Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Древните изследователи са се питали къде ли се намира краят на Земята. Някои са вярвали, че след онази планина започва нищото, други са вярвали, че голямото море се излива в безименната бездна.

По-късно идва голямата новина, че планетата ни е кръгла и няма начало и край. Дали обаче това е така? Дори съвременната наука е определила едно място като въображаем край на Земята. Става дума за сектор в Тихия океан, който се намира на 4828 км от източния бряг на Нова Зеландия и на 3218 км северно от Антарктида. Това е едно от

най-отдалечените

места на Земята

Точно там през 2024 г. е планирано да бъде погребано най-високотехнологичното изобретение на човечеството - Международната космическа станция (МКС).

Подвижният ни космически дом беше изведен в орбита през 1998 г. и трябва да приключи своя път след 8 години. Някои ще кажат, че има време дотогава и няма смисъл отсега да се притесняваме, но по космическите стандарти тези 8 години ще минат като един миг и е време да бъдат направени конкретни планове. Обикновеният човек трудно би могъл да си представи каква подготовка трябва, за да може тежащото 450 тона чудовище да бъде върнато обратно на Земята, и то така, че да не разруши до основи цял град. Още по-амбициозна задача ще е изграждането на нова космическа станция, която да замени старата и да помогне за по-бързото овладяване на Космоса.

Водещите космически сили добре осъзнават, че

нямат време за разтакаване

Основният въпрос, който занимаваше учените, е къде да се приземи МКС, след като бъде насочена към земната повърхност. Според плановете с навлизането си в земната атмосфера голяма част от модулите ще изгорят, но все пак ще остане достатъчно метал, който ще има смъртоносно влияние върху всичко живо на Земята.

Затова и пенсионираната станция ще бъде насочена към онова отдалечено място в Тихия океан, за което вече стана дума. Наричат го още Океански полюс на недостъпността - което означава, че е най-отдалечената точка в нашите океани от каквато и да било суша. Мястото не е подходящо за екскурзии, но за сметка на това е идеално за погребения на

морално остарялата апаратура

От 1971 г. досега там са потънали стотици космически апарати на Русия, Европа, САЩ и Япония. На това място океанът е дълбок над 4 км и няма проблем да приеме излязлата от употреба апаратура. Там с почести е пратена към дълбините и предишната международна космическа станция "Мир". Само дето сегашната МКС е три пъти по-голяма и тежка от "Мир".

През 2024 г. двигателите й трябва да я насочат към земната орбита. Преди това астронавтите ще демонтират абсолютно всеки уред, който става за повторна употреба.

Обезкостеното гигантско туловище

ще навлезе с огромна скорост в земната атмосфера и ще се разпадне на части. Възможно е останките да се разпръснат в зона с дължина 643 км и широчина 48 км. Със сигурност е добре в този момент в района да е чисто от петролни танкери или луксозни круизни кораби.

"Ще бъде изключително жалко да се разделим с едно от най-великите творения на човечеството. То стана възможно благодарение на уникалното сътрудничество между нашата, европейската, руската, канадската и японската космическа агенция. През далечната 1998 г. изстреляхме първите два модула, а след това добавихме още 13. Растеше пред очите ни и свърши велики неща за науката. Просто не мога да си представя, че идва времето, в което ще потегли към океанското дъно", развълнуван е американският инженер Джеф Уилямс. Именно той в момента е на борда на МКС, като това е третата негова мисия. Едва ли има по-добре подготвен от него по въпросите на космическата ни станция. Само преди дни Уилямс се похвали от Космоса, че корабът е направил своята 100-хилядна обиколка на Земята. Той се движи с впечатляващите 28 000 км в час и прави една пълна обиколка на планетата за 90 минути. От извеждането си в орбита досега МКС е изминала невероятните 2,6 млрд. мили, което е приблизително 10 отивания и връщания до Марс. Очевидно е, че техниката работи перфектно и до този момент не е имало нито един критичен момент при пристигане и тръгване на астронавти, въпреки че от 2000 г. насам на борда постоянно има екипаж.

За сметка на това там не липсват достатъчно любопитни моменти, които разнообразяват иначе

скучното космическо ежедневие

На станцията е извършена първата космическа сватба, след като Юрий Маленченко от борда на МКС казва "да" на своята любима, която от Тексас също му се врича във вечна любов. Там се осъществява и първият туристически полет до открития Космос. През 2001 г. американският богаташ Денис Тито заминава с руски снабдителен полет и прекарва 8 денонощия сред звездите. След това се качват още седем туристи, всеки от които плаща по 25 млн. долара за това удоволствие.

Любопитен момент от живота на МКС беше и сгрешено телефонно обаждане от борда. Миналата година британецът Тим Пийк объркал цифрите и ошашавил неизвестна жена с думите:

"Привет! Това ли е Земята?"

Впоследствие британецът си призна публично за грешката и се извини на неизвестната дама, уверявайки я, че тя наистина е получила обаждане от Космоса, а не от шегаджийски настроеното дете на съседите.

През последните години астронавтите явно получиха нареждане от своите колеги на Земята да бъдат по-активни в споделянето на интересни моменти от ежедневието в тесните космически модули. С развитието на технологиите стана възможно да следим по 24 часа в денонощието работата на космическите пътници. Така например американските астронавти показаха на света как се

приготвя печена пуйка

в безтегловност

Още по-интересна беше презентацията на вече споменатия Тим Пийк, който показа как се ходи по малка нужда в безтегловност. Оказа се, че не е никак лесно, но на помощ идва специално вакуумно устройство.

Въобще човечеството се научи да живее достатъчно комфортно без жизненоважното ни земно притегляне.

Кой е рекордьорът по престой в Космоса и колко време прекарва той сред звездите четете в хартиеното издание.