - между 70 и 72 трилиона долара. Засега от банката не са потвърдили официално тези цифри. Проблемът е, че това са едни от най-рисковите книжа, които стартираха кризата в САЩ. И периодично се повдига темата за забраната им. Търговците със страх умело плашат и с Брекзит. "Британските банки вече не се ползват със защитата на ЕЦБ и ги очаква свободно падане, което може да е по-лошо от голямата депресия", коментират експерти. Бившият шеф на Bank of England Мервин Кинг смята, че 

депресията в Европа вече е в ход

“ЕС осъди Европа на икономическо безпокойство", казва Кинг.

Разбира се, Брекзит няма нищо общо, но след него се пуснаха информации, че италианската банкова система се задъхва заради огромния процент необслужвани заеми.

Според европейски и американски медии те са между 15 и 17%. За сравнение при кризата от 2008 г. в САЩ, тогава те бяха 5 на сто.

"Брекзит може да доведе до банкова криза в Италия", убедено каза Лоренцо Кодоньо, бивш генерален директор на финансовия департамент в италианското Министерство на икономиката.

"Това е епидемия и Италия е най-болният пациент", смята и Пиер Паоло Барета, помощник- секретар в Италианското икономическо министерство.

Тезата на банкерите от Апенините е, че институциите

трябва да бъдат спасени с пари на данъкоплатците

Иначе ще се стигне до хаотично бягство, което ще покоси цяла Европа.

От Европейската централна банка засега са против. Там все още помнят клетвата от 2013 г. повече да не се пипат парите в бюджета, за да покриват рисковите операции на банкерите.

"Ако сега не спрем епидемията, тя ще се превърне в проблем за всеки - публично заяви италианският премиер Матео Ренци. - Шокът от Брезкит създаде усещането за неотложност."

Той така и не обясни какво общо има между необслужваните заеми в Италия и все още ненапусналата ЕС Великобритания.

Това, което не иска да каже, е че в Италия почти всяка баба и домакиня вече имат банкови акции. Около 187 млрд. евро са собственост на дребни инвеститори? На практика техните спестявания ще бъдат изтрити, ако се спази правилото те да поемат дебелите сметки. От ЕК засега дават отпор.

Как ще протече манипулативната игра на европейските лидери, четете в хартиеното издание.